Jak se slaví Nový rok ve světě: Bulhaři vyhánějí zlé duchy a na Filipínách se skáče do výšky

K oslavám Nového roku u nás ohňostroj a sklenka neodmyslitelně patří
Zdroj: Pixabay
Běh přes dunajské mosty je novou slovenskou silvestrovskou tradicíSkok do výšky zkouší filipínské děti, aby jejich rodina měla hojnou úroduSklenka šampaňského a ohňostroj patří k oslavám Nového roku v RakouskuŘekové hrají na Silvestra společenské hry+ 3 fotky+ 4 fotky

Každý slaví po svém. Není se tedy čemu divit, že takoví Řekové většinou sedí doma a hrají karty a temperamentní Bulhaři tančí a zahání upíry. Prostě - jiný kraj, jiný mrav.

Petra Járková
Petra Járková 26. 12. 2018 15:19

Co dělají Češi na Silvestra nejčastěji? Většina českých rodin poslední večer roku tráví podle DPA doma u televize. Většinou v rodinném kruhu, se sektem, chlebíčky a televizní estrádou. Jiní si organizují párty doma, no a ten zbytek se chodí bavit do barů a klubů. Kromě ohňostrojů a bouchání petard nemáme snad ani žádné specifické zvyky. V mnoha zemích světa je tomu však jinak a vstup do nového roku je pro ně spojen s řadou zvyklostí, které mají zajistit štěstí, blahobyt či úrodu.

V Rakousku je třeba oblíbené lití olova a darování talismanů v podobě malých prasátek z čokolády nebo marcipánu. K silvestrovské půlnoci v Rakousku patří stejně jako u nás velký ohňostroj a sklenička sektu. Při odpočítávání posledních vteřin starého roku hraje z rádií i televizí valčík Na krásném modrém Dunaji, na který si rádi zatančí a protančí se tak do Nového roku.

V Řecku zase naopak velké ohňostroje rozšířeny nejsou. Rodiny většinou společně hrají karty nebo jiné deskové hry. Říká se, že vítěz bude mít štěstí po celý rok. 

Slovensko je v trávení Silvestra o krok před námi. Mají zajímavou novou tradici, která spočívá v silvestrovském běhu přes bratislavské mosty. Tento závod je takovým mini maratonem, při kterém účastníci přebíhají tam a zpět dunajské mosty mezi jižní a severní částí metropole. 

Na ostrovním státě Filipíny se Silvestr také dost prožívá. Děti tam skáčí co nejvíc do výšky, protože to má jejich rodině přinést dobrou úrodu. Blahobyt pak mají zajistit otevřené dveře a okna, rozsvícená světla a mince na parapetech po celou noc. Pro štěstí a zdraví zase na stůl postaví košík s dvanácti kusy kulatého ovoce, za každý měsíc jeden.

Za velkou louží v USA se plavci vrhnou na Nový rok do Sanfranciského zálivu, kde je v té době teplota vody kolem deseti stupňů. Trasa z Alcatrazu trvá déle než půl hodiny a rozhodně to není žádná procházka růžovým sadem. Není to tedy pro každého, ale této akce se parvidelně od roku 1967 účastní asi stovka trénovaných plavců.

Temperamentní Bulhaři na Nový rok vyhánějí zlé duchy. Při rituálu tancují lidé ve strašidelných kostýmech, aby zahnali duchy a upíry a zajistili si zdraví, štěstí a bohatou úrodu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články