Fantozziho ošklivá dcera Mariangela: Hrál ji chlap, který za širokým úsměvem ukrývá smutek

Kultovní účetní Ugo Fantozzi: Jeho ošklivou dceru Mariangelu hrál chlap
Zdroj: Profimedia
Série příběhů účetního Uga Fantozziho (Paolo Villaggio) je sledem scének, nichž se hlavnímu hrdinovi obvykle stane něco tragikomického.Fantozziho doprovází na trnité cestě životem manželka Pina (tady ještě v podání Liu Bosisio) a dcera Mariangela (Plinio Fernando).Paolo Villaggio v roce 2012.V roce 2015 se na festivalu v Římě setkala trojice z Fantozziho. Vlevo je Plinio Fernando (Mariangela), uprostřed Paolo Villaggio (Ugo Fantozzi) a Anna Mazzamauro (slečna Silvani).+ 2 fotky+ 3 fotky

Legendární série italských komedií o účetním Fantozzim stála také na Mariangele, dceři hlavního hrdiny. Ta nebyla moc hezká a jejího vzhledu se tu a tam děsil i sám tatínek. Mariangelu ve skutečnosti hrál chlap - Plinio Fernando. Jaký byl jeho život?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 12. 2022 09:00

Příběhy nešikovného smolaře Uga Fantozziho, který pracuje jako účetní v obří firmě vedené zhýralými miliardáři, by nebyly kompletní bez jeho manželky Piny a dcery Mariangely. I když jsou obě častým terčem vtipů mířících na jejich vzhled, nejvíc to "schytává" Mariangela, kterou si pletou s opicí...

Plinio Fernando alias Fantozziho dcera Mariangela

V jeho životě se série jednoduchých a lehce vulgárních italských komedií o Fantozzim vyjímá tak trochu nepatřičně. Je totiž spíše introvert a víc se věnuje sochařství než herectví. Plinio Fernando se narodil 15. září 1947 v Tunisu italským rodičům, kteří o pět let později naložili rodinu do auta a přestěhovali se do Říma. Plinio vystudoval strojařinu, ale pak mu učarovalo herectví.

V roce 1975 přišel první film účetnické série pojmenovaný jednoduše Fantozzi. Pro postavu Mariangely se hledal muž, aby působila nežensky, trapně a groteskně. A 147 centimetrů vysoký Plinio hladce vklouzl do role ošklivé a neohrabané dívky s huňatým obočím, špatným chrupem a dlouhým krkem. Je terčem posměchu a zdrojem mnoha komických situací. Klasikou je třeba to, že když Fantozzi přijde domů a Mariangela mu otevře dveře, nejdřív se vyděsí a chvilku se bojuje s infarktem.

Přestože měly tyto filmy obří úspěch a Plinio se díky nim stal slavný, vlastně ho to nijak netěšilo. Říkal, že by raději hrál mužské postavy, ale kvůli svému vzhledu si nemohl moc vybírat. Bral to prostě jako práci. Přesto vydržel nepadnoucích šatech Mariangely téměř třicet let.

Život po Fantozzim

Zajímavé je, že se svým filmovým otcem Paolem Villagiem se mimo natáčení nikdy moc nestýkal. „Když jsem se ho zeptal, proč se nesejdeme i jindy, řekl mi, že se vídá jenom s bohatými a slavnými. Nikdy jsem nevěděl, jestli si dělá legraci, nebo ukázal svou tvrdší stránku," vzpomínal Plinio na svého hereckého kolegu. Paolo prý uměl být krutý a možná se tak mstil za všechna příkoří, kterými si musel projít, než po čtyřicítce konečně prorazil ve světě filmu.

Když v roce 1996 vznikl poslední díl Návrat pana účetního, Plinio pověsil herecké řemeslo na hřebík a dal se na studium sochařství. Bylo to sedm dlouhých a náročných let, ale nakonec se mu povedlo uspět i v tomto oboru.

Můj život se změnil,“ řekl Plinius v roce 2015 pro italský magazín Sorrisi. „Volali mě do nějakých reality show, ale já je nenávidím, takže jsem to odmítl. Filmy považuji za uzavřenou kapitolu. Nejraději se věnuji svým dílům z terakoty, kterou mám opravdu rád."

Druhý život Mariangely Fantozzi

Plinio se na veřejnosti se ukazuje jen zřídka. Svůj život zasvětil sochařství, kterému se věnuje v klidu a ústraní. Rozhovory nedává často a podle novinářů je to celkem elegantní chlapík, který má rád krásné ženy jako je třeba Monica Bellucci. Když se setkal s Marií Corbi z listu La Stampa, přinesl jí dvě kytice a pořád prý působil nesměle. Styděl se mluvit i o svých sochách. Ale možná je to tím, že žije ve stínu Mariangely a trpí kvůli tomu.

Své soukromí si bedlivě střeží, ví se jen to, že má dvě sestry. A právě jedné z nich volal v průběhu rozhovoru pro La Stampa. Pak podal telefon novinářce. „Na druhé straně zní hlas dámy, která mi vysvětluje, že bratr je fantastický člověk, velmi štědrý. A mezi řádky mě vyzývá, abychom ho nezradili, nedělali z něj zase karikaturu, tak vzdálenou od skutečného Plinia..." píše Maria Corbi.

Přestože si Plinio Fernando díky své sochařské tvorbě získal respekt kritiků, už navždy bude známý jen jako Mariangela "Opička" Fantozzi. Pobavil a dodnes baví miliony diváků, ale ve skutečnosti to jemu samotnému radost do života nepřineslo. Za jeho širokým úsměvem se nejspíš ukrývá spousta smutku.

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Plinio Fernando

Lascimmiapensa.com: Fantozzi, Plinio Fernando: “Chiesi di poter fare un’altra parte”

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články