Před rokem zemřel zpěvák David Stypka: Kapela Mirai mu složila dojemnou poklonu

Před rokem zemřel zpěvák David Stypka: Kapela Mirai mu složila dojemnou poklonu
Zdroj: Herminapress
Kapela Mirai s frontmanem Miraiem Navrátilem měla k Davidu Stypkovi blízko díky rodnému městu Frýdku-Místku.David Stypka podlehl před rokem rakovině, zůstala po něm přítelkyně a tři děti.Ceny Anděl 2018 vyhlašoval David Stypka po boku těhotné Ewy Farne. S tou ho pojí nejznámější hit Dobré ráno, milá. Kapela Mirai v čele s frontmanem Miraiem Navrátilem vypustila do světa píseň Lítej.+ 7 fotek+ 8 fotek

V pondělí 10. ledna, rok po smrti zpěváka Davida Stypky, který podlehl v 41 letech rakovině slinivky, vychází klavírní balada Lítej od kapely Mirai. Ta je doplněna stejnojmenným videoklipem, ve kterém se objevuje Stypkova kapela Bandjeez, přítelkyně Kateřina, dále zpěváci Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Jindra Polák a v neposlední řadě kapela Mirai s frontmanem Miraiem Navrátilem.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 01. 2022 14:30

„Budu rád, když si lidé pustí Davidovu hudbu a přečtou si jeho básně. Myslím, že patří mezi ty, o nichž by se mělo učit ve školách,“ říká Navrátil, kterého se Stypkou pojila nejen hudba, ale také rodné město Frýdek-Místek. Před patnácti lety se poprvé setkali právě na místním festivalu. „David byl pro mě výjimečný týmiž atributy, jako pro většinu ostatních. Charisma, talent, velkorysost,” popisuje hudebník, který měl v Davidu Stypkovi velkého rádce. 

Z Frýdku-Místku dobývali republiku

Píseň a videoklip Lítej patří mezi nejsilnější kusy z nového alba kapely Mirai Maneki Neko. Skuteční jsou zde Davidovi přátelé, rodina, soukromá videa, kolegové, ale také prostředí, ve kterém se zesnulý zpěvák pohyboval. S kapelou Bandjeez, Kateřinou Marií Tichou a Jindrou Polákem z kapely Jelen odjel Stypka turné, se zpěvačkou Ewou Farnou ho zase spojuje nejslavnější hit Dobré ráno, milá. Jak dnes Mirai Navrátil vzpomíná, z Frýdku-Místku společně dobývali republiku - v roce 2017 vyhráli cenu Anděl. Stypka za interpreta roku a Mirai za objev.

Řekl by: Nikam neodcházím, mám plán

Jak by David Stypka na novou píseň reagoval, o tom frontman kapely Mirai určitou představu má a myslel na to po celou dobu, co píseň s videoklipem vznikala. „Byl geniální autor, textař a prostě umělec, takže by beztak byl přísný a určitě by mi něco vrátil k předělání, ale snad by mě poplácal po zádech a řekl: ‚Příště něco veselejšího, kámo, vždyť ještě nikam neodcházím, mám plán.‘,“ dodává Mirai Navrátil závěrem.

Kdo další složil poctu zesnulým kolegům a legendám?

Připomeňte si metalovou skupinu Bad Wolves, která se loučila se zpěvačkou Dolores O'Riordan z kapely The Cranberries. Ta měla s metalisty z Bad Wolves nahrávat v den své smrti cover nejslavnější písně Zombie, kterou pro Cranberries složila. K nahrávání bohužel už nikdy nedošlo. Po zpěvačce zůstaly tři malé děti a výtěžek z písně byl věnován právě jim.

Paul McCartney zase napsal píseň Here Today o zesnulém Johnu Lennonovi. Pokládá zde svému zavražděnému příteli otázky a odpovídá na ně tak, jak si myslel, že by Lennon odpověděl.

Ringo Starr napsal pro George Harrisona tklivou píseň Never Without You. Skladba je plná narážek a podílel se na ní například i další Harrisonův přítel Eric ClaptonRingo tvrdí, že píseň byla pokusem vyjádřit, „jak moc mi George chybí v srdci i hudbě“.

Vzpomínkou na nedožité 80. narozeniny prezidenta Václava Havla zase má být píseň Milí spoluobčané, kterou nazpíval David Koller z kapely Lucie. Text napsal Zdeněk Svěrák a hudbu Jaroslav Uhlíř.

Píseň Candle In The Wind sice Elton John původně věnoval Marilyn Monroe, v roce 1997 ji ale přepsal pro zesnulou princeznu Dianu. Stala se druhým nejprodávanějším singlem všech dob.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články