Ester Janečková o dceři Sáře (11): Stravuje se košer a já jí to schvaluji, jsou to kvalitní pokrmy

Ester Janečková o dceři Sáře (11): Stravuje se košer a já jí to schvaluji, jsou to kvalitní pokrmy
Zdroj: Herminapress
Ester Janečková s dcerou Sárou na archivním snímku z roku 2011. Dnes je z ní jedenáctiletá slečna, která studuje na gymnáziu a částečně se stravuje košer.Ester Janečková nesměla chybět na křtu nové kuchařky své nutriční terapeutky Lady Noskové (druhá zleva) vyLaděno na talíři. Mezi její další spokojené klientky patří Gabriela Partyšová (vlevo) nebo Lejla Abbasová (druhá zprava).Lada Nosková během křtu nové kuchařky všechny své klienty vyzpovídala, jak se jim daří držet správné stravovací návyky.Ester Janečková si dobře popovídala s moderátorkou Lejlou Abbasovou.+ 4 fotky+ 5 fotek

Moderátorka oblíbeného pořadu Pošta pro tebe Ester Janečková (49) je mámou dvou dospělých synů Cyrila (23) a Krištofa (26) a dospívající dcery Sáry (11). V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila, že se celá rodina stravuje podle pravidel, která jí nastavila nutriční terapeutka Lada Nosková. Výjimkou je tu a tam Sára, která se ve škole stravuje výhradně košer.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 10. 2022 08:00

Stravovat se košer znamená jíst pouze potraviny, které odpovídají stravovacím pravidlům judaismu. Za košer maso se například považuje hovězí, skopové, holubí a drůbeží. Zcela zakázány jsou dravé druhy zvířat, mořské plody a vodní živočichové bez šupin a ploutví.

Ester Janečková v našem rozhovoru vysvětluje, že v Sářině případě nejde o rozmar, ale spíše souhru okolností„Sára začala chodit na židovské gymnázium a tam mají košer jídelnu. Doma košer nejíme, ale tam má svačiny a obědy košer," zdůrazňuje oblíbená moderátorka. Sleduji, co ve škole dostávají, a musím říct, že jsou to jídla dost kvalitní, takže o Sáru je dobře postaráno," mne si ruce.

Stravujete se podle pravidel zdravé výživy?

Přiznám se, že jsem trošku flink, co se týče zdravé stravy. Jestli nějaké zásady dodržuji, tak je to jen a pouze zásluha mé nutriční terapeutky Lady Noskové. Poprvé jsme se potkaly před 14 lety, kdy jsem chtěla zhubnout a vyhledala ji coby nutriční terapeutku. Pomohla mi přenastavit uvažování o jídle.

Držela jste nějaké diety?

Nikdy jsem nezvládla držet žádné diety, jen jíst zdravě s Ladou. Věci, které doporučovala, byly realizovatelné, dalo se to zvládnout a recepty byly strašně dobré. Spoustu věcí mě naučila a teď už jsou přirozenou součástí mého stravování. Nedávno jsem si říkala, že bych za ní zase mohla zaskočit, abych trochu posílila svaly. Miluju ke snídani její jahodovou granolu a žádné proteiny nejsou tak dobré, jako ty její. Snažím se na to alespoň trošku dbát.

Jak často doma vaříte?

Je pravda, že teplé večeře vařím v podstatě každý den, protože jídlo vnímám jako skvělou společenskou událost. Přijde mi, že v rodině je to moc důležité, trávit spolu čas u večeře. Jídlu je potřeba věnovat čas.

Co jste předtím dělala špatně?

Já dříve jedla strašně nepravidelně, to bylo asi nejhorší. Dost často jsem se nějak najedla ráno, ale ne úplně kvalitně, a potom jsem jedla až odpoledne nebo večer. Lada mě naučila, že to jde, ať už je člověk kdekoli. Hlídat si čas a jíst pravidelně je důležité. To mi pomohlo nejen něco shodit, ale také mě přestal bolet žaludek. Přiznám se, že jak o tom teď mluvím, tak už v tom zase pokulhávám. Lada umí skvěle motivovat, takže možná si s ní o tom zase popovídám, abych se znovu nastartovala. S pravidelností mám pořád trošku problém.

Máte nějaké potravinové alergie nebo výjimky? Typu lepek nebo mléko?

Já jím všechno, neobjevila jsem nic, co by mi dělalo špatně, nebo bych se tomu měla vyhýbat. Pečivo nejím tolik, ale nevyhýbám se mu. Mléčné výrobky také nejím pravidelně, ale občas na ně vyloženě dostanu chuť. A mléku se nevyhýbám, protože nezvládnu vypít kávu bez mléka. Vlastně si mléko dávám i do té granoly. Co mám nejraději, to jsou ryby a různé mořské potvory.

Nikdy jste nezkoušela být vegetariánkou nebo vegankou?

Ne, to nikdy. Doma máme všichni maso rádi, ale myslím, že je dobré to s ním nepřehánět a není nutné, aby bylo v jídelníčku každý den. Snažím se ho jíst jen párkrát do týdne. Když se mám rozhodovat mezi masem a rybou, tak si dám rybu. Nejraději máme sushi, které si občas doma sami připravujeme. Nevynechávám nic a máme to tak doma všichni, proto se mi docela snadno vaří.

Máte dospívající dceru Sáru. Jak se stravuje ona?

Řekla bych, že docela dobře. Ona se teď stravuje košer, což je vtipné.

Proč?

Protože začala chodit na židovské gymnázium a tam mají košer jídelnu. Doma košer nejíme, ale tam má svačiny a obědy košer. Sára jí všechno, ale nemá ráda takové ty věci, co většina dětí, například zelí nebo špenát, který sice není její favorit, ale občas si ho dá. Má moc ráda ryby a její nejoblíbenější jídlo je také sushi. V tom se shodneme.

Chtěla jsem se zeptat na svačiny - jak jste to v minulosti řešila?

Dělala jsem jí je vždycky. Teď už jen sleduji, co dostávají ve škole, a musím říct, že jsou dost kvalitní, takže o Sáru je v tomto ohledu dobře postaráno.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články