Hraběnčiny řezy patří mezi nejpopulárnější české moučníky. Může za to hlavně fakt, že je s oblibou připravovaly naše babičky. Zkuste si připravit hraběnčiny recepty podle receptu, který vám připomene dětství...
Do hraběnčiných řezů budete potřebovat sníh z bílků. Ideální je mít opravdu čerstvá vejce a v pokojové teplotě. Bude se vám s nimi lépe pracovat.
Jak připravit hraběnčiny řezy
Moučník s jablky a sněhovou přikrývkou vás určitě dostane. Nejdřív si připravíme těsto, na které budeme potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 4 žloutky
- 150 g cukru moučka
- 3/4 prášku do pečiva
Do mouky prosáté s práškem do pečiva nasekáme tuk, přidáme žloutky a cukr a rychle zpracujeme těsto. Třetinu těsta vložíme do sáčku a odložíme přibližně na hodinu do mrazničky. Zbytek necháme uležet v chladničce.
Nyní si připravíme náplň: 4 velká jablka, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce cukru (podle kyselosti jablek), skořici (podle chuti) a 4 bílky. Jablka nastrouháme nahrubo a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Těsto rozválíme na nízký plech s papírem na pečení (těsto je nízké a tenké). Na vrch klademe nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí, případně vanilkovým cukrem. Sníh natřeme na jablka a na něj nastrouháme těsto z mrazničky. Plech vložíme do trouby a při 180 °C pečeme dozlatova zhruba 35-40 minut. Tento čas je pouze orientační.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Hraběnčiny výborné řezy; Jak upéct hraběnčiny řezy
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz