Tankový prapor: Herci měli strach o honoráře, hrozilo jim dokonce trestní stíhání

Legendární Tankový prapor: Porušení zákona, problémy s penězi i hrozba policií
Zdroj: se souhlasem České televize
„Atmosféra při premiéře filmu byla úžasná,“ vzpomíná režisér Vít Olmer. „Nejvíce se však smály ženy.“Dokončení erotické scény mezi Lukášem Vaculíkem a Simonou Chytrovou sklidilo velké ovace. Doslova. Točilo se totiž na sídlišti, kde si všichni vidí do oken.Generální štáb poslal filmařům tanky ze Slovenska. Jenomže skoro všechny byly nepojízdné. Štáb si tak musel sehnat šikovného opraváře.Vít Olmer měl původně režírovat Obecnou školu, Tankový prapor se mu ale líbil víc...+ 1 fotka+ 2 fotky

Tankový prapor se může pyšnit jedním prvenstvím. Po revoluci byl jako úplně první natočený ze soukromých fondů. Zpočátku panovalo všeobecné nadšení, jenomže pak se provalilo, že možná nebude na výplaty, a ještě k tomu by mohly přijít oplétačky se zákonem...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 08. 2020 16:00
Aktualizováno 12. 12. 2023 12:57

Doktor filozofie Danny Smiřický (Lukáš Vaculík) je při nástupu na povinnou vojenskou službu přiřazen k tankovému praporu. Ve dne působí jako velitel tanku, pak se angažuje jako kulturní pracovník. Ve volných chvílích vzpomíná na Lizetku, vdanou ženu, se kterou chtěl navázat vztah. Ale co oči nevidí, to srdce nebolí. Svůj zájem přenese na další vdanou dámu, tentokrát ale jednoho z důstojníků. Tím jeho eskapády ale nekončí. Zažije také sovětskou delegaci a tragickou smrt velitele. Na Tankový prapor se můžete podívat ve středu 13. 12. ve 21:30 na ČT 1.

Natáčení Tankového praporu

Na Tankovém praporu se pracovalo takzvaně za pochodu. Své o tom ví i autor scénáře Radek John. To se zrovna vrátil z Ameriky, když mu zavolali z produkční společnosti Bonton, že mají jeden scénář, který je o ničem, a že ho potřebují přepsat. A tak John k tomu sedl a za dva týdny měl hotovo.

Ono by se chtělo točit, ale nebyly peníze, respektive nevyšel úvěr bez zástavy. Tak se zastavil dům jednoho z manažerů Bontonu. Peníze ale nejsou všechno. Ještě je tady úřední šiml. Poslanecká sněmovna se usnesla, že armáda nesmí za peníze provádět jakékoli aktivity. Jenomže štáb potřeboval natočit útok tanky. Nakonec pomohl až náčelník generálního štábu, který přivřel oko a udělil výjimku.

Bude na honoráře?

I přes vyřízený úvěr měli producenti stále finanční problémy. "Natáčeli jsme zrovna na tankodromu, když za námi přijel producent Kratochvíl,” zavzpomínal režisér filmu Vít Olmer. “Začal všem vysvětlovat, že se nemusí bát, že na výplaty bude. Zajímavé bylo, že to v tu chvíli ani nikdo moc neřešil. Všichni jsme byli v euforii, a kdo měl něco navíc, dal peníze ze svého.

Tankový prapor vznikl nelegálně

Ač tomu lze jen stěží uvěřit, bylo tomu skutečně tak. Bonton totiž porušil starý, ale stále platný zákon o znárodnění a monopolu kinematografie. Šlo o to, že výrobu všech filmů měl pod palcem pouze Barrandov. Když se objevila první vlaštovka ze soukromého sektoru, začalo filmařům vedení vyhrožovat. Během natáčení tak panovala důvodná obava, že by si pro všechny mohla přijít policie.

Vydělali, ale přesto Víta Olmera vzali na hůl

Tankový prapor patří mezi nejvýdělečnější české filmy. Když šel do kin, přišly se na něj podívat dva miliony diváků. Celkově tak vydělal dvacet šest milionů korun. Jenže Vít Olmer podepsal před natáčením velmi nevýhodnou smlouvu a přišel si tak oproti výdělku na opravdu směšnou částku. Vyplatili mu pouhých 7500.

Na další zajímavosti a fotky se podívejte do galerie...

Zdroje informací: ČSFD.cz, Aha!, Super.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články