Z dcery Michala Davida Kláry (33) je investorka: Nemusíte mít na účtech miliony, stačí investovat 3000 korun, vzkazuje ženám

Z dcery Michala Davida Kláry (33) je investorka: Nemusíte mít na účtech miliony, stačí investovat 3000 korun, vzkazuje ženám
Zdroj: Herminapress
Dcera Michala Davida Klára (vpravo), pokřtila NFT kartičky známých osobností. Nechyběla návrhářka Blanka Matragi (vlevo) nebo zpěvák Marian Vojtko.Veřejnost si teď může zakoupit limitovanou edici NFT karet zpěváka Miro Žbirky, Lucie Vondráčkové nebo Blanky Matragi.Klára Davidová vystudovala v Paříži dějiny umění, teď se zaměřuje na kryptoumění.Majitelé NFT karet Blanky Matragi budou mít podle Kláry Davidové například privilegia osobních setkání s návrhářkou nebo nárok na některé předměty spojené s její osobností.+ 5 fotek+ 6 fotek

Dcera Michala Davida Klára (33) se po deseti letech studií v zahraničí natrvalo usadila v Praze, kde si také našla zaměstnání. Poslední půlrok strávila prací na NFT kartách známých osobností, které slouží jako digitální investiční prvky. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila, že investování už baví také jejího syna Sebastiana, ale táta zatím světu kryptoumění na chuť nepřišel.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 11. 2022 09:00

Hitmaker Michal David není podle Kláry příznivcem digitálních technologií a své peníze raději investuje do hmotných statků. Nedávno například koupil nemovitosti na Kanárských ostrovech. Investovat do NFT karet (digitalizovaný sběratelský artikl, něco na způsob například kartiček sportovců - pozn. red.) prý zatím nehodlá, ačkoli jeho dcera doufá, že se to brzy změní.

„Řeknu to na rovinu - můj táta těmto věcem nerozumí. On je taková stará škola, oldschool člověk, který má rád věci, na které si může sáhnout. Když je něco virtuálního a neexistuje to fyzicky, tak tomu nevěří. Táta pomalu ani nerozumí mé práci," posteskla si Klára.

Co vás přivádí na křest NFT karet?

Na tomto projektu už skoro půl roku pracuji. Minulý rok jsem v Paříži dálkově dostudovala magisterský titul a hodně jsem se věnovala kryptoumění a digitalizaci umění. Když jsem psala dizertační práci a potřebovala někoho na případovou studii, oslovila jsem zakladatele našeho projektu, pana Říhu. On mi potom nabídl práci.

Studovala jste umění, ale NFT karty jsou více o financích a investování. Proč takový zlom?

Neřekla bych, že jde o zlom. Naopak. Vystudovala jsem klasické dějiny umění, ale když jsem minulý rok začala studovat další magisterský obor, tak jsem se už více zaměřila na současné umění, Master of Business. Je to víc ekonomická a byznys stránka - jak investovat do umění, jakým způsobem se hodnota umění v čase mění, a podobně. Proto jsem se zaměřila právě na kryptoumění, protože je to nejprogresivnější forma umění, co aktuálně existuje. Myslím, že to je trend, kterým se bude celý náš svět ubírat. Web 3.0 je historická internetová fáze, ve které se momentálně nacházíme, a přinese víc podobných projektů, jako jsou tyhle NFT karty. Umění zde hraje svoji roli a propojuje se s technologiemi. Více umělců dnes pracuje digitálně, proto jsem o tom začala psát i dizertační práci, protože mě tenhle fenomén zajímal.

Žijete už v Praze na stálo?

Ano, už zde žiji několik let. Když jsem dokončila první magisterský titul v roce 2017, vrátila jsem se do Prahy, a také během pandemie covidu jsem byla s rodinou. Jen minulý rok jsem dálkově studovala v Paříži a dojížděla tam jednou do měsíce. Měli jsme hodně výuky online, což je skvělé. Dalo se to hezky skloubit s rodinou.

Na dnešním křtu představujete NFT karty Lucie Vondráčkové nebo Miro Žbirky. Proč je nemá váš táta?

Řeknu to na rovinu - můj táta těmto věcem nerozumí. On je taková stará škola, oldschool člověk, který má rád věci, na které si může sáhnout. Když je něco virtuálního a neexistuje to fyzicky, tak tomu nevěří. Táta pomalu ani nerozumí mé práci. Vždycky mu trpělivě vysvětluji, co tady děláme a čemu se věnujeme. On na mě kouká a vůbec neví, o čem mluvím. S tátou je to těžší cesta, ale myslím, že až uvidí a pochopí, co NFT a krypto vlastně je, tak bude sám nakloněný tomu si nějakou NFT kartičku také vytvořit. Ještě mu to chvilku potrvá, aby to zpracoval.

Můžete to přiblížit také našim čtenářům? K čemu by se jim NFT kartičky mohly hodit?

Pro ty, kdo nikdy neslyšel NFT, je to podobné, jako když si představíte klasické akcie a dluhopisy, zkrátka tradiční typy investování. Tam možná většina z nás alespoň jednou vložila peníze a čekali jsme, že vzrostou na hodnotě. NFT je novodobý typ dluhopisu nebo akcie, jen s tím rozdílem, že neexistuje ve fyzickém světě, jen virtuálně, na blockchainu. Vkládáme tedy do NFT peníze s tím, že hodnota může vzrůstat. Rozdíl mezi kryptoměnou, jako je třeba bitcoin, je ten, že bitcoiny vypadají všechny stejně. NFT oproti tomu má vlastní unikátní vizuální podobu. Proto se jim říká kryptoumění nebo digitální umění. Takže je to nejen investice, ale zároveň to má jistou uměleckou hodnotu.

Dnes ovšem křtíme NFT kartičky známých osobností. V čem jsou unikátní?

Ano. U nás tvoříme touto formou umělecké odkazy osobností a každá má konkrétní limitovanou edici. Paní Blanka Matragi jich má například 70, Lucie Vondráčková 100. Je to takový vstup do jejich velmi privátního kryptoklubu a díky tomu bude mít majitel kartičky nárok na spoustu bonusů - osobní setkání, historické materiály a suvenýry, volné vstupy a bankety. Nemluvě o tom, že kartičky mohou růst na hodnotě, například pokud investuji do nějakého mladého sportovce.

Vy sama touto formou investujete? Případně riskujete, pokud jde o investování?

Já neriskuji. Říkám, že člověk má - obecně - investovat jen tolik peněz, kolik si může dovolit ztratit. Vždycky je to risk a jistá spekulace. Já osobně investuji, protože krypto je moje vášeň a vidím v něm budoucnost, ačkoli pro spoustu z nás je to ještě sci-fi. Je to nové a nerozumíme tomu. Investuji do nových kryptoměn, NFT projektů, dokonce i do nových virtuálních pozemků.

Jaký finanční obnos bychom si měli připravit?

Jak říkám, já osobně investuji jen tolik, kolik si můžu dovolit. V kryptosvětě stačí investovat 20 nebo 50 dolarů a může to vyletět nahoru. Ráda bych vzkázala ženám, které by to zajímalo, že se není čeho bát a nemusíte mít na účtech miliony. Stačí málo, stačí investovat 3 000 měsíčně. Minulý rok mi unikl jeden projekt, to mě dodnes mrzí, kde jedna kartička stála 180 dolarů, a dnes vyletěla na 400 tisíc dolarů.

I v téhle nepříjemné době?

Ano, to je na krypu právě skvělé. Blockchain, na kterém je krypto, je decentralizovaný a nepatří pod žádnou vládu jako standardní banky. Je to nezávislá platforma. Ano, je to risk, ale může to generovat velké zisky.

Jak se daří vašemu synovi Sébovi?

Séba se má báječně, je mu 12 let, takže z něj roste mladý gentleman. Je velmi rozumný a dokonce on sám se zajímá o krypto. Samozřejmě, že dnešní generace vyrostla na ipadech, takže ho technologie a virtuální svět baví. Snažím se ho podporovat v tom, aby neztrácel čas hraním videoher. To mu do budoucna nic nepřinese. Přála bych si, aby svoji vášeň pro technologie vedl správným směrem. Ať se zajímá o finance a sleduje trhy. Je mu 12 let, ale myslím, že v tomhle věku už to děti chápou. Do budoucna se jim to může hezky zúročit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články