Nejlepší domácí kečup: Z čerstvých rajčat připravíte pochoutku, které děti neodolají

Pokud máte větší úrodu rajčat, zkuste z nich připravit domácí kečup. Variantu se špetkou skořice ocení děti. Když budete vařit kečup pro dospělé, ostřejší chuť mu dodá pálivá paprika...

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 07. 2023 15:00

Domácí kečup podle tohoto receptu je trošku ostřejší, ale pálivou papriku můžete nahradit klasickou a ještě přidat třeba špetku skořice. Možná to víc ocení vaše děti či vnoučata, s tak dobrým kečupem snědí snad všechno.

Jak připravit domácí kečup

Ve videoreceptu jsme pracovali s poloviční dávkou. Vy si můžete suroviny upravit podle toho, kolik rajčat vás čeká zpracovat. Na základní recept budete potřebovat:

  • 2 kg rajčat
  • 250 g neloupaných jablek
  • 250 g cibule
  • 1 lžíce soli
  • 125 ml octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 0,5 lžíce pálivé papriky (nebo 1 feferonka)
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 150 g cukru

Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Doba vaření je přibližně 1,5 hodiny. Poté přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut. Můžeme vařit i déle, díky tomu bude kečup hustší.

Po uvaření všechno rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic, kterým otřeme hrdla a dobře je zavíčkujeme. Pokud kečup doma používáme méně často, určitě si jej zavaříme, aby vydržel déle a nezkazil se.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Domácí kečup

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články