Čertí brko: Natáčení pohádky s Ondřejem Vetchým provázela smutná událost

Čertí brko: Natáčení pohádky s Ondřejem Vetchým provázela smutná událost
Zdroj: se souhlasem České televize
Čertí brko: Neobyčejné čertí brko má tuze vzácnou vlastnost. Umí zapisovat lidské hříchy. V jedné pekelné pobočce už ale dosloužilo, a tak je potřeba dodat nové. To má doručit trošku zmatený čert Bonifác, kterého na cestě stihne nejedna trampota.Čerti v pohádce Čertí brko měli být původně úplně bez rohů. Nakonec jim byly ponechány pouze malé růžky.Pohádka Čertí brko se natáčela v zámku Ledeč nad Sázavou, v Kutné Hoře a také v několika lomech.V pohádce Čertí brko najdeme i několik narážek na nedávnou politickou situaci v České republice.+ 2 fotky+ 3 fotky

Pohádka Čertí brko je smutným příkladem toho, že i během natáčení zábavného příběhu se mohou přihodit věci, ze kterých mrazí. Slovenský herec Marián Geišberg se premiéry filmu bohužel nedožil. Ondřej Vetchý alias Lucifer se zase potýkal s dýchacími potížemi v kaolinovém dole.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 12. 2021 12:00

Děj pohádky Čertí brko: Mladý čert Bonifác rád vymýšlí a vynalézá vlastní věci, což se nelíbí vládci pekel. Pekelník by se měl správně věnovat jen čertovským fíglům. Když Bonifácův projekt zase skončí pohromou, pošle jej Lucifer do světa lidí. Do pekelné pobočky spadající pod obec Pytlov má doručit čertí brko, jenž umí zapisovat lidské hříchy. Sotva však Bonifác vytáhne paty z pekla, začne jej stíhat jeden malér za druhým. Na pohádku Čertí brko z roku 2018 se můžete podívat dnes ve 20:20 na ČT 1.

Smrt před premiérou Čertího brka

Hostinského Špilku a otce Markétky ztvárnil slovenský herec Marián Geišberg, pro kterého byla pohádka Čertí brko posledním filmem. Zemřel 10. listopadu 2018, tedy ještě předtím, než si film vůbec odbyl slavnostní premiéru v kinech. Osudnou se mu stala rakovina plic.

Smutná událost samozřejmě poznamenala všechny herce a členy štábu. Atmosféra prvního promítání Čertího brka se tak nesla ve smutečním duchu.Byl jsem rád, že mohl účinkovat v tomto filmu. Skrze svou postavu odevzdával moudrost a lidskost," uvedl pro deník Blesk koproducent Patrik Pašš. Dobrý vztah s Geišbergem měl i pohádkový Lucifer Ondřej Vetchý, kterému natáčení připravilo jednu velmi pernou chvilku.

Váhání Ondřeje Vetchého

Ondřej Vetchý zprvu váhal, zda by měl roli pána pekel přijmout. Velmi dobře si totiž vzpomínal na natáčení pohádky S čerty nejsou žerty, kdy představitelé pekelníků málem uhořeli ve svých kostýmech. „Po zvažování a diskuzích s kolegy, manželkou, režisérem a skvělým Mariánem Geišbergem, jsem na nabídku kývl,” prozradil.

Ale i tak se natáčení pohádky Čertí brko nevyhnulo problémům. Mezi lokace patřil i kaolinový důl v Nevřeni na Plzeňsku. Jeho chodby však nebyly dostatečně větrané. Vetchý i štáb se museli vypořádat s dýchacími potížemi.

Čertí brko a politika

Čertí brko je jedna z mála českých pohádek, ne-li úplně první, kde bychom našli narážky na soudobou politickou situaci. Jak pro Blesk přiznal její režisér Marek Najbrt, stalo se tak zřejmě proto, že se scenáristé podíleli i na satirickém seriálu Kancelář Blaník.

Peklo je v příběhu představeno jako neúplatná instituce, které se však nevyhne určitá míra byrokratizace. Obyvatelé Pytlova se zase bouří proti zfalšovaným volbám. Když jim ale místní pohlaváři nabídnou zdarma pivo a klobásy, je po rebelii. Nyní už zbývá na samotném divákovi, aby přišel na to, čeho, nebo koho se narážky v pohádce dotýkají...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Čertí brko 

Česká televize: Čertí brko 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články