PORADNA: Jak zklidnit rozhádaného partnera. Tohle radí psychoterapeutka Samsonová

PORADNA: Jak zklidnit rozhádaného partnera. Tohle radí psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik

Vyrovnaný vztah je něčím, co potřebuje neustálou péči. Když začne jeden z partnerů vyvolávat hádky, narušuje tím harmonii. Pokud trvají delší dobu, je potřeba se neshodami zabývat. Tento problém řeší i paní Milena, která nám napsala do poradny.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 02. 2021 12:00

Hádky do vztahu patří. Když jich je ale hodně, vyčerpávají oba partnery. Konflikty se často týkají nepodstatných záležitostí. Jindy za nimi může být větší problém. Ignorování neshod vztahu neprospívá.

Dotaz z poradny: Partner se chce neustále hádat

Partner se chce pořád hádat. Mám spoustu starostí s domácností, dětmi a z práce chodím unavená. Nemám na jeho hádky ani náladu, ani chuť. Dřív takový nebýval. Na vztahu mi záleží a nerada bych za ním udělala tlustou čáru. Jak z toho ven?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Když čtu Vaše řádky, tak nějak mi uniká, jaké povinnosti má partner? Píšete, že domácnost, děti obstaráváte Vy, k tomu chodíte do práce. S čím doma pomáhá partner? Z Vašich řádků nevyčtu, co je příčinou hádek, co je „spouštěč“, kvůli čemu ty hádky jsou. Nicméně každá hádka pramení z nespokojenosti. Něco tedy Vašeho partnera tíží, Vy sama nejlépe asi přijdete na to, co je to „ono“. Možná má potíže v práci, možná má pocit, že by měl ještě více tohle či támhleto (srovnávání se s muži v okolí), nebo možná se necítí být milován. Chápu, že to ani Vy v dané situaci. Muži si mnohdy „sedí“ ve své neotřesitelné mužské pozici a tváří se, že oni nějaké to „ťuťu a ňuňu“ nepotřebují, opak je pravdou. Žádný muž neodolá tomu, když jeho partnerka k němu sem tam přijde a obejme ho, podívá se mu do očí, políbí ho a poví mu, že je ráda, že ho má, že ji dělá šťastnou. Pokud zvládnete tento první krok udělat, a jít tak svému partnerovi takto „naproti“, pak uvidíte změnu, partner se začne automaticky více snažit, protože bude chtít opět od Vás pocítit a zažít ty hezké chvilky, kdy si spolu špitnete, jak jste rádi, že se máte a že jste spolu šťastní. Pokud jej něco trápí, tak právě v tomto naladění je následně muž schopen se rozpovídat a říci Vám, co se děje.

Dotaz z poradny: Vyvolávání hádek kdekoliv

Milena se ještě ptá: Co dělat, když se partner začne hádat po tom, co přijdeme někam na návštěvu? Stydím se a je mi z toho smutno. Je chyba ve mně?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Pro hádky platí jednoduché heslo: „Silou nikdy nezvítězíš.“ Věřím tomu, že z počátku to může být pro Vás „ponížení, opruz...“ a nebude se Vám možná do toho chtít, ale věřte, že jde o vyzkoušený recept, po němž každý muž roztaje. Každý muž chce být milován svojí ženou, to je pro ně hnací motor, zkuste si dát týdenní předsevzetí, že to týden zkusíte. Co tím můžete získat? Co tím můžete ztratit? Je to týden, během kterého se stanou divy a zázraky. Pro další tipy můžete mrknout do mé knihy SPOLU – Partnerský manuál, kde jsou další tipy a partnerské rituály podrobně popsány.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články