Nejlepší draci z vánočních pohádek: Bucifal jako kapusta, přátelský Čmoudík a jeden velký podvod

Nejlepší draci z vánočních pohádek: Bucifal jako kapusta, přátelský Čmoudík a jeden velký podvod
Zdroj: Česká televize/TV Prima/Koláž Lifee
Když draka bolí hlava: Čmoudík je přátelský lingvista. Jedna hlava hovoří česky, druhá slovensky.
Z pekla štěstí: Drak Bucifal v pohádce Zdeňka Trošky, která vznikla na motivy příběhu Jana Drdy.
Tři bratři: Není to drak, ale vlk, který však ve sledovanosti dokázal porazit i americký hit Jak vycvičit draka. Takže je vlastně ještě lepší.
Princ Bajaja: Láska je nejmocnější zbraň na světě. Na tu nestačí ani 36 metrů dlouhý drak.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Letošní vánoční nálož pohádek se nevyhne ani oblíbenému tématu draků. Kteří z nich však patří mezi ty nejpovedenější? To už vám prozradí náš pohádkový žebříček, v němž dojde jak na klasiku, tak i na jedno velmi neobvyklé stvoření.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 12. 2020 09:30

Na jaké příběhy se tak můžete o vánočním čase těšit? Z pekla štěstí, Tři bratři, Princ Bajaja, Princové jsou na draka a Když draka bolí hlava. Kdy a v kolik se pohádky vysílají? Stačí se jen podívat do našeho přehledného žebříčku a hned to zjistíte.

Když draka bolí hlava

Děj: Barborka a Tomík tráví prázdniny u dědy a babičky, v jejichž kovárně pod Dračí skálou pracuje i dvouhlavý dráček Čmoudík. Když jednou děti s dráčkem přespí v jeskyni, objeví starou mapu. To je znamení pro Čmoudíka, aby začal vyprávět příběh o veliké lásce a strašlivé kletbě.

Zajímavost: Jedna hlava draka hovoří česky, druhá slovensky.

Kdy vysílají: 13. 12. 2020 v 16:40 na TV Prima

Z pekla štěstí

Děj: Poctivému chasníkovi Honzovi se během útěku před verbíři dostanou do ruky kouzelné předměty. Díky nim přemůže hrozivého draka. Místo vděku a odměny však musí čelit výsměchu rozmazlené princezny a intrikám jejího otce.

Zajímavost: Drak Bucifal vznikl díky kapustě. Když jedno nedělní dopoledne chystala manželka trikaře Borise Masníka k obědu kapustové karbanátky, nechala na dřezu odkapat listy, které začaly Masníkovi najednou připomínat dračí záda a křídla. Pak už jen scházelo břicho. To zase vyřešila palačinka.

Kdy vysílají: 24. 12. 2020 ve 12:10 na TV Nova

Tři bratři

Děj: Tři bratři se vydávají do světa, aby si našli nevěsty a převzali po rodičích hospodářství. Při svém putování vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká spousta nástrah a nečekaných příhod. A kdoví, možná dojde i na lásku.

Zajímavost: Nezapomenutelnou postavou pohádky je vlk, a i když nemá křídla a ani nedští oheň, svým způsobem sem patří. Je totiž v přeneseném významu drakobijec. Ve sledovanosti porazil i americký megahit Jak vycvičit draka.

Kdy vysílají: 24. 12. 2020 ve 20:15 na TV Nova

Princ Bajaja

Děj: Mladý princ se po smrti svých rodičů vydává do světa, kde se seznámí s mluvícím koněm a zamiluje se do krásné princezny Slavěny. Na radu koně si zaváže jedno oko, přestane mluvit a začne pracovat jako zámecký zahradník. Podle zvuků, které ze sebe vydává, mu začnou lidé říkat Bajaja. Když se ale objeví zlý drak, neváhá se obléknout do zbroje a utkat se s ním.

Zajímavost: Krk draka měl dvanáct metrů, hlava tři. Celková délka byla 36 metrů.

Kdy vysílají: 25. 12. 2020 v 11:10 na TV Nova

Princové jsou na draka

Děj: Princeznu Lenku čeká nelehký osud. Pokud se nestane drakovou ženou, celé království lehne popelem. Vše vyřeší až Honza, protože všichni mladíci s modrou krví jsou na draka.

Zajímavost: I když se o drakovi mluví a má mít 16 hlav, nikdy jej neuvidíme. Tady nás tvůrci pěkně převezli.

Kdy vysílají: 26. 12. 2020 ve 13:15 na ČT 1

Zdroje informací:

Česká televize: Princové jsou na draka

TV Prima: Když draka bolí hlava

TV Nova: Z pekla štěstí, Tři bratři, Princ Bajaja

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články