Oslava MDŽ: Tipy na nejlepší obložené chlebíčky. Dáte přednost tradičním nebo extravagantním?

Oslava MDŽ: Tipy na nejlepší obložené chlebíčky. Dáte přednost tradičním nebo extravagantním?
Zdroj: Profimedia/koláž Lifee.cz
Originální chlebíčky/bagetky jsem ochutnala v Jindřišské ulici v podniku  Špejle. Na špejli tady servírují všechno, včetně teplé kuchyně a sladkých mini zákusků. Nabídka bistra Špejle je plná chutí a barev. Při odchodu zaplatíte za počet špejlí, které vám zůstanou prázdné na talíři.V kavárně Savoy vám udělají chlebíčky na počkání a zabalí s sebou. Do krabičky nakouknete zvědavostí ještě cestou, jako já. Tmavé pečivo, krevety, avokádo, červená řepa i smažená cibulka. Moderní chlebíčky koupíte např. v pražském bistru Sisters. + 8 fotek+ 9 fotek

Mezinárodní den žen se v Čechách neobejde bez kytice karafiátů a obložených chlebíčků. Poradíme vám, jak připravit doma dokonalý šunkový chlebíček podle norem a v jakých lahůdkářstvích na vás čekají naprosto originální kousky.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 08. 03. 2022 09:00

„Budou chlebíčky?“ tak zní jedna z nejčastějších otázek před chystanou oslavou. Obložené chlebíčky patří k našim národním specialitám a ano, nedokážeme si bez nich představit skoro žádnou akci. Mezi nejoblíbenější patří šunkové a vajíčkové. Ale druhů je nespočet – hermelínový, rybí, sýrový, s třenou nivou, uherákem, atp. Do moderní gastronomie pak patří například chlebíček s červenou řepou, kozím sýrem, roastbeefem či avokádem.

Historie obložených chlebíčků

Obložený chlebíček v podobě, jak ho známe dnes, začal vyrábět lahůdkář Jan Paukert na začátku 20. století. I když si tuto pochoutku studené kuchyně často přivlastňujeme, českým vynálezem tak úplně není. Různě obložené chleby se podávali v Evropě už v minulosti.

Tajemství těch nejlepších chlebíčků spočívá nejen v surovinách a postupu, ale také v dekorování. Chlebíčky musejí být pastvou pro oči a měly by být jeden jako druhý.

Šunkový chlebíček podle norem

Jak doma připravit dokonalé šunkové chlebíčky, které známe z lahůdkářství? Pokud váháte, kolik čeho na ně patří, připravte si je podle původních norem studené kuchyně. Budete mít jistotu, že se po nich zapráší ještě dřív, než dozdobíte poslední kousek.

Základem je dobrá veka. Pokud si chcete nechat záležet, dejte si tu práci a upečte si ji doma. Plátek veky by měl vážit kolem 20 gramů. Každý nejdřív potřete vlašským salátem (recept najdete v galerii). I salát by měl být nejlépe domácí, a to včetně majonézy. Dejte si záležet na množství salátu – nemělo by ho být ani moc, ani málo. Není nic horšího, než chudý chlebíček. Tak akorát znamená přibližně 19 gramů.

Pak přichází na řadu šunka. Zvolte kvalitní výrobek s vysokým obsahem masa a důležité jsou tenké plátky. Jeden by měl vážit asi 20 gramů. Šunkou ozdobíte polovinu chlebíčku. Existuje několik způsobů, jak plátek šunky upravit. Položíte si ho na prst a vytvarujete ho do stříšky, nebo plátek úhledně přeložíte na půlku a poté čtvrtinu, případně ho můžete naříznout do půlky a vytvořit tvar podobný květu.

Na závěr chlebíček dozdobíte plátkem vařeného vajíčka, kouskem kyselé okurky a čerstvé petrželky.

Suroviny na zdobení můžete obměňovat dle vaší chuti a fantazie. Na chlebíčky se skvěle hodí sterilovaná kapie, kousek eidamu, cibule. Klasickou šunku můžete vyměnit za debrecínku, plátek sýra, atp.

Chlebíčky kupované, nebo domácí?

Pokud dáte přednost chlebíčkům kupovaným, pak si vyberte osvědčená lahůdkářství. Chlebíček by měl být vždy čerstvý a bohatě zdobený. Pestrou nabídku najdete nejen v klasických lahůdkářstvích, ale vyzkoušet můžete i moderní bistra a vyhlášené kavárny. Záleží na vašich chutích a také na tom, kolik do nich chcete investovat. Cena jednoho chlebíčku se pohybuje od cca 25 do 60 Kč.

V galerii najdete inspiraci, kam pro takové krasavce, které potěší vaše oči i chuťové pohárky, zajít a nechybí recepty na šunkové chlebíčky a vlašský salát podle norem.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články