Nestíháte ani pořádně uvařit? Inspirujte se našimi recepty a do 15 minut můžete servírovat

3. července 2018 Eva Jeřábková
Pixabay.com
Pixabay.com

Abyste uvařili chutné a zdravé jídlo, nemusíte strávit v kuchyni dvě hodiny. Každý z těchto 4 receptů vám zabere maximálně 15 minut, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte. Stačí vám jen vědět, jak na to.

Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

Jednoduchý recept se spoustou zeleniny, který se nikdy nepřejí.

Suroviny:

  • 2 ks tortilly
  • 250 g kuřecích prsou
  • koření „Zlaté kuře“
  • salátová okurka
  • rajče
  • ledový salát
  • tatarská omáčka

Postup přípravy:

Kuřecí maso orestujeme na pánvičce cca 8 minut a posypeme kořením. Tortillu si nahřejeme na pánvi a potřeme tatarskou omáčkou. Ledový salát, rajče a okurku nakrájíme na kostky, smícháme s orestovaným masem a vložíme do tortilly. Stačí už jen zabalit a můžete podávat.

Tip: Tortillu můžete nahřát na pánvi, v mikrovlnce nebo na rozpálené plotýnce, dokud nezměkne. Tatarskou omáčku se nebojte nahradit domácím dresingem – stačí smíchat jogurt se špetkou soli, oregana, česneku a kapkou balzamikového octa.

 

Pikantní špenátové rolky

Špenát je zdravý a v podobě rolek se postará o chutný a rychlý oběd. Lněná semínka jsou navíc oblíbenou „superpotravinou“ poslední doby a svými protizánětlivými účinky vám vždy přijdou vhod.

Suroviny:

  • 200 g uvařeného špenátu
  • 2 ks vajec
  • 1 stroužek česneku
  • 4 plátky cukety
  • hrst lněných semínek
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • sůl
  • chilli dle chuti

Postup přípravy:

Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Koření dáme podle vlastní chuti. Kdo má rád pálivé, může si přidat chilli. Lžící tvarujeme placky na rozpálené pánvi. Po upečení ihned podáváme.

Friulské frico

Křupavá sýrová placka, kterou dnes najdete na jídelníčcích všech předních světových restaurací, vznikla původně z nouze italských hospodyň. Ty roztavovaly nepoživatelné kůrky od sýra a přidávaly, co zrovna bylo po ruce. Receptů na frico tak najdete opravdu mnoho, výtečná je kombinace s chedarem.

Suroviny:

  • 200 g parmazánu
  • 200 g uvařených a oloupaných brambor

Postup přípravy:

Sýr nahrubo nastrouhejte a rovnoměrně nasypte na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte jej pomalu roztavit a opéct, aby se vám vytvořila křupavá krustička. Nakonec nahoru rozložte plátky povařených brambor. Po chvíli placku ještě opatrně obraťte a krátce opečte z druhé strany. Ihned podávejte.

 

Penne s tuňákem a kukuřicí

Jednoduché a svěží jídlo díky citronové šťávě a jogurtu. Nezapomeňte těstoviny vařit na mírném ohni bez pokličky, promíchávat. Po slití propláchnout studenou vodou a přidat kapku olivového oleje, aby vaše penne byly doopravdy „al dente“.

Suroviny:

  • 500 g těstovin penne
  • 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 170 g nakládané kukuřice
  • 1 ks ledového salátu
  • 120 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Postup přípravy:

Penne uvařte dle návodu na obalu a nechte chvíli vychladnout. Tuňáka a kukuřici otevřete a slijte, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s vychladlými těstovinami, jogurtem, olejem a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.