Tipy a triky na nejlepší hrníčkové knedlíky: Takhle je milovala Jiřina Jirásková

Tipy a triky na nejlepší hrníčkové knedlíky: Takhle je milovala Jiřina Jirásková
Zdroj: Showpix/Pixabay/koláž Lifee.cz

Hrníčkové recepty jsou velmi oblíbené. My pro vás máme jeden na knedlíky bez kynutí, kterým nechybí nadýchanost ani jemná struktura. Ráda si je připravovala i známá herečka Jiřina Jirásková.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 01. 2022 09:00

Za nadýchanost vděčí bílkům. Pokud máte rádi, když jídlo hezky vypadá, budou tyto knedlíky pro vás to pravé.

Tipy na přípravu hrníčkových houskových knedlíků

Houskové knedlíky se často připravují s kypřícím práškem, ale také se nabízí možnost použití bílku. Když s ním dobře zacházíte a těsto "neumlátíte", budou nádherně nadýchané. Na knedlíky se hodí den staré housky. Pak mají právě tu konzistenci, která nám vyhovuje.

Klad hrníčkových knedlíků spočívá v tom, že mají hezký tvar na rozdíl od těch, které připravujeme v hrnci. Než těsto do hrnků přesunete, důkladně je vymažte máslem či sádlem. Vysypat je můžete hrubou moukou nebo strouhankou.

Jiřina Jirásková, milovnice života

Přesně tak to dělala i herečka Jiřina Jirásková, která si dokázala užívat života. Neobešla se třeba bez cigaret či francouzského koňaku. S nadšením se věnovala zahradě, kterou měla na chalupě v Malenicích, ale bavilo ji i vaření, jak potvrdila i spisovateli Petru Mackovi, mimo jiné autorovi knihy 52 pozvání ke stolu. Měla několik oblíbených receptů. Ráda třeba připravovala právě hrníčkové knedlíky, které se při vaření určitě nerozpadnou.

Hrníčkové knedlíky podle Jiřiny Jiráskové

Budete potřebovat: 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 housky, 1 lžičku soli, máslo na vymazání, mouku na vysypání

Příprava: Z bílků vyšleháme nadýchaný sníh, housky nakrájíme na kostičky. Vložíme je do mísy, zalijeme mlékem, přidáme dva žloutky a směs osolíme. Mléko necháme trochu vsáknout. Přimícháme hrubou mouku, promícháme a na závěr opatrně spojíme s pevným sněhem z bílků.

Hrnky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou až nahoru. Pak do nich přesuneme připravenou směs. Měla by dosahovat zhruba do dvou třetin. Ve všech hrníčcích by mělo být rovnoměrně těsta.

Vaření: Připravíme si kastrol, do kterého nalijeme studenou vodu. Do ní vložíme hrnky tak, aby byly do poloviny ponořené. Na kastrol dáme pokličku a vaříme asi půl hodiny. Po uvaření hrnky vytáhneme z vody a necháme chvíli zchladit, aby je bylo možné dobře vyklopit. Před podáváním knedlíky nakrájíme na plátky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články