Robert Downey Jr.: Bloumal bosý ulicemi, ze závislostí jej vysvobodila až manželka Susan

Robert Downey Jr.: Bloumal bosý ulicemi, ze závislostí jej vysvobodila až manželka Susan
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema
Sherlocka Holmese (Robert Downey Jr) a Dr. Watsona (Jude Law) čeká nelehký úkol. Musí vyřešit sérii brutálních vražd.Jude Law si přál, aby byla postava Dr. Watsona průbojnější než v literární předloze.Robert Downey Jr. skončil v anketě britského magazínu Digital Spy na třetím místě žebříčku nejoblíbenějších Sherlocků.Režisér Guy Ritchie váhal, zda má obsadit Roberta Downeyho Jr. Problémem byl jeho věk.+ 2 fotky+ 3 fotky

Robert Downey Jr. dobře ví, co je to octnout se na dně. Hvězda komiksových filmů od Marvelu a držitel nominace na Oscara za drama Chaplin dlouhá léta bojoval se závislostí na drogách a alkoholu. Boj s vlastními démony mu pomohla vyhrát manželka Susan, zpátky do Hollywoodu jej dostal Mel Gibson.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 05. 2022 11:00

Sherlock Holmes: Slavný detektiv Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) dokáže vyřešit i ten nejkomplikovanější případ. Neobejde se však bez pomoci svého věrného přítele Dr. Watsona (Jude Law). Nyní je oba čeká vyšetřování série brutálních vražd. Na dobrodružný film Sherlock Holmes se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema.

Závislosti Roberta Downeyho Jr.

Navzdory svým závislostem si Robert Downey Jr. dokázal v osmdesátých letech vybudovat v Hollywoodu jméno. Za snímek Chaplin (1992) dokonce získal nominaci na Oscara. Zdálo se, že jeho kariéru již nic nezastaví. O čtyři roky později byl ale zatčen za držení heroinu a kokainu.

Trápily ho i problémy s alkoholem. Jednoho dne se dokonce zatoulal do sousedova domu, kde usnul. V roce 1999 skončil v kalifornském nápravném zařízení, kde se měl v průběhu tří let dostat ze své závislosti na návykových látkách. Žádné zázračné uzdravení se ale nekonalo.

Ultimátum od manželky

Po propuštění z léčení byl herec v roce 2001 nalezen, jak se bosý toulá po kalifornském Culver City. Policistům to samozřejmě neuniklo a zatkli jej za podezření, že je pod vlivem omamných látek. Kvůli tomu si vysloužil rozvod a vyhazov ze seriálu Ally McBeal. Navíc přišel o řadu dalších rolí.

Zlom v jeho životě nastal až díky nové manželce Susan, jež mu dala ultimátum. To ho přimělo k zamyšlení a skoncování s užíváním drog. Začal se věnovat józe, rehabilitačním programům a meditaci. A tohle všechno mu dopomohlo k tomu, aby zůstal střízlivý.

Zaručil se za něj Mel Gibson

Ač byl Robert Downey Jr. střízlivý, nedařilo se mu získat práci. Producenti totiž po něm požadovali, aby zaplatil vysokou kauci, v případě, že by zase “šlápl vedle”. Nakonec se za něj na pojistce svým podpisem zaručil Mel Gibson a umožnil mu objevit se ve snímku Zpívající detektiv (2003).

Tím se prolomily ledy. Nabídky na další filmy již na sebe nenechaly dlouho čekat. A Robert Downey Jr. se v průběhu několika let nejen dostal opět na výsluní, ale také je jedním z nejlépe placených herců Hollywoodu. Za roli Iron Mana, kterého si zahrál v několika filmech ze série Avengers, bral desítky milionů dolarů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Robert Downey Jr. 

Drugabuse.com: Robert Downey Jr.’s Incredible Comeback from Addiction

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články