Nekonvenční Květa Fialová: Byla šťastná s ropuchou i nemocí

Nekonvenční Květa Fialová: Byla šťastná s ropuchou i nemocí
Zdroj: Profimedia

Květa Fialová, kterou si můžeme dnes připomenout ve filmu Partie krásného dragouna, patřila mezi šarmantní a nekonformní stálice českého hereckého nebe. Dokazují to i její leckdy neobvyklé názory a přesvědčení. Třeba jako ty o náboženství a vyrovnání se s těžkou nemocí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 09. 2021 12:00

Děj filmu Partie krásného dragouna: Slavná mordparta ze “čtyřky” opět zasahuje. Tentokrát se chystá vyřešit vraždu bohaté živnostnice z Libně. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Dokáže ho rada Vacátko usvědčit? Nebude překážkou ve vyšetřování fakt, že je Rudi nastávajícím zetěm policejního komisaře Zdychynce? Na film Partie krásného dragouna z roku 1970 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Kariéra Květy Fialové

Hereckou kariéru započala Květa Fialová poměrně brzy. První angažmá dostala již v šestnácti letech, a to v divadle v Českém Těšíně. Pak prošla Opavou, Českými Budějovicemi i slovenským Martinem. Od roku 1958 začala vystupovat v Divadle ABC, které tehdy řídil Jan Werich. Po sloučení s Městskými divadly pražskými jsme ji zde mohli pravidelně vídat až do počátku devadesátých let.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Josef Kubáník (@josef_kubanik)

Filmografie Květy Fialové čítá více než 120 snímků. Nechybí ani televizní pořady a dabing. Nejvíce se však proslavila postavou barové zpěvačky Tornado Lou v komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera. Angažovala se také v rozhlasových hrách.

Neobvyklá Květa Fialová

Květa Fialová se nikdy nenechala svazovat žádnými dogmaty. Na krku proto nosila hned několik náboženských symbolů.Lidé si vymýšlejí různé -ismy,” řekla pro Český rozhlas. „Nejhorší heslo na světě je: Kdo nejde s náma, jde proti nám. To je moc špatně. Každej si může myslet něco jiného, ale v pozitivu, jinak."

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Pluhařová (@karambwa)

Slavná herečka to měla zkrátka nastaveno jinak než většina společnosti. A s tímto nekonvenčním myšlením fungovala po celý život. „Já můžu bejt šťastná s ropuchou, se žábou budu žít a budu s ní šťastná. Protože budu vědět, že ropucha je můj Bůh. A když budu ve jménu zelený nebo flekatý ropuchy konat dobro a pomáhat lidem, tak na tom záleží. Nejde o to, ve jménu koho, ale co.” 

Host do domu, Bůh do domu

Od roku 2009 se herečce začalo zhoršovat zdraví. Na dovolené ji postihly problémy se srdcem, poté se musela vypořádat s plicní embolií. O šest let později prodělala infarkt. A aby toho nebylo málo, přidal se ještě Alzheimer. Ona sama však svůj úděl brala s pověstným humorem a nadhledem. „Čím víckrát dostaneš do držky, tím toho víc vydržíš,” prohlásila.

V té době navíc navštěvovala domovy pro seniory. „Říkala jsem jim, že se musí vše negativní přeložit v pozitivum, do radosti a štěstí. A to se týká i nemocí. Klidně je k sobě pozvěte. Já jí říkám: Pojď si! Host do domů, Bůh do domu. A moje tělo je můj dům. A přijde nemoc a něco mi chtěla asi říct, pohovořit. Já s ní taky hovořím. Ale v míru. Bejt nemocná a ještě naštvaná? To už je moc. Nemocná a radovat se,” uzavřela. A tento recept na život podle všeho fungoval. Květa Fialová zemřela 26. září 2017. Bylo jí úctyhodných 88 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Květa Fialová 

CSFilm: Partie krásného dragouna 

Dvojka.rozhlas.cz: Květa Fialová 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články