Nakládaný hermelín: Jak dlouho vydrží a jak ho správně skladovat? Tyto zásady je třeba dodržovat

Nakládaný hermelín: Jak dlouho vydrží a jak ho správně skladovat? Tyto zásady je třeba dodržovat
Zdroj: Wikimedia Commons/Karelj - Own work, CC BY-SA 3.0

Nakládaný hermelín patří mezi oblíbené chuťovky české kuchyně, které si dopřáváme při různých oslavách, ale i jen tak k večeři. Úspěch nakládaného hermelínu závisí nejen na přípravě, ale také na skladování.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 02. 2021 10:00

Nejspíše i vy máte nějaký zaručený recept na nakládaný hermelín, na kterém si pochutnáte nejen vy, ale i vaši blízcí či kamarádi. Poradíme vám, jak zařídit, aby tato lahůdka vydržela nezkažená co nejdéle.

Důkladná hygiena je při nakládání nutností

Aby vám nakládaný hermelín vydržel co nejdéle, je třeba respektovat určitá pravidla už při jeho přípravě. Samozřejmostí je naprosto čistá a suchá sklenice a víčko, ideálně oboje sterilizované. Suché musejí být také všechny ingredience. Předem je určitě dobře omyjte. Jakákoliv nečistota může hermelín znehodnotit.

Po navrstvení hermelínů a dalších surovin je třeba ze sklenice odstranit vzduchové bubliny. Ty by mohly zapříčinit, že se tahle pochoutka začne kazit. A to by byla ukrutná škoda. Vzduchové bubliny vytlačíte tak, že se dnem sklenice opatrně bouchnete do stolu, až pak ji zavíčkujete.

Jak správně skladovat nakládaný hermelín

První den (24 hodin) je potřeba nechat sklenici s naloženým hermelínem při pokojové teplotě. Můžete s ní párkrát třepnout, aby koření zůstalo rovnoměrně rozloženo. Sklenici je nejlepší uchovávat v temnu, například zabalenou do novin.

Druhý den byste ji měli uskladnit na chladné a temné místo. Je jedno, jestli do lednice nebo sklepa. Pokud při přípravě zvolíte velmi zralý sýr, měl by být správně odleželý už po třech dnech. V ostatních případech je žádoucí s jeho konzumací počkat zhruba týden až čtrnáct dnů.

Máte-li v plánu jíst hermelíny postupně, sahejte do sklenice výhradně čistým příborem, abyste tam nezanesli nečistoty. Nejlépe si intenzívní chuť těchto dobrot vychutnáte, když sýr před konzumací necháte tak čtvrt hodiny až dvacet minut při pokojové teplotě.

Jak dlouho vydrží nakládaný hermelín

Pokud budete tuto chuťovku skladovat podle uvedených doporučení, měla by vydržet minimálně dva měsíce. Životnost hermelínu ale může být mnohem delší. I o měsíce.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články