Tragický život Jaroslava Moučky: Zřekl se bratra Milana, který ve službách StB týral vězně

Tragický život Jaroslava Moučky: Zřekl se bratra Milana, který ve službách StB týral vězně
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Vím, že jsi vrah je český film o nevěře, vraždách, složitých vztazích a zákulisí zločinu, které je třeba odhalit. Snímek se moc nelíbil tehdejšímu režimu... 
...popíral totiž všechny morální zásady "správné" socialistické společnosti.
Herecký debut si v krimi Vím, že jsi vrah střihl i televizní režisér Jiří Adamec. Hraje šíleného zabijáka, který si vybíjel mindráky z dětství na ženách.Nejvíce to odnesla Alena Vránová, kterou Jiří Adamec málem utopil ve vaně. + 1 fotka+ 2 fotky

Herec Jaroslav Moučka byl charakteristický pro své role chasníků, předsedů družstev a kriminalistů. Ač byl oddaným soudruhem, měl svědomí. Když se dozvěděl pravdu o tom, co dělal jeho bratr Milan, čekalo ho velmi těžké rozhodnutí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 03. 2022 11:00

Vím, že jsi vrah: Dana Martinová (Jaroslava Obermaierová), žena poněkud volnějších mravů, se stane obětí šíleného mladíka Pavla Zacha (Jiří Adamec). Ten ji v záchvatu žárlivostí usmrtí úderem do hlavy. O něco později se jeho další obětí stane i Danina kamarádka Eva. Případ dvojnásobné vraždy dostane na starost poručík Zeman (Eduard Cupák), kterému pomáhá o něco zkušenější kolega Suchánek (Jaroslav Moučka). Na krimi Vím, že jsi vrah režiséra Petra Schulhoffa z roku 1971 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Nevydařený bratr Jaroslava Moučky

Byli bratři, ale každý měl úplně jinou povahu. Zatímco Jaroslav Moučka se snažil přinášet lidem radost skrze televizní obrazovku, Milan jim naopak způsoboval trápení. Kvůli různým výhodám a lepšímu životu se začal angažovat v StB, což ho dovedlo k těm největším případům, včetně procesu s Miladou Horákovou.

Pro ránu nešel nikdy daleko a týrání vězňů bylo u něj na denním pořádku. Za svou “horlivost” byl dokonce oceněn několika řády a medailemi. Vyhazov dostal až po smrti sovětského diktátora Stalina. Jaroslav se o Milanově temné minulosti dozvěděl až později. I když to pro něj bylo velmi těžké rozhodnutí, zavrhnul jej. Takové chování nebyl ochotný tolerovat.

Brutální znásilnění

Každá akce vyvolá určitou reakci. Bohužel se však někdy dotýká osob, které s ní nemají nic společného. Milan Moučka měl dvě dcery, jednu zarytou komunistku, druhá byla pravý opak. Byla to však právě ona, kdo doplatil na otcovy hříchy. V dětství ji měli, dle deníku Aha, brutálně znásilnit bývalí vězni, kteří se stali oběťmi Moučkových výslechů.

„Byla plachá a učila se hůř než její sestra,” zavzpomínal jeden ze spolužáků. Ve škole se začalo vyprávět, že ji v deseti letech znásilnila parta bývalých muklů, kteří se tak chtěli pomstít za to, jak se k nim hlavní vyšetřovatel StB choval.” Dívka měla v pětadvaceti letech zemřít za záhadných okolností. Jaroslav si svou neteř moc dlouho neužil.

Smutné stáří Jaroslava Moučky

Trápení zažíval Jaroslav Moučka i na stará kolena, kdy jej dostihla Alzheimerova choroba. Někdy zapomínal, že má za sebou více jak 120 filmových a divadelních rolí. Naštěstí se o něj starala manželka Jiřina, se kterou oslavil diamantovou svatbu. Poslední roky ale na něj podle deníku Blesk už moc nestačila. Musel pobývat v pečovatelském domě na Žižkově.

V polovině prosince roku 2009 si jej však vzala s rodinou na několik dnů domů. Začala se mu motat hlava a přestal reagovat," popsala Moučková. Tak jsme ho odvezli do ústavu, aby se na něj podívali lékaři." Pak jim ale přišlo oznámení o úmrtí. Osudnou se mu měla stát otrava krve, kterou způsobil zánět močového měchýře. Jaroslav Moučka zemřel 26. prosince 2009 ve šestaosmdesáti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jaroslav Moučka 

Max.iprima.cz: Vím, že jsi vrah: V drsné detektivce si zahrál slavný režisér a rady udělil i sexuolog

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články