Svatomartinská husa: Tradice sahá až do středověku. Husa prý skončila na pekáči, neboť prozradila úkryt sv. Martina

Svatomartinská husa neodmyslitelně patří k podzimu a svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu. Historie svatomartinských tradic sahá až do 5. století a vztahuje se k Martinu z Tours, který byl prvním světcem svatořečeným za svůj příkladný život a ne jako mučedník.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 11. 2022 18:00

Letos je hus méně a jsou o poznání dražší než loni. Zpravodajský web Novinky píše, že loni byla cena za kilogram české chlazené husy přímo od chovatele 200 korun, letos je kvůli cenám energií a krmení o 10 až 20 % vyšší. Ale to je v podstatě ještě dobrá cena, Novinky zmiňují i farmáře, který prodává husu za 335 korun za kilogram. A co s tím? Některé supermarkety husy nebudou nabízet a mají jako náhradu kachnu...

Historie svatomartinské husy

Již za vlády císaře Karla Velikého, který žil v letech 768–814, byl den sv. Martina termínem, kdy se vrchnosti odváděly robotní dávky a úroky. Ty byly i v podobě bílé vykrmené husy. Toto odvádění hus bylo někdy spojeno s ceremoniemi. Podle archivních záznamů odevzdávala jihomoravská obec Dyjákovice každoročně husu na zámek do Moravského Krumlova. A ne ledajak, ale na vyzdobeném voze, který táhli čtyři bělouši.

Ke svatomartinské huse se váže jedna legenda. „Sv. Martin byl poustevník, který kolem sebe shromáždil následovníky a mnichy. Když zemřel biskup z Tours ve Francii, tak si lidé zvolili Martina jako nového biskupa," vysvětluje pro Deník farář Ján Halama. Martin se prý schoval před delegací v jedné z pousteven. Byl však prozrazen kejháním hus, které pak kvůli tomu skončily na pekáči.

Nejlepší svatomartinská husa

Pokud se vám povede sehnat husu, zkuste ji připravit s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím. Na tento recept budete potřebovat:

  • 4 husí stehna
  • 2 červená jablka
  • 1 velká žlutá cibule a 1 velká červená cibule
  • máslo
  • mletý a celý kmín
  • sůl
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • drůbeží vývar

Husí stehna omyjeme a vetřeme do nich sůl a mletý či drcený kmín. Posypeme celým kmínem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do ledničky, kde necháme husu odpočívat do druhého dne. Maso je pak potřeba vyndat z lednice nejméně dvě hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.

V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme na másle jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli. Když bude dohněda, přidáme kousky jablek bez jádřince, ale se slupkou. Chvilku orestujeme a přiložíme husí stehna. Přilijeme deci vína a tři deci vývaru (nejlépe teplého), přikryjeme poklicí a vložíme do trouby, rozpálené na 200 °C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Maso podléváme a přeléváme každou půlhodinu.

Po hodině a půl upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme ke šťávě. Tento krok ale není nutný, pokud nechcete, nemusíte zahušťovat moukou. Šťávu promícháme, vrátíme do kastrolu na pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem. Stačí jedna lžička na jednu porci masa. Pak husu přiklopíme a vrátíme do trouby. Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C.

Rolovaný bramborový knedlík ke svatomartinské huse

K báječné svatomartinské huse se hodí knedlík se zelím. Pokud chcete ochutnat i trošku jiný knedlík, zkuste ten rolovaný. Jeho příprava probíhá souběžně s husou. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 140 g hrubé mouky (dle potřeby)
  • 1 vejce
  • 50 g krupičky
  • 25 g solamylu
  • 20 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 100 g tenkých plátků anglické slaniny
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce už den předem, necháme vychladnout a odležet v lednici. Počítáme s jednou středně velkou bramborou navíc, abychom po oloupání získali přibližně půl kila. Když už se nám husa hezky peče v troubě, brambory oloupeme a najemno nastrouháme do mísy. Dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné.

Do kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Mezitím si umyjeme pracovní plochu, navlhčíme ji pomocí houbičky a pokryjeme potravinovou fólií. Ideální je dát dvě řady vedle sebe a použít dvě vrstvy. Fólii jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho.

Těsto posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a na vrch poklademe tenké plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme těsto do roládky. Tento krok je docela snadný, podle úvodního videa k receptu jej zvládne každý. Roládu rozkrojíme na polovinu a každý knedlík zabalíme do utěrky. Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Pak vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek a přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka.

Svatomartinské zelí s jablky

Třetí a neméně důležitou součástí svatomartinského hodování je zelí. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 1/2 hlávkového zelí
  • 2 červená jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru a 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 cibule nebo 3 šalotky
  • cca 150 ml jablečného džusu
  • máslo
  • kmín, pepř a sůl

Zelí si připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém nechat ho vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody vložíme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme.

V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, ale můžeme přidat i trochu vypečeného husího sádla, a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus.

Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním, kdy zelí přiložíme na talíř s krásně upečeným husím stehnem a kolečky knedlíků.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Historie svatomartinských tradic

Toperecepty.cz: Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články