Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou: Snadný dezert, který potěší v každé nadmořské výšce

Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou: Snadný dezert, který potěší v každé nadmořské výšce
Zdroj: Albert

Nemusíte být právě kuchařský mág, abyste si připravili lahodné kynuté knedlíky. Ten alpský, který možná znáte ze zimní dovolené u našich rakouských sousedů, zvládnete snadno i doma.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 06. 2023 11:30

Na přípravu alpského knedlíku s vanilkovou omáčkou si každopádně vyhraďte alespoň hodinu času. Chvíli trvá, než těsto správně nakyne. Toho, že byste recept nezvládli realizovat, se ale bát nemusíte. Je totiž velmi snadný. Dobrou chuť!

Alpský knedlík s vanilkovou omáčkou

Na 4 porce budete potřebovat: 100 ml plnotučného mléka, 15 g čerstvého droždí, 90 g cukru krupice, 25 g másla, 260 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, 4 lžíce švestkových povidel, 40 g mletého máku, 40 g moučkového cukru, 400 ml smetany ke šlehání (30 %), 1 lžičku vanilkového aroma, 4 vejce

Příprava: Z 20 ml vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravte kvásek. Po 10 minutách přimíchejte vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte. Do mísy prosejte 250 g mouky, špetku soli, vsypte 2 lžíce cukru, přidejte vejce, zbylé mléko a kvásek. Propracujte 3–5 minut v hladké těsto. Zakryjte fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 60 minut.

Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte na 4 díly. Vytvarujte placičky a vložte na ně po lžíci povidel. Povidla skryjte uprostřed v kouli – knedlíku. Každý knedlík položte na čtverec z pečicího papíru a nechte 10 minut kynout přikryté utěrkou. Knedlíky vařte zvlášť po jednom 18 minut v páře.

V misce smíchejte moučkový cukr s mletým mákem. V kastrůlku promíchejte smetanu s vanilkovým aroma a zbylým cukrem krupicí, pomalu přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Ve větší misce vidličkou prošlehejte žloutky a za stálého šlehání velmi pomalu přilévejte horkou smetanu. Směs vraťte zpět do hrnce a za soustavného míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí. Ihned odstavte.

Nakonec položte knedlík do omáčky a zasypte mákem smíchaným s cukrem.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články