Temné pozadí Discopříběhu: Roman Pikl nezvládl ztrátu dcery, za lahví utekl i z JIPky

Temné pozadí Discopříběhu: Roman Pikl nezvládl ztrátu dcery, za lahví utekl i z JIPky
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Discopříběh je divácky oblíbený hudební snímek z roku 1987 s Rudolfem Hrušínským nejmladším v hlavní roli. Některé hvězdy filmu pak začala provázet smůla...Rudolf Hrušínský nejmladší neunesl po premiéře Discopříběhu obrovský zájem lidí, především fanynek, a z tehdejšího Československa raději utekl - odjel poznávat svět.Ve Španělsku, kde Rudolf Hrušínský nejmladší pobýval ilegálně bez povolení, se snažil podnikat. Otevřel si bar, který ale nešel podle jeho představ.Jaroslavu Stránskou, která hrála nesmělou kadeřnici Jitku, potkala později obrovská ztráta. Ve dvaceti letech porodila holčičku, kterou našla jednoho dne v postýlce mrtvou. Dívce byl pouhý půlrok. + 1 fotka+ 2 fotky

Discopříběh patří mezi klasiku českého filmu. Všichni si určitě pamatujeme na Romana Pikla, parťáka Rudolfa Hrušínského nejmladšího. Tehdy to pro něj byla bezstarostná léta. V dospělosti ale Pikla ovládl démon alkoholu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 02. 2022 11:00

Discopříběh: Jirka Horáček (Rudolf Hrušínský nejml.), jako správný puberťák, nedbá na rady svého otce, se kterým žije na plzeňském sídlišti. Raději tráví svůj čas s kamarádem Romanem (Roman Pikl) na diskotékách. Pokukuje tam totiž po jedné dívce. Ta však má pletky se starším frajírkem Cáfou (Andrej Kraus). Jirka ale není typ, jenž by se vzdával lehce... Na hudební film Discopříběh z roku 1987 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Soupeření s Michalem Davidem

Roman Pikl původně o žádnou roli v Discopříběhu nestál. Jeho největším koníčkem bylo psaní hudby a textů. A s tím také přišel na casting. Chtěl režisérovi Jaroslavu Soukupovi nabídnout svou práci. Ten si na to však již najal Michala Davida. Roman si povzdechl a řekl, že v tom případě je zde zcela zbytečně. Soukupovi se ale jeho reakce natolik líbila, že mu ihned nabídl roli.

Díky tomu se objevil ještě v druhém díle. Pak Pikl s hereckou kariérou skoncoval. Navíc jej tehdy čekala maturita a učitelé mu taktně naznačili, že by se měl raději věnovat učivu. Nevadilo mu to. Vrátil se ke skládání hudby, působil v kapelách Medium a Extra Band.

Nešťastná láska Romana Pikla

Roman Pikl se měl již od mládí potýkat se zdravotními problémy a závislost na alkoholu mu rozhodně nepřidala. Podle deníku Blesk za vše mohl rozchod a ztráta kontaktu s dcerou Bárou. „Měsíc nebo dva třeba pracoval,” prozradil jeho soused Luděk Zahradil. „Pak ale nastala zase krize. Poslední měsíce měl auto pořád zaparkované před domem.”

Přestože se u něj rozvinulo astma, nedokázal se zbavit ani kouření. Na chvíli si poležel na JIPce, a jakmile se cítil o něco lépe, podepsal revers a pospíchal zase domů. Neposlouchal ani rodinu. Když mu vzali klíče od bytu, aby si nemohl koupit lahev, nechal otevřené dveře a zašel do obchodu. Neřešil, zda ho mezitím někdo nevykrade...

Tragický konec Romana Pikla

Roman Pikl zemřel 17. března 2016, pouhý měsíc před šestačtyřicátými narozeninami. Příčina smrti nebyla, s ohledem na rodinu, zveřejněna. „Vařila jsem a z okna vidím sanitku a policisty. V tu chvíli mě vůbec nenapadlo, že by se Romanovi něco stalo,” řekla Blesku jeho sousedka Iveta. „Měla jsem ho ráda. Byla s ním vždy sranda. Nebrala jsem ho jako jiné holky, pro které byl idol, když hrál v Discopříběhu, ale jako kamaráda, obyčejného kluka.”

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Discopříběh 

Filmovámísta.cz: Roman Pikl dotančil ze Slávie k Saskému mostu, aneb vzpomínky na Discopříběh 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články