10 let od zavření ordinace Dr. House: Hugh Laurie se kvůli své nejslavnější roli cítí provinile

Hvězda seriálu Dr. House: Hugh Laurie trpěl kvůli matce, neměla ho ráda
Zdroj: Profimedia/se souhlasem TV Nova/koláž Lifee
Hugh Laurie s manželkou Jo Green v den svatby - 16. června 1989.Hugh Laurie má s Jo Green tři děti - Charlie, Bill a Rebecca. Nejslavnější rolí Hugha Laurieho je Gregory House, geniální doktor, ale člověk bez štipky empatie.Gregory House vede tým diagnostiků, kterým dovede pořádně zatopit svým přístupem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Svérázný doktor Gregory House s tváří britského herce Hugha Laurieho se sice s fanoušky rozloučil před deseti lety, ale z televizních obrazovek nezmizel. Seriál Dr. House se pořád vysílá a s velkým úspěchem. Jak dnes vypadá a co dělá Hugh Laurie?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. 11. 2022 09:00

V hlavě má geniální mozek, ale také spoustu osobních démonů, kteří se tu a tam vynoří na povrch. Gregory House je misantrop, cynik, narcista a mrzout. Přesto, nebo možná díky tomu, patří mezi nejslavnější postavy televizní historie.

Hugh Laurie a trable s maminkou

Podle Guinnessovy knihy rekordů drží titul nejsledovanějšího herce v televizi, který dlouhá léta díky seriálům Knigh Rider a Pobřežní hlídka třímal ve svých rukou David Hasselhoff. Za jednu epizodu Dr. House bral čtvrt milionu liber, což také patří v dramatickém žánru mezi prvoligového honoráře. Ale kdo je vlastně Hugh Laurie?

James Hugh Calum Laurie se narodil 11. června 1959 v Oxfordu. Jeho otec William George Ranald Mundell "Ran" Laurie byl lékař a držitel zlaté olympijské medaile za veslování ve dvojici. Zatímco táta prý byl tím nejhodnějším mužem na světě, matka Patricie neměla Hugha ráda. Vyrůstal v takové podivné atmosféře, kdy se doma koukalo s podezřením na jakékoliv pocity štěstí. A to mu zůstalo i do dospělosti, kdy přiznal, že trpí depresemi. Poznáváte v tom zárodky Gregoryho House?

Mladý Hugh chodil do soukromých škol, rebeloval, kouřil a podváděl na testech. Kvůli rodinné tradici pak šel na Cambridge, vystudoval archeologii a sociální antropologii. A, samozřejmě, také vesloval a trénoval na olympiádu. Jenže když jej jednou nemoc odstavila od sportu, navštívil univerzitní dramatický klub. A propadl nové vášní - herectví...

Hugh Laurie alias doktor Gregory House

Nejslavnější rolí Hugha Laurieho je samolibý a protivný Gregory House, který vede diagnostický tým na fiktivní univerzitní nemocnici v New Jersey. Je to doktor, jakého nikdo nechce potkat v ordinaci. Ale zároveň by každý byl rád, kdyby byl poblíž, až se objeví nějaký problém.

House pochází z typické americké vojenské rodiny, kvůli otci vyrůstal na základnách po celém světě a nikdy nikam pořádně nepatřil. I proto otce nenávidí, ale matku miluje. Pro Hugha Laurieho to byla slušná výzva, naučil se dokonce tak dobře americký přízvuk, že jeden z producentů nepoznal jeho anglický původ. „Nejodvážnější věc, kterou udělali, je to, že do centra příběhu postavili tak podlou a nesympatickou postavu," říká herec pro USA Today. A těší ho, že v příběhu z lékařského prostředí upřednostnil intelekt před empatií.

Jedna z věcí, kvůli kterým se cítím provinile za hraní této role, je to, že můj táta byl lékař. Měl velmi jemnou duši a myslím, že byl i velmi dobrý lékař. A pravděpodobně jsem placen víc než on, abych se stal falešnou verzí svého vlastního otce," dodává Laurie.

Jak dnes žije Hugh Laurie?

O Angličanech máme obecnou představu, že jsou to gentlemani každým coulem, uhlazení a upravení. Ostatně i Sting zpívá o tom, že gentleman nikdy neběží, ale kráčí. A pak je tady Hugh Laurie, který vypadá lehce zanedbaně, jako kdyby týden nejen chodil ve stejném oblečení, ale také v něm spal. Když se před několika měsíci objevil s plnovousem, který můžete vidět na úvodní fotografii, vlastně to nebylo překvapením.

Dávám přednost tomu, jak vypadají Angličané před americkými muži. Bez ohledu na to, jaká je jejich práce, američtí muži jsou dokonale upravení. Vlasy mají vyfénované a zdá se, že všichni nosí v kapse hřeben. Nedávno jsem měl večeři s Georgem Clooneym. Byl bezvadně upravený. V Anglii toho tolik nevidíte, kromě fotbalové Premier League," říká Laurie pro irský list Independent.

A dodává, že ho synové inspirují v oblasti péče o sebe, i když nepoužívá tolik přípravků jako oni. Raději vypadá uvolněně než dobře. „Nadměrná péče se zdá být ztrátou času. Místo toho by se člověk mohl učit na trombón. Když vidím velmi upravené muže, chovám se k nim podezřívavě. Je snadné se zmýlit, pokud jde o to, co vypadá dobře. Snažte se zachovat určitou perspektivu – nenechte se unést," radí Laurie. Momentálně je k vidění ve sci-fi seriálu Avenue 5 a v třídílném projektu Agatha Christie: Proč nepožádali Evanse? Předloha z pera slavné spisovatelky ho dlouho fascinovala, takže když dostal příležitost, sám to i režíroval.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hugh Laurie

Independent.ie: The knowledge: Hugh Laurie - how to do fuss-free grooming

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články