Jana Preissová slaví 75. narozeniny: Jako malá holčička byla tichá a zakřiknutá, povahu zdědila po babičce

Těžký život Jany Preissové: Má za sebou rozvod rodičů, nevěru manžela i deprese
Zdroj: Herminapress
Jana Preissová se v mládí musela vyrovnat s rozvodem rodičů.Jana Preissová s manželem Viktorem Preissem. Jana Preissová prožila po boku manžela Viktora i nelehké období. Přesto to společně zvládli.Jana Preissová je maminkou dvou synů - Jana a Martina.+ 2 fotky+ 3 fotky

Známá česká herečka Jana Preissová slaví 7. února 75. narozeniny. Pokud se podíváme na její soukromý život, zjistíme, že patří mezi lidi, kterým osud zrovna nepřál. Nejprve se musela vypořádat s rozchodem rodičů, v pozdějším věku pak s depresemi. Jak ale sama říká, při životě ji udržují vnoučata.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 02. 2023 11:00

Jana Preissová je česká herečka, kterou televizní diváci znají hlavně z dvojice komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Kromě toho se věnuje divadlu i rozhlasu. Je manželkou herce Viktora Preisse, se kterým má dva syny - Martina a Jana.

Dětství Jany Preissové

Při vzpomínkách na dětství si herečka vybavuje, že byla spíše tichá a zakřiknutá. Seděla raději v koutě a čekala, až ji někdo vezme do party. Když nastal doma konflikt, utíkala k babičce, která byla pravým opakem maminky. Byla tichá a pokorná. Děda byl prý zase alkoholik a rváč. Nekonfliktní povaha jí zůstala, očividně tak zdědila babiččinu povahu.

Rozchod rodičů Jany Preissové

Na svou maminku vzpomíná Jana Preissová jako na královnu parketu, která rovněž ráda zpívala a hrála ochotnické divadlo. Zkrátka byla plná energie a temperamentu. V posledních letech jejího života ji navštěvovali přátelé, to když se o ni nemohla Jana postarat. Během toho období se dokonce její pětaosmdesátiletá maminka zamilovala do muže, kterému ještě nebylo ani padesát. Měl mezi nimi vzniknout hluboký platonický vztah. Vždy si u ní doma pustili gramofon a tančili. Nehledě na to, že maminka byla nemocná a trpěla bolestmi.

Ještě předtím se ale Jana Preissová musela vyrovnat s rozchodem rodičů. Jak uvedla pro Deník, i když ji maminka seřezala za každou hloupost, bezmezně ji milovala. Stejně jako tatínka, jenž byl velmi hodný a věnoval se jí. Nejvíce si pamatuje nedělní obědy u babičky a na to, jak ji tam otec vedl a držel ji za ruku. Teplo, které z ní sálalo, u Jany vyvolávalo pocit jistoty.

Rodiče se bohužel rozvedli, když bylo herečce osmnáct let. Maminka byla nesmlouvavá, začala otce nenávidět až za hrob. Jana ho dokonce nemohla navštěvovat. Pro matku by to byla "smrt". Až ve svých padesáti letech se Jana Preissová konečně vzbouřila a vyříkala si to s ní. Kupodivu jí maminka dala za pravdu, že nenávist nikam nevede.

Při životě ji drží vnoučata

S Janou Preissovou si osud krutě pohrál i v dospělosti, kdy musela skousnout manželovu nevěru. Snažila se s tím vyrovnat, ale depresivní stavy začaly mít bohužel navrch. Další ranou byly problémy syna Martina, který také bojoval s depresí. Léky však zapíjel alkoholem, což jednoho dne vyústilo v nehodu. Po hádce s manželkou se odebral do lesa, kde chtěl se vším skoncovat...

Během svého života ztvárnila Jana Preissová mnoho rolí a s přibývajícím věkem došlo i na babičky. Jak sama podotýká, je milující babičkou i v reálném světě. A její vnoučata jsou právě to, co ji drží při životě, který častokrát nebyl nijak lehký.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jana Preissová

Deník.cz: Herečka Jana Preissová - Vnoučata mě drží při životěHerečka Jana Preissová: Rozchod rodičů pro mě bylo velké trauma

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články