Mezinárodní den psů: V britské královské rodině mají hafani čestné místo. Figurují na portrétech a jezdí na líbánky

Mezinárodní den psů: V britské královské rodině mají hafani čestné místo. Figurují na portrétech a jezdí na líbánky
Zdroj: Profimedia

Ve čtvrtek 26. srpna slavíme už posedmnácté Mezinárodní den psů. Vyhlásila ho americká spisovatelka, fotografka a odbornice na chování zvířat Colleen Paige, která v ten den dostala svého prvního čtyřnohého mazlíčka. Smyslem akce je upozornit na opuštěné psy a tím jim pomoci najít páníčka. Pokud už pejska máte, nezapomeňte ho potěšit nějakou dobrůtkou. A jak to mají s hafany v britské královské rodině? Pojďme se na to podívat!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 08. 2021 13:22

Nejznámější milovnicí němých tváří v britské královské rodině je panovnice Alžběta II. Během své téměř sedmdesátileté vlády vlastnila přes 30 psů plemene velškorgi pembroke, které je její suverénně nejoblíbenější. Pozadu v lásce ke čtyřnohým přátelům ale nezůstávají ani vévoda a vévodkyně z Cambridge či vévoda s vévodkyní ze Sussexu.

Královna Alžběta II.

Psí mazlíčci vždy neodmyslitelně patřili k Alžbětě II. Celá léta se starali a dodnes se starají o to, aby se cítila dobře. Prvního psa dostala tehdejší britská princezna v 18 letech. Šlo o fenku velškorgiho Susan, kterou si vzala i na líbánky s princem Philipem.

Čtyřnásobná matka, která své psy v minulosti označila za "svou rodinu", je bere prakticky kamkoli se pohne. A zaujali i čestné místo na jejím oficiálním portrétu u příležitosti 90. narozenin.

Momentálně vlastní britská královna fenku Candy, která je křížencem velškorgiho s jezevčíkem, a dvě štěňaťa velškorgiho, která jí během lockdownu věnoval její syn, princ Andrew, ač si Alžběta vzhledem ke svému pokročilému věku už žádné další mazlíčky nepřála.

Princ Harry a Meghan Markle

Když se Meghan po zásnubách s princem Harrym stěhovala do Velké Británie, vzala si s sebou jen jednoho ze svých dvou nalezenců, a to bígla jménem Guy. Druhý pes Bogart byl příliš starý na to, aby cestoval přes Atlantik.

S princem Harrym pak vévodkyně ze Sussexu adoptovala černého labradora Pulu.

Princ William a Kate

Vévoda a vévodkyně z Cambridge patří mezi velké milovníky psů. Jejich nejslavnějším mazlíčkem byl kokršpaněl Lupo, který zemřel loni v listopadu. "Byl po devět let srdcem naší rodiny. Bude nám chybět," napsali William a Kate na sociálních sítích.

Dlouho ale truchlit nemuseli. Od Katina bratra Jamese dostal pár osmiměsíční štěně kokršpaněla, které bolest ze ztráty Lupa trochu zmírnilo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Royal family (Fanpage) (@fanroyalfamily)

Princ Edward

Nejmladší syn Alžběty II., jeho žena Sophie a jejich děti Louise a James jsou hrdými majiteli dvou psů a želvy. Ač by se mohlo zdát, že o rozruch doma se starají hlavně černý labrador a kokršpaněl, pravda je jiná. "Skutečným pánem u nás doma je želva," přiznal loni v červnu Edward.

Zara Tindall

Ani rodina královniny vnučky Zary Tindall nezůstává pozadu. Vlastní boxerku Sway a dvě černé labradorky Storm a Pepper. Zara přiznala, že všichni mazlíčci dostali jména podle filmových postav. Storm z X-Man, Sway z filmu 60 sekund a Pepper z Iron Mana.

Vévodkyně Camilla

Manželka prince Charlese Camilla také patří k milovnicím zvířat a společnost jí nezřídka dělají adoptované fenky Jack Russell teriéra Beth a Bluebell.

Zdroje informací:

Hellomagazine.com

Dailymail.co.uk

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články