Návrhářka Kamila Vodochodská: Uspávám děti a u toho pláču, skloubit mateřství s kariérou je náročné

Princezna z pohádky Řachanda Denisa Pfauserová vynesla na předávání cen Thálie do Národního divadla šaty od návrhářky Kamily Vodochodské, které doplnila výrazným modrým psaníčkem.Redaktorka Lifee.cz Veronika Nováková oblékla stejné šaty o několik měsíců dříve, a to na ukončení filmového festivalu v Karlových Varech. Jako doplněk zvolila elegantní černé psaníčko se zlatými detaily od značky Prada.Také herečka Karolína Gudasová vyrazila na letošní předávání cen Thálie v šatech od Kamily Vodochodské.Stejné šaty oblékla na letní ukončení filmového festivalu v Karlových Varech redaktorka webu Extra.cz Veronika Dočkalová (vpravo). Také třetí, bílé šaty na snímku, pocházejí z dílny Kamily Vodochodské.+ 5 fotek+ 6 fotek

Módní návrhářka Kamila Vodochodská se v českém módním prostředí pohybuje už dvacet let. Její modely si za tu dobu oblíbilo velké množství známých osobností, které se v nich rády prezentují na společenských akcích. V rozhovoru pro Lifee.cz návrhářka odhaluje, jak náročné je spojit kariéru s péčí o dvě malé děti, a čím ji fascinují některé celebrity.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 23. 10. 2022 12:00

Kamila Vodochodská patří mezi ty výjimečné ženy, které jsou ve své profesi mimořádně úspěšné, a zároveň zodpovědně přistupují ke své rodině.

Návrhářka, která v módě vyznává slow fashion a základní ekologické principy, je maminkou ročního syna a šestileté dcery. I proto se občas její dny neobejdou bez slz. „Potichu slzím - někdy ve vaně, jindy ve sprchovém koutě, a někdy, když uspávám, tak mi kapou slzy do dětského pyžámka," vypráví oblíbená návrhářka českých celebrit.

Kamila Vodochodská je také autorkou modelu, který letos na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vynesla redaktorka Lifee.cz Veronika Nováková a který nedávno - s jinými doplňky - oprášila princezna z pohádky Řachanda Denisa Pfauserová. Komu to víc slušelo, můžete posoudit v naší fotogalerii.

Nedávno jste otevřela nový butik v pražské Jilské ulici. Co vás k tomu vedlo?

Byla to dlouholetá myšlenka, kterou paradoxně trochu urychlila pandemie covidu. Ráda čelím výzvám, které jsou zdolatelné. Chodila jsem v té době po Praze 1 s kočárkem, a protože už tady mám ateliér, napadlo mě, že by bylo hezké, kdyby se zde uvolnil nějaký další prostor. Líbila se mi myšlenka dát nějakému starému prostoru nového ducha. Potom už za to mohla náhoda, byť aktivně vyprovokovaná. A šlo také o to, říct si s partnerem, že to jako rodina dáme. Pochopitelně to znamenalo několik dlouhých týdnů příprav a standardní běh práce, takže úplně jednoduché to nebylo, ale povedlo se.

Jde o něco jiného, než nabízí váš ateliér. Na co hezkého se ve vašem butiku mohou zákazníci těšit?

Původní ateliér na Praze 1, kde jsem už 8 let, zůstal privátnější částí. Starám se tam o zákaznice individuálně v otázce svatebních nebo společenských šatů a je tam také půjčovna. V Jilské ulici je oproti tomu konfekce, prêt-à-porter, kousky vhodné na denní nošení - od luxusní teplákovky na hřiště, po krátké šaty vhodné do práce nebo pro volný čas.

Smýšlíte hodně eko-friendly. Jak to máte s ekologií ve své tvorbě?

Tady u nás v obchůdku začínáme hned u vchodu eko kosmetikou a svíčkami a přes šperky se dostáváme do vrchní části, kde jsou oděvy, klobouky, a dokonce i české nůše. Vyznávám ekologii a udržitelnost celoživotně, přestože taková slova ještě před dvaceti lety, kdy jsem začínala, v módním byznysu neexistovala. Víc byly v té době slyšet trendy, ale konečně jsme na jiné, opačné straně. Každý kousek mé tvorby je z kvalitních materiálů, a pokud mají navíc ekologickou certifikaci, tím lépe.

Zmiňovala jste, že jste během pandemie chodila Prahou s kočárkem, přičemž doma máte ještě starší dcerku. Jak dvojnásobná máma, jako jste vy, zvládá skloubit práci s rodinou?

Někdy slzavě. Potichu slzím - někdy ve vaně, jindy ve sprchovém koutě, a někdy, když uspávám, mi kapou slzy do dětského pyžámka. Ale tohle asi k nám, cyklickým ženám, patří, a je v pořádku to ze sebe pustit. Já vždycky věděla, že chci být pracující maminka, že mě moje práce naplňuje a cítím v ní vyšší poslání. To znamená šířit informace o zdravé módě, o smysluplném nakupování a učit to i svoje děti. Když je mám v práci, tak na ně tyto hodnoty přenáším. Věřím, že jednoho dne se stanou ještě větší inspirací, než jsem já.

Znamená to, že inspirujete svoji šestiletou dcerku natolik, že z ní roste malá modelka?

Modelkou bych ji nenazvala, ale rozhodně ji nechávám se kreativně vybít. Pozoruji na ní, že velmi dobře vnímá barvy, struktury a materiály. Možná to zatím neumí tak dobře popsat. Obě mé děti žijí v nějakém estetickém prostředí a věřím, že jim to jednoho dne bude ku prospěchu.

Blíží se plesová sezóna, na jaké trendy se podle vás letos můžeme těšit?

Já jen doufám, že trendy nějak výrazně nezasáhnou do toho, aby ženy bezhlavě nakupovaly trendy oblečení. To by vlastně bylo proti mé filosofii. Věřím v nadčasovou eleganci a sama se těším, která témata nám český společenský život letos přinese, ať už to bude Český ples nebo Ples jako Brno. To se odrazí na modelech, které budou dámy oblékat.

Oblékáte hodně českých celebrit. Je mezi nimi někdo, kdo vás fascinuje svým osobitým stylem?

Fascinuje mě spíš to, jak dámy, které za mnou chodí, pojmou můj model celkovým stylingem. Já ten model pochopitelně s nějakou vizí vytvořím, ale mnohdy se na moment otočím a ony ho třeba obléknou opačně - a já potom přicházím na to, jak je to vlastně skvělé a neotřelé využití. Stačí jiný účes nebo doplněk, jinak přepásat, a dámy tak do mého modelu propíší svůj vlastní styl. Dámy mé šaty povyšují, ale každá po svém. To mě na tom baví.

Už se vám stalo, že by váš model někdo naopak ponížil?

Ne. A asi bych to ani nebrala osobně nebo špatně. Při vybírání dalšího modelu bychom se téhle situaci zasmáli a šli bychom dál.

Související články

Další články