Křehká vepřová pečeně s mrkvovým pyré a fazolkovým salátkem: Uspokojí jak chuťové pohárky, tak i oči

Křehká vepřová pečeně s mrkvovým pyré a fazolkovým salátkem: Uspokojí jak chuťové pohárky, tak i oči
Zdroj: Albert

Možná už vás nudí vařit stále dokola totéž. Zkuste oživit jídelníček křehkou vepřovou pečení s mrkvovým pyré a fazolkovým salátkem.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 02. 2023 11:30

Příprava tohoto pokrmu vám zabere poměrně dost času (určitě víc než hodinu), ale vyplatí se. Není ani nijak složitá a výsledkem bude jídlo, které bude lahodit nejen chuťovým pohárkům, ale také očím.

Křehká vepřová pečeně s mrkvovým pyré a fazolkovým salátkem

Na 4 porce budete potřebovat: 800 g vepřové pečeně na kámen, 170 ml olivového oleje, 100 ml jablečného octa, 80 g dijonské hořčice, 160 g medu, 3 stroužky česneku, 750 g mrkve, 750 ml zeleninového vývaru, 20 ml javorového sirupu, 200 g másla, sůl, pepř, 100 ml bílého vinného octa, 1 citron, 350 g mražených zelených fazolek, 10 g rukoly, 100 g kozího sýra, 4 plátky prosciutta

Příprava: Marinádou ze 100 ml olivového oleje, 100 ml jablečného octa, 80 g dijonské hořčice, 80 g medu a 3 prolisovaných stroužků česneku potřete 800 g omyté a osušené vepřové pečeně. Rozehřejte pánev a pečeni ze všech stran opečte dozlatova. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C na 90 minut.

Na kostky nakrájejte 750 g omyté a oloupané mrkve. Spolu s 750 ml vývaru, 20 ml javorového sirupu, máslem a lžičkou soli vložte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte, dokud mrkev není měkká a tekutina se nesvaří do konzistence sirupu. Rozmixujte na pyré.

V misce smíchejte 100 ml vinného octa se 70 ml olivového oleje, 80 g medu a lžící citronové šťávy. Ve vroucí osolené vodě vařte 350 g fazolek 3 minuty, sceďte je a ihned zchlaďte v ledově studené vodě. Znovu je sceďte a v míse promíchejte s rukolou a připraveným dresinkem. Osolte a opepřete.

Fazolky s rukolou rozdělte na talíře, utvořte špalíčky a omotejte je plátkem prosciutta. Přidejte 100 g rozdrobených kousků kozího sýra. Pečeni pokrájejte na menší plátky a servírujte na mrkvovém pyré.

Zdroj receptu: Albert

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články