Netradiční masa: 5 otázek, které vás zajímají ohledně kůzlečího, jehněčího a skopového

Jehněčí kotlety s bylinkami nepatří jen na velikonoční stůl.
Zdroj: Pixabay
Jehněčí kolínko je naprostá lahůdka.V arabských zemích je maso z černého kozlíka vyslovený zázrak.Kůzlečí roláda potěší vaše chuťové pohárky.Jehněčí hřebínek patří k vrcholné gastronomii.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jehněčí, kůzlečí nebo skopové maso, ve světě tolik oblíbené, se objevuje v českých kuchyních spíše sporadicky, ať již z důvodu, že se špatně shání, je dražší anebo že má své specifické aroma. Je to ale škoda, protože tato masa mají mnoho zdraví prospěšných látek a jsou vítaným zpestřením podzimního jídelníčku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 10. 2018 07:17

Jehněčí, skopové a kůzlečí je v některých zemích masem přímo kultovním. V arabských státech se nejvíc cení maso z černého kozla, jemuž zde připisují magické vlastnosti, hlavně pokud jde o pánskou potenci.

Tomu u nás asi moc lidí neuvěří, ale zase je ohledně těchto netradičních druhů mas zajímají jiné skutečnosti.

Proč jíst tyto druhy masa?

Nejen jehněčí, ale i kůzlečí maso obsahuje málo tuku, je lehce stravitelné a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu. Má spoustu zdraví prospěšného kolagenu, pyšní se vysokým obsahem vápníku, bílkovin, fosforu, železa, zinku, vitaminů skupiny B a dalších látek nezbytných pro zdravý růst. 

Proč se s nimi v restauracích setkáváme tak málo?

Těch důvodů je určitě víc. Například u kůzlečího masa je problémem jeho sezonní dostupnost. Svou roli hraje i nákupní cena a pak samozřejmě také vkus zákazníků. Možná je za malou nabídkou v restauracích i obava majitelů nebo šéfkuchařů, že o pokrmy z jehněčího či kůzlečího masa nebude zájem. To ale není pravda, zájem o ně stále roste. Zvláště jehněčí maso do české kuchyně patřilo odnepaměti.

Jak snížit specifické aroma těchto mas?

Maso se musí hodně ořezat, očistit. Nositelem specifického aroma jsou totiž tuky. Toto maso by ale mělo být trochu „cítit“, protože výrazné aroma k němu patří.

Jak je zpracovat?

Soustřeďte se na mladé kusy, využijte vakuovačky pro zrání masa a před vakuováním naložte maso do bylinek.

Bez jakých bylinek se neobejde?

Určitě je to rozmarýn, šalvěj, tymián, majoránka a provensálské koření.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články