Moravský vrabec: Pro skvělý pokrm využijte tuhle jedinečnou ingredienci

Moravský vrabec: Pro skvělý pokrm využijte tuhle jedinečnou ingredienci
Zdroj: Freepik.com

Vepřová plec je skvělá na pečení. Můžete z ní připravit třeba moravského vrabce. Tohle oblíbené jídlo české kuchyně skvěle chutná s bramborovými knedlíky a se zelím. Jaká ingredience by v něm neměla chybět, aby bylo pořádně voňavé?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 01. 2021 10:00

Maso na moravského vrabce by mělo být tučnější na rozdíl od toho, když chystáte knedlo vepřo zelo. Příprava je velmi snadná a výsledek skvělý. Mimochodem, máte radši studené zelí, nebo upravené za tepla?

Tipy a triky na moravského vrabce

Mezi vhodná masa na moravského vrabce patří vepřová plec, vepřový bok nebo vepřový bůček. Ideální je kombinace tučných a libových kusů mas. Aby bylo maso voňavější, můžete ho po nakrájení naložit v utřeném česneku se solí a dát do chladu. Kluci v akci doporučují na podlití kromě vývaru i 250 ml piva. Maso nemusíte opékat, stačí vložit do rozehřáté trouby.

K moravskému vrabci se hodí bramborové knedlíky, skvělé jsou i takzvané chlupaté knedlíky. Přidává se také teplé zelí nebo špenát.

Moravský vrabec

Budeme potřebovat: 300 g vepřového bůčku, 400 g vepřové plece, hrnek vývaru (nebo vody), případně 250 ml piva, 3 velké cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíci kmínu, sůl.

Na zelí: 1 sterilované zelí, 1 cibuli, lžíci hladké mouky, lžíci sádla, ocet, cukr, sůl.

Postup: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, zhruba 3–4 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek utřeme se solí. Do pekáčku dáme maso, posypeme cibulí, přidáme česnek, okmínujeme a osolíme. Důkladně vše promísíme a rozložíme po celé ploše pekáčku.

Pečení

Podlijeme vývarem nebo trochou vody (případně již zmiňovaným pivem) a vložíme do rozehřáté trouby. Maso pečeme asi hodinu. V průběhu tepelné úpravy podle potřeby podléváme a obracíme. Maso by mělo být nakonec upečené hezky dohněda a na dně by měla být voňavá šťáva.

Jestliže se vypekla, dáme maso stranou a pekáček dáme na sporák. Do pekáčku nalijeme pár lžic horké vody. Uvolníme připečeniny a vodu se šťávou trochu povaříme. Maso dáme zpátky, promícháme a servírujeme s knedlíky a se zelím.

Příprava zelí

Na rozehřátém sádle zesklovatíme pokrájenou cibuli a zaprášíme moukou. Promícháme a jemně osmahneme. Přidáme zelí a promícháme. Případně mírně podlijeme nálevem nebo trochou vody a dusíme zhruba čtvrt hodiny. Ochutnáme a dle potřeby dosolíme, dosladíme a okyselíme. Udržujeme teplé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články