Alžběta (57): Kvůli zdražování elektřiny jsem se ocitla v situaci, kterou jsem si nepředstavovala ani v nejhorším snu

Alžběta (57): Kvůli zdražování elektřiny jsem se ocitla v situaci, kterou jsem si nepředstavovala ani v nejhorším snu
Zdroj: Freepik

Alžběta se bojí, jakým směrem se bude dál ubírat její život. Pandemie koronaviru jí rozbila manželství. Když se z toho oklepala, přišla další rána. Trh s energiemi se zbláznil. Zdražování ji svázalo natolik, že jí nezbývají peníze na běžný život.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 11. 2021 10:00

Říká se, že co tě nezabije, to tě posílí. Teď si to zkusím na vlastní kůži. Sotva jsem se vyhrabala z rozvodu, musím řešit další nástrahu osudu. Vím, že nejsem jediná, kdo má problém s dodavatelem elektřiny. Jenže já jsem na všechno sama. Bojím se, že skončím na ulici.

Po rozvodu pro mě bylo těžké všechno platit

Dnes trochu lituji toho, že jsme se s bývalým manželem nesnažili náš vztah urovnat. Lásku nám pošlapala pandemie koronaviru. Dny, které jsme spolu trávili převážně jen doma, nás rozdělily. Já se živím jako servírka, takže v době, kdy byly zavřené restaurace, jsem neměla co dělat.

Bývalý manžel Luděk je prodavač v elektru. I jemu zavřeli krám, takže jsme od rána do večera seděli doma. Rozdělili jsme se snad jen ve chvíli, kdy jsem se šla projít. Po čase jsme se začali hádat a vyčítat si kdeco. Nedokázali jsme včas zatáhnout za brzdu. Když padlo slovo rozvod, souhlasila jsem.

Když se dnes ohlédnu, myslím si, že stačilo být tolerantnější a situaci bychom zvládli. Teď už je ale pozdě nad tím brečet. Žiji sama v malém bytě na sídlišti. Sice mohu zase chodit do práce, ale velmi rychle jsem pocítila, jak těžké to je, když musím všechno platit sama. Byt, vodu, zálohy na elektřinu a jídlo. Mám co dělat, abych každý měsíc vyšla.

Zdražování energií mě dostává na dno

Mám sice nějaké úspory, ale nejedná se o vysokou sumu. Když se před časem zbláznil trh s energiemi a můj dodavatel zkrachoval, netušila jsem, do jaké záhuby se ženu. To až ve chvíli, kdy mi přišel dopis s vyúčtováním. Dost jsem se lekla, protože mi bylo jasné, že pokud to dám z výplaty, nevyjdou mi peníze na ostatní věci.

Musela jsem tedy sáhnout na úspory, ze kterých mi kvůli tomu nezbylo téměř nic. Zajistila jsem si nového dodavatele, ale ani to není výhra. Moje zálohy se ze dvou tisíc zvedly skoro na šest. Samozřejmě jsem si společnosti s dodávkou energie porovnávala, ale žádná mi nenabídla zálohy, které bych utáhla. A elektřinu doma samozřejmě potřebuji.

Část záloh zvládnu zaplatit ještě z úspor, ale jedná se maximálně o dva tři měsíce. Co se bude dít potom, to netuším. Jediné řešení je, že bych si našla ještě další práci. Brigádu na večery nebo brzy ráno, než půjdu do práce. Kámen úrazu spočívá v tom, že najít dneska práci, když je vám skoro šedesát, je takřka nemožné.

Nemám na zálohy, možná skončím na ulici

Od důchodu mě dělí pár let, a to si umí každý spočítat. Za dveřmi jsou Vánoce. Ráda bych něco koupila vnoučatům, ale nemám na to peníze. Nemám se vlastně ani pořádně na koho obrátit. Bývalý manžel je ten poslední, který by mi chtěl pomoci. Moje dcera Lenka má s dvěma dětmi sama co dělat, aby vyžila.

A brát si na to půjčku? To si moc nepomůžu. Často poslední dny přemítám nad tím, jestli nebude jednodušší byt prodat a jít třeba na ubytovnu. Bojím se, že to nebudu schopna finančně zvládnout a beztak skončím na ulici. Navíc to s covidem nevypadá příznivě, takže pokud zase zavřou obchody a restaurace, jsem namydlená. Nezbývá mi než věřit, že se stane nějaký zázrak.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články