10 slavných matek samoživitelek: Bojovat musely nejen s expartnery, ale i hrozící bídou

10 slavných matek samoživitelek: Bojovat musely nejen s expartnery, ale i hrozící bídou
Zdroj: Herminapress
1. Herečka Michaela Maurerová vychovává dvojčata Magdalenu a Josefa. S jejich tátou Milanem Kožíškem se rozvedla a dlouhé roky fungovala jako matka samoživitelka. V roce 2018 přivedla na svět ještě holčičku Emmu. Nového přítele před veřejností tají. 2. Ivana Jirešová se dlouhé roky soudila o dceru Sofii s jejím otcem, bulvárním novinářem Ondřejem Höppnerem. Soud jí dceru po jedenácti letech přiřkl do péče.3. Kateřina Brožová má dceru Kateřinu s podnikatelem Zdeňkem Tomanem, ale vychovává ji sama. Říká, že celý život tvrdě pracuje a ráda si udržuje finanční nezávislost.4. Sabinu Laurinovou opustil rocker Pepa Vojtek, když byly jejich dceři Valentýně dva roky. Otcem hereččiny mladší dcery Máji je stomatolog Karel Kameník, ani s ním ale Sabině vztah nevydržel.+ 6 fotek+ 7 fotek

Matky samoživitelky nechybějí ani mezi známými osobnostmi a leckdy se musejí vyrovnávat jak se ztrátou partnera, tak svízelnou finanční situací. Jsou denně na očích veřejnosti, ale to nic nemění na tom, že jsou milující mámy a svým dětem chtějí dát totéž, co dostávají ty z úplných rodin. Připomeňme si deset statečných žen, které své potomky vychovaly nebo stále vychovávají samy. Jak se s obtížnou životní situací popraly?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 02. 2022 08:00

Podle statistik matek samoživitelek neustále přibývá. Rozpad některých rodin urychlila pandemie covidu a ženy s dětmi zůstávají odkázané samy na sebe. Častokrát si přitom ani nechtějí přiznat, že pomoc potřebují. Vybrali jsme pro vás deset slavných matek, které samy úspěšně pečují nebo pečovaly o své potomky, udržely si finanční nezávislost a se vztyčenou hlavou odpovídaly na všetečné dotazy novinářů.

Lucie Bílá (55)

„Když jsem se rozváděla já, zajímala se o to celá země. Jiné ženy to ale často mají mnohem těžší," říká zpěvačka Lucie Bílá, která se stala ambasadorkou projektu Woman for Woman, který právě matky samoživitelky podporuje.

Zlatá slavice zůstala sama se synem Filipem, když ji opustil partner Petr Kratochvíl. Velmi dobře vím, jak těžké je dělat mámu i tátu. Ovlivní vás to psychicky, sociálně a samozřejmě finančně. Existenční problémy jsem řešit naštěstí nemusela,“ říká Lucie v rozhovoru pro Expres.

Eva Burešová (28)

Matkou samoživitelkou byla nějaký čas také herečka Eva Burešová po rozchodu s otcem svého syna Nathaniela. Na tuto roli si zvykla a začala pracovat v takovém tempu, aby byla schopná syna zabezpečit. V začátcích jí pomáhala máma, která u ní bydlela, dokud to bylo potřeba.

Nebylo to tak, že by mě po porodu partner opustil, nebo že bych se já zamilovala jinde, i když se to takto psalo. Prostě nám to neklapalo. Občas je mi z toho smutno. Hlavně jsem to řešila kvůli synovi. Měla jsem představu, že budeme velká rodina, budeme mít pět dětí a budeme žít ve velké lásce. Myslím si ale, že rady typu ‚zůstaňte spolu kvůli dítěti‘ jsou nesmysl. Co by z toho Nathan měl, kdyby žil v rodině, kde spolu rodiče ani nemluví?“ svěřila se Eva v rozhovoru pro iDNES.

Kateřina Brožová (54)

Dnes dvacetiletou dceru Kateřinu Tomanovou má půvabná herečka Kateřina Brožová s podnikatelem Zdeňkem Tomanem a do krásy ji po rozvodu vychovala sama. Jak říká v otevřeném rozhovoru pro Novinky.cz, nebylo to lehké, protože ji média neustále spojovala s cizími muži.

„To, co jsem si s bulvárem prožila, bych nepřála nikomu. Od pekelného rozvodu až po snahy spojovat mě s různými pány, kteří se kolem mě vyskytli, a všechny ty lži o lovkyni milionářů. Přitom jsem žila jen se svým manželem (podnikatelem Zdeňkem Tomanem) a pak s panem Kovarčíkem (majitelem firmy Teleaxis)," rozohnila se Kateřina.

Herečka prohlašuje, že celý život tvrdě pracuje a právě díky své práci je finančně nezávislá, a může si tak s dcerou čas od času dovolit třeba i hezkou dovolenou. „Kdyby vedle mě muž trpěl pocitem méněcennosti, nemělo by to smysl. Naučila jsem se být radši sama, než abych z toho slevila. Je zajímavé, že jsem nálepku zlatokopky dostala od bulváru zrovna já, která dřu jako kůň a taky si slušně vydělám," poukazuje Kateřina, podle které muži chtějí, aby k nim žena vzhlížela a byla na nich závislá.

Ivana Jirešová (44)

Herečka Ivana Jirešovádospívající dceru Sofii s bulvárním novinářem Ondřejem Höppnerem, který nedávno zemřel. O dceru se s ním dlouhé roky soudila a měli ji ve střídavé péči, což oblíbenou herečku frustrovalo. Po jedenácti letech, v roce 2019, ji získala do výhradní péče, ale ani tehdy nebylo všechno růžové.

„Opět se mi potvrdilo, že je život někdy fakt šaráda. Strašně moc jsem se snažila splnit jí přání, aby bydlela jen u mě, a když se tak po jedenácti letech stane, je z ní teenager se vším všudy,“ komentovala herečka situaci pro Expres.

Ivana Jirešová matky samoživitelky veřejně podporuje a sama se hlásí k tomu, že dlouhé roky byla jednou z nich. Sama jsem si tímto obdobím prošla. Rodina je pro mě nesmírně důležitá, ať má jakoukoliv podobu. Věřím, že za rodinu můžeme považovat jakoukoliv skupinu lidí, se kterými je nám dobře, trávíme s nimi spoustu času a můžeme se na ně obrátit. Ostatně s kolegy z divadla jsme taky taková rodina,“ řekla herečka Blesku na akci podporující azylové domy pro ženy.

Jaroslava Obermaierová (75)

„Chlapa už domů nikdy nechci," říká herečka Jaroslava Obermaierová, která sama vychovala dnes už dospělého syna Jaroslava. Ten s mámou žije ve venkovském stavení nedaleko Světlé nad Sázavou. Alimenty jeho otec, příležitostný taxikář Richard Čech, odmítal platit, ačkoli mělo proběhnout hned několik soudních stání. Herečka proto celý život tvrdě pracovala a netají se tím, že jen z důchodu by ani dnes nevyžila. Je proto ráda za svoji drbnu Nyklovou ze seriálu Ulice nebo muzikály, ve kterých se pravidelně objevuje.

Které další známé tváře se postavily čelem ke ztrátě partnera a dokázaly své potomky vychovat samy?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články