Herečka Kristýna Frejová letos drží Suchej únor. Které další osobnosti se na měsíc vzdaly alkoholu?

Herečka Kristýna Frejová promluvila o svém vztahu k alkoholu.
Zdroj: Herminapress
Herečka Kristýna Frejová je známá ze seriálu Sestřičky. Prozradila, že drží Suchej únor, kdy se vzdává alkoholu.Kampaň Suchej únor každoročně podporuje herec Roman Vojtek.Držitel Českého lva, charismatický herec Karel Dobrý, letos rozšíří řady známých tváří, které podporují kampaň Suchej únor.Také violoncellistka Terezie Kovalová se zapojuje do kampaně Suchej únor.+ 8 fotek+ 9 fotek

Herečka Kristýna Frejová se v minulosti s kamarádkou vsadila, že nebudou rok pít alkohol. Také díky těhotenství se pro ni toto období nakonec protáhlo na tři roky. Dnes podporuje kampaň Suchej únor, která už deset let šíří protialkoholní osvětu a nabádá nás odpustit si skleničku aspoň v tom nejkratším měsíci v roce. Kdo další v únoru „suší"?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 04. 02. 2022 09:00

Podle PhDr. Ladislava Csémyho z Národního ústavu pro duševní zdraví v České republice rizikově pije více než 1 000 000 lidí a situaci ještě zhoršila pandemie koronaviru. Už desátým rokem proto kampaň Suchej únor nabádá odložit v únoru skleničku. Akce se každoročně účastní velké množství lidí, včetně známých tváří, mezi které patří například herečka Kristýna Frejová.

Kristýna Frejová abstinovala díky mateřství tři roky

„Nedovolila bych si nikdy pít před prací nebo při ní, i po decce by mi chybělo ostré a rychlé myšlení, které potřebuju. Ale když člověk dohraje, dá si skleničku, je to takový předěl mezi životem na jevišti a mimo něj," vypráví Frejová v kampani.

Jednou jsme se s dobrou kamarádkou vsadily, že nebudeme rok pít. Paradoxně jsem největší chuť na alkohol měla až po půl roce a později. Ale zároveň jsem během té doby otěhotněla a nakonec abstinování protáhla díky kojení na tři roky. S kamarádkou jsme obě zjistily, že to dáváme, podporovaly se a nabalovali se i další lidi,” líčí Frejová.

Pandemie přiměla Kristýnu Frejovou pít a kouřit

Podle Kristýny Frejové je to právě pandemie covidu, která alkohol a také cigarety plíživě vrátila do životů mnohých z nás. Považuje je totiž za drogy společenské, kterým se mezi přáteli obtížně říká ne. „První lockdown bylo hrozné leknutí. Z naprosto plného kalendáře jsem najednou byla osm měsíců úplně bez příjmů. Jenže divadlo není jenom obživa, je to i duševní hygiena. Tak jsme s přáteli šili roušky, vozili jídlo záchranářům, aby měl člověk aspoň trochu pocit, že je platný," popisuje herečka.

Většina z nich u toho kouřila a já si s nimi po třech dnech začala dávat aspoň IQOS, i když jsem myslela, že cigaret už jsem se dávno vzdala. Samozřejmě se otevřelo i víno. Pro mě jsou alkohol a kouření droga společenská a pandemie to jen zhoršila. Proto jsem ráda za Suchej únor,” vysvětluje Frejová.

Kristýna Frejové zjistila, že jí nechybí opilé řeči

Herečka tvrdí, že v momentě, kdy sama přestává pít alkohol, všímá si svých přátel, kteří pijí víc, než je zdrávo. A protože nikdo není rád, když je usvědčen z alkoholismu, snaží se ji svést na scestí. „Ale když se člověk rozhodne, není těžké to ustát. Navíc mám kolem sebe lidi, kteří mě mají rádi a podporují mě. Člověku to pak dělá dobře. Uvědomí si, kolik času dřív vynaložil na opilé řeči o ničem,“ uzavírá Kristýna Frejová.

O alkoholu promluví také Karel Dobrý

Mezi známé osobnosti, které dlouhodobě podporují kampaň Suchej únor, patří například herec Roman Vojtek, violoncellistka Terezie Kovalová nebo rocker Václav Noid Bárta, který se alkoholu nedotkl už pět let. Letos za Suchej únor také veřejně vystupuje charismatický herec Karel Dobrý, který se do podobných akcí zapojuje zřídkakdy a soukromí si bedlivě střeží. Jak ale organizátoři slibují, brzy se svým příběhem veřejně vystoupí i on, takže se ještě máme na co těšit.

Na další známé osobnosti, které v únoru nepijí, se podívejte do naší fotogalerie.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články