Kontroverzní film Národní třída: Nadávky a rány pěstí nestíhají diváci počítat

Kontroverzní film Národní třída: Nadávky a rány pěstí nestíhají diváci počítat
Zdroj: se souhlasem České televize
Česko-německé drama Národní třída se točí kolem Vandama, který musí ve svém životě řešit tři věci – blížící se konec světa, servírku Lucku, na níž chce udělat dojem, a výchovu Psycha, kluka, který s ním natírá střechy paneláků.Film vznikl dle stejnojmenné knižní předlohy Jaroslava Rudiše.Vandam jezdí Škodou 105 S.Natáčelo se na Národní třídě a v Praze na Hájích.+ 2 fotky+ 3 fotky

Mysleli jste si, že seriál Most nemá, co se týče vulgarit, konkurenci? Ale ano, má. Stačí se podívat na film Národní třída. Už úvodní hláška – „Dobré ráno, č***ci“, hovoří za vše...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 03. 2021 10:30

Vandam je chlápek, který žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den cvičí, aby byl ve formě. Večer chodí na jedno do sídlištní hospody Severka, kde se snaží udělat dojem na servírku Lucku. K tomu navíc vychovává kluka jménem Psycho, se kterým natírá střechy paneláků. Na film Národní třída z roku 2019 se můžete podívat dnes ve 21:20 na ČT1.

Hledání Vandama

„Zkoušeli jsme i jiné super herce, ale Hynek Čermák z toho vyšel nejlépe,” řekl pro web Flowee.cz režisér filmu Štěpán Altrichter. „Zpočátku jsem s tím ale měl problém. Často totiž hraje drsné typy, takže jsem nechtěl, aby si lidé řekli: ‚Jo, tak jasně, je to o rváči v hospodě, tak ho hraje on.‘ Nevystupuje tam však jako typický frajírek v Raplovi.” 

Altrichter se setkal se skutečným Vandamem, film totiž vznikl na motivy knihy Národní třída od Jaroslava Rudiše, který se inspiroval reálnými lidmi a událostmi. A režisér opravdu zjistil, že Hynek Čermák se na tuto roli hodí nejvíc. „Skutečný Vandam se ve filmu dokonce na nějaký čas ukáže. Je to šarmantní a hodný člověk, přitom je absolutní svině, se kterou bych se nechtěl dostat do konfliktu,” dodal Altrichter.

Muž, který to začal

„Museli mě k tomu přemluvit, abych do toho šel,” svěřil se pro magazín Blesk herec Hynek Čermák. „Měl jsem zrovna po natáčení Raplu, takže jsem byl fyzicky hodně vyčerpaný. Nejprve jsem se nemohl do mé postavy plně vcítit, není to totiž komedie,” přiznal Čermák, který se výtečně zhostil role muže, jenž cituje Václava Havla a žije kolem něj mýtus, že události na Národní třídě v roce 1989 odstartoval právě on sám.

„Nakonec mne ale ukecali. Chovali se ke mně opravdu hezky, takže jsem rád, že se dílo podařilo a že jsem kývl na roli citlivého drsňáka Vandama.” Citlivý ale rozhodně nebyl film, jehož trailery se musely kvůli vulgarismům zcenzurovat. Do kin tak šla okleštěná verze.

Bez řidičáku po Národní třídě

Přesvědčovat se nechal i Jan Cina alias Psycho. „Práce to byla náročná, ale výsledek stojí za to,” vzpomíná herec. Točilo se na Národní třídě, kde jsem jako neřidič jezdil autem. Na roli jsem se připravoval pozorováním okolí, když mne nějaký člověk zaujal, ‚schoval‘ jsem si to. A pak jsem si představil, jak asi vypadal život Psycha před Vandamem,” dodal.

Zdroje informací:

Česká televize: Národní třída

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články