Startuje nový detektivní seriál Boží mlýny: Jak dopadne česká snaha o Columba?

Startuje nový detektivní seriál Boží mlýny: Jak dopadne česká snaha o Columba?
Zdroj: se souhlasem České televize
Boží mlýny: Komediálně laděná kriminálka o trojici hrdinů, kteří se rozhodnou zasáhnout tam, kde je ruka spravedlnosti krátká. Na zkorumpované zločince má spadeno kapitán Karel Fait......novinářka Markéta Stránská...
...a student kriminalistiky Alex Braun.
Boží mlýny vycházejí ze skutečných kauz, kterým se věnoval novinář Janek Kroupa. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnes si odbude premiéru nový detektivní seriál České televize Boží mlýny, který nahradí mimořádně úspěšné Zločiny Velké Prahy. Na co se můžeme těšit? A skutečně se potvrdí rčení, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 04. 2021 10:30

Spravedlnost je někdy zatížená korupcí natolik, že viník zůstane nepotrestán. V tom okamžiku přichází na scénu trio mstitelů, kteří popostrčí pomyslná kolečka božích mlýnů kupředu. Pokud nelze pachatele usvědčit klasickým způsobem, co jim nastražit past? Nachytat je na nějaké z jejich slabin... Na komediálně laděný krimi seriál Boží mlýny se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Divák ví víc

„Zločin se stane vždy již na začátku filmu, divák tak ví ještě před úvodními titulky, kdo je pachatel,” prozradil režisér seriálu Jan Hřebejk mírnou inspiraci slavným Columbem s Peterem Falkem. Zároveň se ale dozví, že je na něho spravedlnost krátká, často díky korupci. To pak nastoupí ústřední trojice, která představuje svým způsobem mstitele.”

Ač jde o komediálně laděnou kriminálku, případy jsou založené na skutečných událostech a kauzách, kterými se zabýval spoulautor projektu a známý investigativní novinář Janek Kroupa.

Kočka a myš

„Diváci České televize mají detektivky rádi,” řekla kreativní producentka Jiřina Budíková. „Důležité ale je, aby tvůrci hledali nové přístupy pro inovování klasického stylu vyprávění. Boží mlýny přinášejí dobře známou hru na kočku a myš v obráceném gardu. Kličkování před zákonem je nicméně sportem všech padouchů. Al Caponeho taky nezatkli za vraždy, ale za neplacení daní.”

Trio z Božích mlýnů

Seriál Boží mlýny má trojici hlavních hrdinů – policejního kapitána a univerzitního profesora Karla Faita (Martin Myšička), novinářku Markétu Stránskou (Eliška Křenková) a studenta kriminalistiky Alexe Brauna (Vincent Navrátil).

„Někdy si říkáte, že je to přehnané, ale pak vám dojde, že se to ve světě skutečně děje, že je to realita. Nic se na efekt nenafukovalo. Nikdy jsme tak neměli strach, že bychom nějakým způsobem přehrávali, neboť všechny příběhy mají oporu v realitě,” nechal se slyšet Vincent Navrátil. Kromě mladých herců se v Božích mlýnech objeví také Pavel Řezníček, Milan Mikulčík či Jiří Lábus.

Matěj Ruppert jako mafián

V pilotním díle s názvem Provaz se můžeme těšit na Matěje Rupperta, který si střihne roli českého mafiána. Zpěvák kapely Monkey Business se ale s herci Božích mlýnů vydal také do studia. Spolu totiž nazpívali ústřední píseň seriálu s názvem Mlýny, kterou otextoval Dušan Vančura.

Zdroje informací:

Česká televize: Boží mlýny

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články