Výborné hraběnčiny řezy: Klasika jako od babičky s jablky a skořicí

Hraběnčiny řezy patří mezi nejpopulárnější české moučníky. Možná za to může i fakt, že je s oblibou připravovaly naše babičky. Zkuste si připravit hraběnčiny recepty podle receptu, který vám připomene dětství...

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 09. 2023 15:00

Do hraběnčiných řezů budete potřebovat sníh z bílků. Ideální je mít opravdu čerstvá vejce a v pokojové teplotě. Bude se vám s nimi lépe pracovat.

Jak připravit hraběnčiny řezy

Moučník s jablky a sněhovou přikrývkou vás určitě dostane. Nejdřív si připravíme těsto, na které budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 4 žloutky
  • 150 g cukru moučka
  • 3/4 prášku do pečiva

Do mouky prosáté s práškem do pečiva nasekáme tuk, přidáme žloutky a cukr a rychle zpracujeme těsto. Třetinu těsta vložíme do sáčku a odložíme přibližně na hodinu do mrazničky. Zbytek necháme uležet v chladničce.

Nyní si připravíme náplň: 4 velká jablka, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce cukru (podle kyselosti jablek), skořici (podle chuti) a 4 bílky. Jablka nastrouháme nahrubo a z bílků ušleháme tuhý sníh.

Těsto rozválíme na nízký plech s papírem na pečení (těsto je nízké a tenké). Na vrch klademe nastrouhaná jablka, která posypeme skořicí, případně vanilkovým cukrem. Sníh natřeme na jablka a na něj nastrouháme těsto z mrazničky. Plech vložíme do trouby a při 180 °C pečeme dozlatova zhruba 35-40 minut. Tento čas je pouze orientační.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Hraběnčiny výborné řezy; Jak upéct hraběnčiny řezy
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články