Susan Sarandon slaví 74: Za první roli se dodnes stydí. Hrát začala, protože potřebovala zaplatit nájem

Susan Sarandon
Zdroj: Wikimedia Commons, JanPress, CC BY-SA 4.0
Susan Sarandon je americká herečka. Na kontě má přes osmdesát filmů. Je také politická aktivistka a ochránkyně lidských práv. Její blízkou kamarádkou je Julia Roberts. 
Do botoxu by prý nešla ani za milion.
Všechny své ceny nechává v koupelně pro hosty. Chytrý způsob na to, jak se pochlubit.
Za tuto roli se dodnes stydí. 
+ 3 fotky+ 4 fotky

Herečka Susan Sarandon dnes slaví 74. narozeniny. S herectvím začala z nouze - proto, aby mohla zaplatit účty. Jak sama říká, abyste přežili v Hollywoodu, nesmíte ztratit smysl pro humor. Randila i s Bowiem a neváhala se účastnit i pěkně divokých demonstrací.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 10. 2020 08:00

Susan Sarandon se narodila 4. 10. 1946 v New Yorku. Je americká herečka a držitelka cen Oscar a BAFTA. Angažuje se v politice, zejména v jejím levém spektru a má veliké sociální cítění. Nepomáhá jen charitativním organizacím, ale i spolkům na ochranu přírody a trvale udržitelných zdrojů.

Hektické dětství

Susan Sarandon se narodila do katolické rodiny, kde nebyl čas na žádné rozmazlování. Oba rodiče se měli co ohánět, aby uživili jedenáctičlennou rodinu. Susan tak často nahrazovala mladším sourozencům matku. A možná právě tehdy začal klíčit onen pověstný drsný humor, díky kterému dokázala překonat nejednu překážku v životě a také povrchnost továrny na sny.

Po katolické škole přešla na státní. Tam se naplno projevila její energická povaha. Byla roztleskávačkou, pokladníkem, členkou studentského parlamentu či redaktorkou školního plátku. Také zde poprvé koketovala s herectvím. Režírovala a také si zahrála v divadelním představení. A to ji přivedlo až ke studiu dramatických umění na, jak jinak, Katolické univerzitě ve Washingtonu.

Účty se musí platit

Světla reflektorů a prkna, co znamenají svět, ji úplně nelákaly. Začala pracovat v reklamní agentuře jako modelka, a to jen proto, aby měla na jídlo a účty. Tam si jí všimli lidé od filmu. Nabídku přijala jen kvůli tomu, aby se jí zlepšila finanční situace. Ale co čert nechtěl, ve své úplně první scéně musela být nahá.

Susan ale šla vždy do všeho po hlavě. Nejinak tomu bylo i u hororu Hlad, kde s Catherine Deneuve natočila jednu z prvních lesbických scén v historii kinematografie. Od té doby se objevila ve více než osmdesátce filmů. Vynikající výkon také podala v seriálu Zlá krev, který se zabýval veřejně známým sporem mezi herečkou Bette Davis a Joan Crawford. Její sokyni si tehdy zahrála další ikona stříbrného plátna Jessica Lange.

Pestrý osobní život

Na nedostatek nápadníků si Sarandon nemohla nikdy stěžovat. Mezi její milence patřil i David Bowie. Již odmala měla v sobě zakořeněné silné sociální cítění a už na střední škole ji zavřeli za protesty proti válce ve Vietnamu. A totéž se opakovalo před dvěma roky, jen tentokrát to byla demonstrace proti imigrační politice.

Nikdy se také netajila svými levicově-liberálními názory. V roce 2006 nesla jako jedna z osmi žen olympijskou vlajku v Turíně. Bojuje za práva sexuálních menšin a hájí zájmy sdružení, které se snaží zachovat přírodní zdroje vody. Jednou se vyjádřila, že je daleko aktivnější než její děti. A to mluví za vše.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Susan Sarandon

Britannica.com: Susan Sarandon

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články