Štěpa (40): Škoda, že lockdown už skončil. Život ve starých kolejích se mi vůbec nelíbí

Štěpa (40): Škoda, že lockdown už skončil. Život ve starých kolejích se mi vůbec nelíbí
Zdroj: Freepik

Štěpa ví, že žít v lockdownu dlouhodobě nejde. Ona si ho ale nemohla vynachválit. Jejich rodinu spojil. Najednou spolu všichni dokázali trávit volný čas. Štěpa si to velmi užívala a připadala si po letech šťastná. Sotva se opatření začala rozvolňovat, rodinná idylka skončila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 06. 2021 10:00

Možná si někdo řekne, že jsem divná, ale mně se život v lockdownu zamlouval. Ne v tom pravém slova smyslu, ale naši rodinu stmelil. Naučili jsme se zase společně trávit čas. Teď se věci vracejí do starých kolejí a jako rodina se vidíme jen večer.

Život v lockdownu se mi líbil

První týdny, co jsme byli všichni doma, byl Milan (45) dost nervózní. Neuměl odpočívat a užít si volný čas. Já se nehroutila. Udělala jsem si plán, abych to těžké období přežila. Jako většina z nás jsem chtěla, aby se udělaly věci, na které jindy nebyl čas. Například natřít zahradní domek nebo vymalovat.

Milan už se neměl na co vymlouvat. Když mu skončila pracovní doba, měli jsme čas jen pro sebe. Máme dva syny, Lukáše (11) a Jirku (13). Kluci jsou díky bohu hodní. Puberta se na nich extra neprojevila. To, že mají pořád v ruce mobil, na to už jsem si zvykla. Každý den jsme udělali kus práce na zahradě, jindy zase doma.

Manžel se v tom začínal vidět. Je manuálně šikovný, takže mi vyrobil skleník, který jsem si tolik přála. Dodělal kus pergoly. Já sázela kytky jako o život. Přestali jsme se hádat a nervovat. Nikdo z nás nebyl v časovém presu, že něco nestihne. Za normálních okolností totiž žijeme pod tlakem. Kluci mají hokejové tréninky i pětkrát týdně. Pořád jsem jim musela dělat taxikáře.

Přišlo rozvolňování a my jsme tam, kde jsme byli

To se na nějaký čas změnilo. Oba synové se naučili s námi trávit čas. Klidně jsme po večerech hráli karty nebo opékali buřty. Cítila jsem se spokojená. Milan dřív trávil hodně času v posilovně. Vždycky na své postavě hodně dřel a mně nezbývalo než se s tím smířit. Jenže i to se po dobu lockdownu změnilo.

Najednou mu stačilo si zacvičit doma a nebyl s tím problém. Mohu zkrátka s klidným srdcem říct, že na naši rodinu měl lockdown pozitivní dopad. Kluci se zlepšili ve škole, Milan byl víc doma a já? Já byla šťastná matka i manželka. Není to tak dlouho, co se postupně začala rozvolňovat opatření. Kluci zase chodí do školy, nám skončil home office.

Vracíme se do starých kolejí. Milan chodí dvakrát týdně do posilovny, klukům začínají tréninky. Doma stojí práce a rodinná idylka je pryč. Opět denně vstáváme na budík a jsme v nervech, zda všechno stihneme. Společné večeře jsou minulostí, protože se u stolu nedokážeme sejít.

Cítím se hrozně sama

Když jsem svoje rozčarování přednesla rodině, pochopení jsem nenašla. Synové se na mě utrhli, že jsou rádi, že jsou věci zase jako dřív. Milan? Ten si naplnil diář různými akcemi, kam já nepatřím. Je mezi nimi posilovna, pivo s kamarády nebo cyklovýlet na víkend.

Už je ze mě zase jen taxikář, pračka a kuchařka. Nikdo se nezeptá, jak se mám a co bych chtěla dělat. Někdy si skoro přeji, aby se opatření zase zpřísnila. Protože jenom tak fungujeme jako rodina. Stydím se za to, že si nedokážu prosadit svou. Jsem sama proti třem. Oni totiž ti tři chlapi, co mám doma, drží spolu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články