Madame de Maintenon: Chůva levobočků Ludvíka XIV., jež se narodila ve vězení a které se bály všechny královy milenky

Madame de Maintenon: Chůva levobočků Ludvíka XIV., jež se narodila ve vězení a které se bály všechny královy milenky
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Narodila se v žaláři a její dětství bylo plné chudoby. Přesto se dokázala dostat do těch nejvyšších kruhů.
O královy levobočky se starala v jednom pařížském domě. Diskrétně, samozřejmě...
Časem se stala Ludvíkovou tajnou milenkou a později i královnou. Absence důkazů nasvědčuje tomu, že byl obřad proveden v naprosté tajnosti. 
V seriálu Versailles ztvárnila Madame de Maintenon herečka Catherine Walker.
+ 1 fotka

Před 385 lety se narodila Madame de Maintenon. Na královském dvoře měla původně jasnou úlohu – starat se o všechny královy levobočky. Jenomže pak se jí povedlo získat Ludvíkovu přízeň, která byla natolik silná, že kvůli ní zavrhl všechny své milenky. Jaký byl život ženy, které se bála i svérázná Athenais de Montespan?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 11. 2020 08:00

Madame de Maintenon se narodila 28. listopadu 1635. Byla vychovatelkou levobočků krále Ludvíka XIV., které zplodil se svou milenkou Madame de Montespan. Později se i ona sama stala jeho milenkou. Dle některých indicií dokonce královnou. Sňatek měl proběhnout v naprostém utajení.

Z vězení do Versailles

Otec Françoise d’Aubigné, tak znělo původní jméno Madame de Maintenon, byl spíše zločinec nežli šlechtic. Přepadával pocestné, podváděl, a dokonce spáchal několik vražd. Vězení se tak stalo jeho druhým domovem. Ale i v tak neromantickém prostředí, jakým žalář dozajista je, lze najít lásku. Jeho vyvolenou se stala dcera ředitele věznice. Malá Françoise se tak narodila na místě plném kriminálníků. Naštěstí ji to neovlivnilo.

Do svých devíti let vyrůstala bez rodičů. Zažila toho hodně, a proto raději zvolila nenápadný způsob života. Netoužila po přepychu, celé dětství si vystačila s proutkem na husy. Když jejího otce propustili, odjel s celou rodinou na Antilské ostrovy. Nový začátek se však nevydařil. Během čtyř let zemřeli oba rodiče a Françoise se musela přestěhovat ke své tetě. Tam se dlouho neohřála a putovala do kláštera a poté ke vzdálené příbuzné. V 16 letech ale potkala někoho, kdo ji dostal do těch nejvyšších kruhů.

Ochrnutý básník

Jejím chotěm se stal, revmatismem stižený a o dvacet pět let starší, básník Paul Scarron, kterého milovali všichni, kteří ve Francii něco znamenali. Možná to bylo tím, že jej považovali za jakousi karikaturu. Jejich svazek sice nebyl naplněný po fyzické stránce, po té duševní si však rozuměli dokonale.

Díky svému manželovi se Françoise ocitla v těch nejvyšších kruzích. Po jeho smrti však přišly na řadu starosti. Po Paulovi jí akorát zbyly dluhy. Vrátila se tedy raději do kláštera, jehož zdi jí poskytly klid a mír. Po čase se však ozvali její přátelé, díky kterým se o ní dozvěděl Ludvík XIV. Udělil jí doživotní rentu, dům i služebnou. Skrze Ludvíka se seznámila s Madame de Montespan, svéráznou královou milenkou, která pomocí afrodiziak porodila až sedm dětí.

Levobočci

Člověk, který by se měl starat o nemanželské královy děti, by měl být inteligentní a také dostatečně diskrétní. Madame de Maintenon byla na tuto pozici jako stvořená. O Ludvíkovy děti pečovala v jednom pařížském domě. Ti dva se poznali na cestách, kde jemu a jeho milence dělala společnost. Král se do ní později zamiloval, neboť ho zaujala její skromnost a vztah k dětem.

Po uvedení mezi dvořany se z ní stala markýza a jeho oficiální milenka. Jejich vztah byl utajený, přesto se o něm vědělo, byl veřejným tajemstvím. Po smrti královny měla její místo zaujmout právě Françoise, neexistují o tom ale žádné písemné dokumenty. Po smrti Ludvíka žila ještě další čtyři roky. Dožila se krásných 83 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Madame de Maintenon

TV Prima: Versailles

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články