S čerty nejsou žerty: Pohádka s Ondřejem Vetchým by možná nevznikla bez Sovětské armády

S čerty nejsou žerty: Pohádka s Ondřejem Vetchým by možná nevznikla bez Sovětské armády
Zdroj: se souhlasem TV Prima
S čerty nejsou žerty: Mladý čert Janek má do pekla odnést zlou Dorotu, která se snaží poctivého Petra, svého nevlastního syna, připravit o mlýn. Jenomže místo ní unese Petrovu hodnou babičku...Filmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko České Lípy. V současné době zde najdeme motorkářský klub s názvem Pekelné doly.Během natáčení pohádky S čerty nejsou žerty se do sebe skutečně zamilovali představitelé hlavních rolí Vladimír Dlouhý a Monika Pelcová.Několik čertů z pohádky S čerty nejsou žerty skončilo kvůli popáleninám v nemocnici.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Zákulisí oblíbené české pohádky S čerty nejsou žerty, v níž si jednoho pekelníka zahrál Ondřej Vetchý, ukrývá spoustu tajemství. Kdo by si třeba pomyslel, že k jejímu vzniku přispěli Sověti a jeden obyčejný sklad brambor...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 12. 2021 11:00

Děj pohádky S čerty nejsou žerty: Peklo je jako Velký bratr. Vše sleduje. I Dorotu Máchalovou, macechu, která se snaží nevlastního syna Petra připravit o rodný mlýn. Když se naplní čas, je pro zlou ženu vyslán čert Janek. Jenomže místo Doroty unese do pekla milou babičku. Nezkušený pekelník se sice snaží chybu napravit, nakonec ale skončí s Petrem v knížecím vojsku. Na pohádku S čerty nejsou žerty z roku 1984 se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima.

Pohádkové peklo

V barrandovských ateliérech měli filmaři zapovězeno natáčet. Kvůli otevřeným ohňům totiž nesplnili protipožární předpisy. Vydali se do Skalice u České Lípy, kde objevili pískovcové lomy z 15. století. Díky těžbě tam vznikly přímo pohádkové jeskyně.

Jenomže prostory, které štáb vybral, si už předtím zabrala Sovětská armáda. Vojáci tam však neukrývali nic tajného, ba naopak. Z jeskyně udělali sklad brambor. Moc jej ale nevyužívali. Ve vzduchu se totiž vznášel hnilobný odér. Naštěstí v rámci soudružské pomoci natáčení povolili. Ostatně, kdo z nich by ještě stál o shnilé brambory?

Čerti v maskérně

Správný čert nemá jenom rohy. Ideálně by měl být rovněž hodně chlupatý. Maskéři proto hercům lepili po celém těle černou srst. Každý z nich tak strávil v maskérně nejméně hodinu a půl. A když se zrovna netočilo, hrály se karty.

Maskování a líčení se ale nevyhnula ani zvířata. Pro jeden záběr bylo potřeba obstarat skupinku černých koní. Jako naschvál však byli v okolí jen samí hnědáci. To by v tom byl čert, kdyby si štáb neporadil. Vzala se černá barva, koně se jí natřely a bylo hotovo. Jenže když zazněl povel "akce!", spustil se v tu ránu déšť...

Sázka o princeznu

Představitelka princezny Adélky, Monika Stará, se během natáčení doopravdy zamilovala do herce Vladimíra Dlouhého, který hrál Petra Máchalu.Ondra Vetchý a Vladimír Dlouhý, velcí kamarádi už od konzervatoře, byli ve věku, kdy si dělali takzvané zářezy,” prozradila pro web Iprima.cz Dana Bartůňková alias panovačná princezna Angelína.

„V té době po nich holky šílely, mohli mít každou, na kterou si ukázali. Soutěžili tak, kdo bude mít větší skóre. Monika byla ale cudná a nezkažená dívka z Olomouce, navíc na ni dohlížel tatínek. Dopadlo to ale tak, jak už to v pohádkách bývá. Zamilovala se do Mirka. Byla to její první, a tudíž největší láska, na kterou se nezapomíná,” dodala.

Zdroje informací: 

TV Prima: S čerty nejsou žerty

Wikipedia.cz: S čerty nejsou žerty 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články