Skutečný příběh Pěstí ve tmě: Předobrazem Vašutova boxera byl Vilda Jakš, vicemistr světa a letec RAF

Skutečný příběh Pěstí ve tmě: Předobrazem Vašutova boxera byl Vilda Jakš, vicemistr světa a letec RAF
Zdroj: Česká televize
Film Pěsti ve tmě sleduje skutečný příběh Vildy Jakše, boxera a letce 311. československé bombardovací peruti RAF. Pro účely natáčení však bylo změněno jeho příjmení na Jakub.Vilda Jakš se vyučil čalouníkem, pak začal s boxem a z amatéra to dotáhl až na souboj o titul mistra světa. Zápas s Marcelem Thilem ale vzdal ve 14. kole.Podle slov režiséra Jaroslava Soukupa by v dnešní době takový snímek nemohl vzniknout. Vyšel by na sto milionů.Film se prodal do 14 zemí světa.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když režisér Jaroslav Soukup připravoval film Pěsti ve tmě, měl o hlavní roli boxera Vildy od začátku jasno – Marek Vašut a nikdo jiný. Ten zrovna sloužil na vojně, a tak Soukup neváhal a vyrazil s nabídkou do kasáren. Na místě ho však čekal pořádný šok.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 02. 2021 16:00

Šampion v boxu Vilda Jakub se má v ringu utkat s Němcem Kurtem Schallerem. Jenomže je rok 1936 a nacisté jsou ochotni udělat vše pro to, aby zvítězil jejich člověk. Neštítí se ani těch nejšpinavějších praktik. Přestože Vilda jejich hru prokoukne, neodradí ho to od toho, aby se ze všech sil soustředil na zápas svého života. Na film Pěsti ve tmě z roku 1986 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Světoběžník Vilda

Předobrazem Vašutovy postavy byl Vilda Jakš, rodák z Bratčic u Brna. Vyučil se čalouníkem, ale vedle toho začal v Sokolovi také boxovat. Nejdřív na amatérské úrovni, v roce 1931 se poprvé stal mistrem republiky. A mířil dál. V Paříži vyhrál 28 utkání v řadě, až došlo na zápas o titul mistra světa. Jakš nastoupil 4. května 1935 proti domácímu Marcelu Thilovi, ale ve 14. kole hodil ručník do ringu.

Jakš se stal vicemistrem světa, na odvetu však už kvůli druhé světové válce nedošlo. Z Francie putoval do Velké Británie, kde se stal členem 311. československé bombardovací peruti RAF a získal několik vyznamenání. Konce války se bohužel nedožil, 21. srpna 1943 byl sestřelen nad Biskajským zálivem. Kromě Jakše zahynulo i sedm jeho kolegů.

Ideální typ na roli boxera

Režisér Jaroslav Soukup si Marka Vašuta vyhlédl již během natáčení Lásky z pasáže. Herec byl urostlý, se statnou postavou, prostě ideální adept na roli boxera v projektu, který dostal název Pěsti ve tmě. „Film se začal připravovat prakticky ihned po Lásce z pasáže,” prozradil Soukup deníku Aha. „Marek věděl, že budu mít pro něho další práci, a tak jsem se za ním vydal.” 

Byl přesvědčený o tom, že Vašut bude v ještě lepší formě, tou dobou totiž sloužil na vojně. Čekalo ho však pěkné překvapení. „Půl roku tam jenom ležel a cpal se,” pokračoval režisér. „Musel přibrat minimálně patnáct kilo. Stal se z něj neuvěřitelný cvalda, tlouštík.” 

Takhle by to nešlo

Soukup byl neústupný a dal Vašutovi ultimátum. Pokud si chce ve filmu zahrát, musí radikálně zhubnout. Marek o roli boxera velmi stál, a tak šel do sebe. Začal posilovat a běhat. S lenošením byl konec. Pracoval na sobě každý den. Účast ve filmu Pěsti ve tmě si tak skutečně tvrdě vydřel.

„Na natáčení se pak objevil úplně někdo jiný,” řekl Soukup. „Měl skvělou kondici a vytrénovanou postavu. Kromě toho, že si tímto filmem odstartoval svou kariéru, také dokázal, že i český herec může vypadat dobře v trenýrkách.” Marek Vašut však nebyl jediný, kdo musel kvůli roli zatnout zuby.

Tak já vás beru!

Herec Pavel Nový musel absolvovat klasický casting, nikdo si ho dopředu nevybral. A moc se mu zrovna nedařilo. Měl se chovat jako boxer, ale i přes veškerý zarputilý výraz ve tváři kamerové zkoušky neudělal. Roli Tommyho však chtěl stejně moc jako Vašut Vildu. Napadlo ho tak jediné možné řešení.

„Zatáhl jsem pana režiséra za kulisy,” svěřil se Nový, „a vysvětlil mu, že jsem pro to schopný udělat cokoli. Soukup se už nadechoval, že mne odmítne, já ho ale zarazil a řekl mu, ať si to nechá v klidu projít hlavou. Když jsem vyšel ze šatny, volal na mne z druhého konce šatny: ‚Já vás teda beru!‘ To ale v praxi znamenalo každodenní třífázové tréninky, během kterých měl Nový z trika ždímat i litr potu.

Zdroje informací:

Česká televize: Pěsti ve tmě

Wikipedia.cz: Vilda Jakš

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články