Housky na hamburger: Připravte si chutné domácí bulky z kynutého těsta

Rozpalujete gril a chystáte se na domácí hamburgery? Zkuste si upéct také domácí housky. Jejich příprava není složitá. Budou báječně nadýchané a připravené na to nejlepší grilování.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 06. 2023 17:00

Housky podle následujícího receptu nelze zkazit. A pokud zrovna nemáte chuť na hamburger, můžete je naplnit i něčím jiným a připravit si chutnou svačinku.

Jak připravit housky na hamburger

Než hodíte na gril placky z kvalitního mletého masa, připravte si také skvělé domácí housky. Na tento recept budete potřebovat:

  • 560 g polohrubé mouky
  • 240 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

Do vlažného mléka přidáme droždí, cukr a rozmícháme. Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, mléko s droždím, máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout cca 1 hodinu. Plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a necháme je cca 7 minut odpočinout.

Poté ze všech kousků vytvoříme malé placaté bochánky. Nemusíme je podsypávat moukou, těsto nelepí. Bochánky uložíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout (cca 1 hodinu).

Nakynuté bochánky lehce zploštíme dlaní. Nemusíte se bát, při pečení opět naběhnou. Potřeme je žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme sezamem a při 190-200 °C (vrchní a dolní ohřev) pečeme cca 15-20 minut.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Housky na hamburger

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články