Osudové okamžiky v životě Mira Žbirky: V mládí přišel o bratra a než potkal životní lásku, prošel si rozvodem

Osudové okamžiky Mekyho Žbirky: Sebevražda staršího bratra, rozvod s první ženou i setkání s Kateřinou
Zdroj: Herminapress
Miro Žbirka a Kateřina Žbirková se vzali v roce 1988. Mají syna Davida, který se také živí hudbou. A dceru Lindu. Kateřina s oběma potomky na archivním snímku. + 9 fotek+ 10 fotek

Uplynul rok od úmrtí hudební legendy Mira Žbirky. Zpěvák a skladatel zemřel v 69 letech po dlouhém boji s komplikovaným zápalem plic a jeho odchod byl velmi nečekaný a smutný nejen pro jeho rodinu, ale i fanoušky po celém Slovensku a Česku. I když se s Mekym život nemazlil, vždy míval úsměv od ucha k uchu.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 10. 11. 2022 08:00

Miroslav Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě Angličance Ruth Gale a Slovákovi Šimonu Žbirkovi. Díky matčiným kořenům měl velmi blízký vztah k Velké Británii, kam často jezdil nejen odpočívat, ale i pracovat na své hudbě. Dnes zde žije jeho syn David, který se vydal v otcových šlépějích a živí se hudbou.

Meky, jak se oblíbenému československému zpěvákovi už od dětství přezdívalo, byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství má dceru Denisu, s druhou manželkou Kateřinou pak dceru Lindu a již zmiňovaného syna Davida. S rodinou žil většinu života v Praze.

Sebevražda bratra Jasona

Miro Žbirka měl dva bratry - Tonyho a Jasona. Oba mu rozšiřovali obzory, co se hudebního povědomí týče. „Díky starším bratrům jsem nemusel objevovat Ameriku, kterou už oni dávno objevili. Bylo pro mě úplně přirozené slyšet dva chlapíky, jak zpívají dvojhlas, protože to dělali bráchové v kuchyni,“ prozradil zpěvák v knize Meky od Jana Vedrala. 

O svého staršího bratra Jasona přišel Miro v roce 1969, kdy se mladík rozhodl spáchat sebevraždu. To jeho rodinu velice zasáhlo a roky se o této události doma nemluvilo. „To téma bylo tabu. Nikdy jsem nepřišel za rodiči, abychom si popovídali o tom, jak to bylo s Jasonem. Všechno ohledně jeho smrti jsou jen moje dohady,“ prozradil Vedralovi Meky Žbirka.

Jason byl podle knihy Meky intelektuálně založený, sledoval dění ve světě, demonstrace v Paříži i zavírající se hranice. Půl roku po sovětské invazi si rodiče začali všímat jeho zvláštního chování a zamykali jej v pokoji, aby jej ochránili. I tak se mu podařilo utéct oknem, dojít ke kolejím a skočit pod vlak.

„Svět byl tehdy angažovanější. Můj bratr byl generace Beatles, narodil se v roce 44. Možná si kladl různé otázky a bůh ví, proč dospěl zrovna k takovému rozhodnutí. Vím jenom, že za tím tehdy nebyla žádná love story. Bylo to něco hlubšího,“ prozradil Žbirka v knize.

Rozpad prvního manželství

Miro Žbirka se poprvé ženil už ve dvaceti letech v roce 1972, protože jeho tehdejší přítelkyně Helga byla těhotná. „Řešil jsem to tak, jak jsem viděl podobnou situaci řešit Lennona. Tomu taky otěhotněla přítelkyně, tak si ji hned vzal. Oženil jsem se a vzápětí jsem měl i první dceru, Denisu,“ prozradil v knize Miro Žbirka - Zblízka.

Rodinný život ovšem v té době nezvládal vzhledem k rozjíždějící se kariéře. „Sice jsme se vzali, ale já stejně nebyl skoro vůbec doma. Moje rodinná situace vždycky vycházela z toho, že jsem do ní vletěl jako dvacetiletý a neuvědomoval si, o co jde,“ uvádí v knize a dodává: Na hraní se nedalo zbohatnout, měli jsme tabulkové platy. Všechno, co jsme vydělali, jsme projedli. Z hudby jsem začal mít peníze, až když jsem začal být úspěšný jako autor.“

Mladí manželé si jeden druhého moc neužili. Meky odjížděl na zájezdy, které trvaly minimálně dva měsíce, a dětství prvorozené dcery mu tak proklouzlo mezi prsty„S Denisou jsem trávil málo času. S tím, co jsem později věnoval Lindě a Davidovi, se to nedá srovnat. Neměl jsem k ní ale jiný vztah, já jsem jednoduše nebyl doma. V osmdesátých letech bylo třeba vydělat na nájemné, nediskutovalo se tedy o tom, že musím odjet. To byla moje práce, takhle jsem živil rodinu,“ poukázal.

Rozvod se konal v roce 1987. Meky s Helgou zjistili, že jsou každý jiný a budoucnost si představují jinak. „Což o to, ona měla ráda Rolling Stones, v tom jsem nespatřoval chybu. Ale náš pohled na život se lišil, až to došlo do bodu, kdy nemělo absolutně žádný význam skrývat, že je konec. Ten vztah nějak přirozeně ukázal, že já jdu jedním směrem a Helga jiným. Proto si myslím, že v tom ani není nějaká trpkost,“ dodal.

Životní láska Kateřina

V době rozvodu už chodil se svou osudovou láskou Kateřinou, přičemž jeho exmanželka odešla za přítelem do zahraničí. Dcera Denisa zůstala s otcem v Bratislavě, kam se brzy přestěhovala jeho druhá žena Kateřina, se kterou zažil osudové setkání po koncertě v Praze, když s ním přišla dělat rozhovor. „Byla jsem docela drzá, bylo mi 18 a nějak jsem si neuvědomovala, že je Zlatý slavík nebo něco takového. Prostě jsem zaklepala, že je potřeba udělat rozhovor,“ uvedla Kateřina před časem v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

„Bylo to zásadní setkání v mém životě. Tehdy to bylo hodně o koncertování a dalších věcech, neměl jsem čas se nad sebou zamýšlet a ve chvíli, kdy přišla Katka, se můj život postupně začal otáčet tím správným směrem,“ uvedl ve stejném pořadu Meky.

Jejich svatba se uskutečnila v roce 1988 na Staroměstském náměstí. První společná dcera Linda se narodila v Bratislavě, syn David už v Praze, kam přesídlili a žili zde až do odchodu oblíbeného zpěváka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články