Fantozziho utrápená žena Pina: Mileně Vukotic říkají až po osmdesátce, že je vlastně krásná

Milena Vukotic v červnu 2022 na premiéře svého zatím posledního snímku Dante.
Zdroj: Profimedia
Milena Vukotic ve filmu Giulietta a duchové (1965) od režiséra Federica Felliniho. Právě jeho tvorba ji kdysi tak okouzlila, že dala herectví přednost před baletem.Milena Vukotic se objevila také ve filmu Krev pro Drákulu (1974).V roce 2006 se Milena Vukotic podívala na filmový festival v Karlových Varech.Milena Vukotic v roce 2010. Poznali byste v ní Pinu Fantozzi?+ 4 fotky+ 5 fotek

V legendárních italských komediích o účetním Fantozzim byla jeho manželka Pina utrápená žena, se kterou se osud nemazlil. Její představitelka Milena Vukotic hrála ve stovce filmů a věnovala se baletu, přesto je dodnes spjatá hlavně s rolí Piny.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 31. 12. 2022 09:00

Ve filmu Maléry pana účetního přijde (1980) přijde Pina s módním účesem pojmenovaným "facka", kvůli kterému strávila dvě hodiny u kadeřnice. Fantozzi jí řekne, aby se šla rozcuchat, ať vypadá normálně. A dál se dívá na fotbal. Přestože měla manžela, který si jí moc nevšímal, a ošklivou dceru, kvůli které se jim všichni smáli, ona měla svou rodinu ráda. A přijala ji takovou, jaká byla.

Začátky Mileny Vukotic

V dubnu roku 2023 oslaví 85. narozeniny, ale to rozhodně neznamená, že by už byla v důchodu. Právě naopak. Rodačka z Říma v sobě má mix hned dvou temperamentů. Její maminka byla Italka a otec pocházel z Černé hory. Milena Vukotic se po vzoru rodičů dala na uměleckou dráhu a studovala hru na klavír a balet. Prošla školami v Paříži, Londýně i ve Vídni. A i když měla nabídku tančit v baletu markýze du de Cuevas, po čase jej opustila a věnovala se své velké lásce - herectví.

Přestože se Milena Vukotic objevila třeba ve filmu Giulietta a duchové (1965) od slavného Federica Felliniho, navždy bude spjata s rolí Piny, skromné manželky účetního Uga Fantozziho. „Určité role mě poznamenaly, ale kdybych se vrátila, nic bych neměnila,“ řekla pro italský list Corriere. A vysvětluje, že její kolega Paolo Villaggio, který Fantozziho a jeho rodinu vymyslel, byl génius. Už na začátku jí řekl, aby zapomněla na všechny ambice, protože teď jsou z nich klauni.

Fantozziho manželka Pina v podání Mileny Vukotic

Byť to zní jednoduše, rozesmát diváky patří mezi nejtěžší úkoly. Vukotic kromě "klauniády" rozvíjela svou postavu, věnovala se jemným nuancím skromné Piny a jejímu soužití s Fantozzim. Když vzpomíná na tuto roli, dojde na zajímavou historku. „Jednoho dne jsem dostala pozvání na snídani u Paola. A po otevření dveří řekla pokojská jeho manželce: ‚Paní, přišla manželka vašeho manžela.’ Paolo se hodně smál. Měli jsme se opravdu hodně rádi," vzpomíná Vukotic.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Londonpolo (@londonpolo)

Zajímavé je, že podle herečky je postava Piny dodnes aktuální. „Rozhodně ano. Ženy toho v posledních letech dosáhly hodně. Ale paní Pina představuje typ postavy, který nikdy nezmizí. Spousta žen prožívá stejnou zkušenost jako ona," vysvětluje Vukotic.

Ona sama děti nikdy neměla a vdala se až v roce 2003 za filmového kritika Alfreda Baldiho, jí bylo 68 let a jemu 60.

Druhý život Piny z Fantozziho

Vukotic říká že často hrála nešťastné manželky, přítelkyně a panny.Ale se všemi postavami jsem zacházela s radostí a snažila jsem se je udělat skutečnými. Mít postavu, která neodpovídá určitým vzorcům krásy, to bylo možná nevyhnutelné," vzpomíná na svou hereckou kariéru. Tu mimochodem nikdy neukončila, jen k ní přidala další. Před pár lety se vrátila k tanci, se kterým kdysi začínala.

Věnovala jsem tanci zlomek svého života. I když jsem ho opustila už dávno, teď mi to trochu prospívá. Pamatuji si ta léta jako druh vojenské služby: bylo nutné přijmout přísnost. Není to zátěž, pokud cítíte, že to, co děláte, také milujete." řekla Milena Vukotic v roce 2019. To už jí bylo 81 let a začala tančit v Ballando con le Stelle, italské edici show, kterou u nás známe jako StarDance.

Milena Vukotic září a okouzluje diváky, dokonce se zdá, že role uťápnuté a ne moc hezké Piny je zapomenuta. Novináři se jí ptají, jak na ni vplývá, když všichni říkají, že je krásná. „Rozesměje mě to. Mám sice nějaký věk, ale je hezké oslavovat, že jsme naživu. Ohledně fyzičky si myslím, že mi pomohl právě tanec, kdo ví... Držím se těchto krásných slov," říká herečka. Nabízí se otázka, jestli si vychutnává "mstu" za ta léta, kdy byla vnímána jako šedá myš nebo ošklivka. „Nevím, možná v určitém smyslu... Ale nic bych neměnila," dodává Milena Vukotic.

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Milena Vukotic

Interris.it: Milena Vukotic: “Pina e Fantozzi? Una coppia ancora attuale, ecco perché”

Corriere.it: Milena Vukotic: «Ero per tutti la Pina di Fantozzi. Ora, a 84 anni, ho scoperto di essere bella»

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články