Skutečné pozadí filmu Sviňa: Vražda Jána Kuciaka postavila zemi na nohy a povalila prohnilou vládu

Skutečné pozadí filmu Sviňa: Vražda Jána Kuciaka postavila zemi na nohy a povalila prohnilou vládu
Zdroj: se souhlasem České televize
Film Sviňa vznikl na motivy stejnojmenné knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze, který se inspiroval vraždou Jána Kuciaka a jeho partnerky.Sviňa sice popisuje spoustu notoricky známých a doslova nechutných situací ze slovenské politiky a veřejného života, ale jako samostatný film neobstojí a někdy působí nezáměrně komicky, až trapně.„Rozhodli jsme se vytvořit film, který by odhalil charakter lidí, kteří jsou u moci,“ řekl režisér Rudolf Biermann.Titulní píseň si vzala na starosti kapela Hrdza, která je známá tím, že přetváří lidové písně do moderního hávu. + 2 fotky+ 3 fotky

Měl by člověk vykonávat své zaměstnání dle nejlepšího svědomí a vědomí, nebo se bát, že za to zaplatí vlastním životem? Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak za svou společenskou angažovanost zaplatil tu nejvyšší cenu i s těhotnou přítelkyní...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2021 16:00

Jednu zemičku pod Tatrami neřídí její demokraticky zvolená vláda, ale vysoce postavení kriminálníci. Ti mají vazby jak na politiky, tak na soudy a policii. Když chce drogově závislá teenagerka vypovídat na policii o nuceném sexu a obchodu s návykovými látky, pošlou ji vyšetřovatelé zpátky do resocializačního zařízení. Ona se však nehodlá vzdát a svěří se novináři, který rozplétá síť zločinů, drog, vydírání a korupce. Nebude ho to ale stát život? Na slovenský film Sviňa z roku 2020 se můžete podívat dnes ve 21:10 na ČT1.

Vražda na objednávku

V západoslovenské obci Veľká Mača se 21. února 2018 udál naprosto hrůzný čin. Výstřelem do hrudi byl zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak a smrti neunikla ani jeho těhotná partnerka Martina Kušnírová, kterou nájemný vrah střelil do hlavy. Záhy se rozjelo rozsáhlé vyšetřování. Policie pracovala hned s několika verzemi. Až o sedm měsíců později bylo potvrzeno, že vražda měla souvislost s Kuciakovou prací. Ve své poslední reportáži, kterou již nestačil dokončit, se věnoval kalábrijské odnoži italské zločinecké organizace s názvem 'Ndrangheta, jež měla mít vazby na tehdejší vládnoucí stranu Smer.

Mezi prvními zatčenými byl italský podnikatel Antonino Vadala, kterého měl Kuciak ve svých materiálech spojovat právě s 'Ndranghetou. V září byla uvalena vazba na bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa (údajný střelec). Obviněna byla také Alena Zsuzsová, jež pracovala jako tlumočnice pro podnikatele Mariána Kočnera (údajný objednavatel vraždy), která měla figurovat jako prostředník. Cena za tento nepochopitelný čin se prý měla pohybovat v přepočtu okolo 1,8 milionu korun.

Zvrat u soudu

V roce 2019 byl Marián Kočner obviněn z objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové. V lednu 2020 se však před Specializovaným trestním soudem v Pezinku přiznal pouze k nedovolenému ozbrojování. Svou vinu odmítla také Zsuzsová. V září téhož roku došel soud k závěru, že vinu nelze Kočnerovi ani jeho tlumočnici dostatečně prokázat.

U soudu přesto došlo k jednomu zásadnímu zvratu. K vraždě se přiznal bratranec Szabóa – bývalý voják Miroslav Marček. Rodině Kuciaka se za svůj čin omluvil a dodal, že jeho partnerku zastřelil jen proto, že neměl na sobě kuklu. Díky Marčekovu přiznání tak vyšlo najevo, že Szabó měl Kuciaka původně „jen” zmlátit.

Protesty i pád vlády

Premiér Robert Fico, který nakonec kvůli celé kauze podal demisi, a tehdejší prezident Andrej Kiska odsoudili tento „bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku” téměř okamžitě. Se svým vyjádřením neváhal ani Andrej Babiš. Vzniklo také prohlášení devatenácti šéfredaktorů z veřejnoprávních a soukromých médií, v němž varovali před ztrátou svobody slova. Svou troškou do mlýna přispěl i Syndikát novinářů České republiky, jenž vyzval slovenskou policii k potrestání pachatelů a zajištění bezpečí.

Celá situace nenechala chladnou slovenskou ani českou veřejnost. Mnohatisícové protesty se konaly také v Londýně, Paříži a Pekingu a památku zemřelých u jejich domu uctila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové

Zprávy.aktualne.cz: Ján Kuciak

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články