Ravioli z červené řepy a piniových oříšků: Raw recept s domácím pestem

Raw strava je jednoduše řečeno o tom, že jídlo neprošlo tepelnou úpravou. Říká se jí také živá strava. Obsahuje vitamíny, minerály a aktivní enzymy. Pokud vyznáváte raw stravu, nebo jen chcete zkusit něco jiného, připravte si recept na ravioli z červené řepy a piniových oříšků. Jeho součástí je také domácí pesto.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. ledna 2023

Ravioli jsou původem italské plněné těstoviny. Tvoří je dva tenké plátky těstovin, které se spojují na okrajích. Ravioli převzalo také raw hnutí a vytvořilo vlastní recept, který pracuje s plátky řepy.

Raw čokoládový krémový řez Suroviny: 200 g kešu oříšků nebo slunečnicových semínek 30 g kakaa 150 g javorového sirupu 30 g kakaového másla (můžete nahradit kokosovým olejem) 1 lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky 1/4 lžičky mořské soli 110 ml vody Postup: Lehce rozehřejte kakaové máslo nebo kokosový olej, tak aby byl tuk tekutý. Dejte všechny ingredience do vysokorychlostního blenderu a začněte mixovat. Nejprve na nižší obrátky a postupně zvyšujte výkon. Mixujte tak dlouho, dokud nebude krém úplně hladký. V průběhu procesu alespoň dvakrát mixování zastavte a pomocí stěrky setřete obsah ze stěn a lehce promíchejte. Připravte si nádobu velkou přibližně 10x15 cm. Může to být menší forma na dort, brownies, nebo třeba větší krabička na uskladňování potravin. Také můžete připravit řezy z dvojnásobného množství, pak bude ideálně vyhovovat menší dortová forma (∅ 18-20 cm). Nádobu si vyložte po bocích i dně pečícím papírem nebo fólií. Hotový krém přesuňte do připravené formy a zarovnejte pomocí stěrky. Zakryjte formu fólií nebo víkem a dejte vychladit do mrazáku, ale postačí i do ledničky na pár hodin. Vychlazený krém vyjměte z formy, nechte lehce povolit a nakrájejte na požadované tvary. Při servírování se nebojte zapojit fantazii a doplňte jej o čerstvé ovoce, oříšky, kokosové plátky, pár hoblinek čokolády, posypejte kakaem,
Mohlo by Vás zajímat:

Raw strava očima odborníků: Je pro naše tělo z dlouhodobého hlediska prospěšná?

Jak připravit raw ravioli

Pokud oblibujete raw stravu, zkuste si připravit ravioli z červené řepy. Na tento recept budete potřebovat 2-3 větší řepy, šťávu z půlky citronu, 1,5 lžíce olivového oleje a sůl. S náplní to už bude malinko složitější:

  • 1 hrnek piniových oříšků (namočených cca na hodinu do vody)
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžičky lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o klasické droždí na pečení)
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Řepy omyjte, zbavte konců a oloupejte. Poté je nožem nebo na struhadle nakrájejte na co nejtenčí plátky. Z nich vykrájejte požadované tvary. Ty přendejte do misky či dobře uzavíratelného sáčku. Smíchejte šťávu z půlky citronu, 1,5 lžíce olivového oleje a sůl, přelijte tím řepu a nechte nejméně hodinu marinovat. Pokud se ptáte, co se zbytky řepy, tak z nich můžete udělat třeba zdravou šťávu.

Mezitím si připravte náplň. Všechny ingredience jednoduše rozmixujte v mixéru, respektive ve food processoru. Výsledek nemá být kašovitý, náplň by měla být spíš lehce drobenková.

Toasty se směsí medu a másla jsou specialitou Veroniky Žilkové.
Mohlo by Vás zajímat:

Školní svačiny dětí slavných? Možná se budete divit, ale o žádné raw ani bio se nejedná

Jak připravit chutné pesto z bazalky nebo špenátu

K receptu na raw ravioli se báječně hodí pesto, které si také můžete připravit sami. Budete na to potřebovat:

  • 1 větší rozmačkaný stroužek česneku
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • 1/3 hrnku bazalky (můžete nahradit např. špenátem)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 lžičky agáve sirupu
  • špetka soli

Také ingredience na pesto se rozmixují v mixéru. Pro servírování na každou řepu navrstvěte trochu náplně, přikryjte dalším plátkem, nebo ten plátek prostě přeložte na polovinu. Pak je přelijte pestem a podávejte. Raw ravioli se zdobí ještě solí a pažitkou.

Jednoduché prokládané moučníky se vyrábí po celém světě, zářným příkladem je italské tiramisu z cukrářských piškotů a mascarpone.
Mohlo by Vás zajímat:

Tiramisu, raw borůvkový dort nebo želé s vodkou: 5 nejlepších nepečených dezertů pro horké letní dny

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: „Ravioli“ z červené řepy a piniových oříšků (raw)
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

Další články