Smutný osud Vinnetouovy lásky Ribany: Karin Dor se stala osudnou neobvyklá nehoda

Ribana Karin Dor: Překonala rakovinu i smrt rodičů, osudnou se jí stala matka s kočárkem
Zdroj: se souhlasem České televize
Vinnetou - Rudý gentleman: Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) musí bojovat proti padouchům, kteří plánují zničit mír mezi indiány a bělochy.Ve filmu Vinnetou - Rudý gentleman se sešlo několik válečných veteránů - americká pěchota, francouzští výsadkáři, wehrmacht atd.Během natáčení filmu Vinnetou - Rudý gentleman se jugoslavští kaskadéři poprali s německými techniky. Ti si totiž začali zpívat píseň od Lily Marlen, což vyvolalo nepříjemné vzpomínky.Mezi nejčastější zranění na natáčení filmu Vinnetou - Rudý gentleman patřil pád z koně.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vzpomínáte si na Ribanu z Vinnetoua? Její představitelka, německá herečka Karin Dor, to neměla v životě lehké. Nejprve se musela poprat s rakovinou, pak se závislostí na lécích. Smrt ji ale o něco později stejně dostihla, a to po neobvyklém střetu na chodníku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 07. 2022 11:00

Vinnetou – Rudý gentleman: Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) bojují společně proti tlupě, která ohrožuje poklidný život indiánů a bělochů. A aby toho nebylo málo, je zajat ještě syn plukovníka, jenž velí místní pevnosti. Zadrží ho indiáni mstící se za vypálené vesnice. Vinnetou se sice postará o jeho propuštění, jenomže mladík se během té doby stačil zamilovat do Ribany (Karin Dor), dcery náčelníka. Ona však miluje Vinnetoua, jenž její lásku opětuje. Na klasickou dobrodružnou mayovku Vinnetou – Rudý gentleman se můžete podívat dnes ve 21:15 na ČT1.

Ribana i bond girl

Karin Dor měla o své profesi jasno již od dětství. Začínala v malých epizodních rolích. Když se ale v roce 1953 seznámila se svým prvním manželem, režisérem Haraldem Reinlem, zajistilo jí to práci na dlouhá léta dopředu. Šlo zejména o kriminálky a detektivky, kde se, díky svému jemnému vzhledu, objevovala jako nevinná dívka.

A pak přišly koprodukční filmy na motivy románů Karla Maye. Mezinárodní ohlas jí však zajistila až bondovka Žiješ jenom dvakrát (1967) se Seanem Connerym. Střihla si tam roli zrzavé agentky Helgy Brandt. Na konci sedmdesátých let 20. století se Karin Dor stáhla do ústraní a vystupovala již jen sporadicky.

Těžký život Karin Dor

Když bylo herečce sedmadvacet let, diagnostikovali jí lékaři rakovinu. V té době se stala závislou na lécích proti bolesti i na povzbuzení. Trpěla nespavostí kvůli bolestem, které klidnila prášky, jež ji ale zanechaly omámenou. Kvůli náročném natáčecímu režimu se musela nabudit povzbuzováky, a tak pořád dokola.

Na konci šedesátých let se se rozvedla. Navíc přišla o oba rodiče. Jejím druhým manželem se stal Günther Schmucker, třetím a posledním pak filmový producent George Robotham. S tím žila až do jeho smrti střídavě v Beverly Hills a rakouském Rottalu. V posledním roce svého života bojovala se zraněními, která utrpěla během neobvyklého incidentu, na chodníku ji srazila matka s kočárkem. Karin Dor zemřela v roce 2017 v pečovatelském domě v Mnichově, bylo jí 79 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Karin Dor

Deník.cz: Zemřela Karin Dorová, představitelka křehké indiánky Ribany, ale i Bond girl

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články