Raw voda. Superzdravý trend, který absolutně nefunguje

Raw voda je jen reklamním tahem. Ve skutečnosti vám může hodně ublížit
Zdroj: zdroj: pixabay

Raw strava je novým hitem dnešní doby. Jde v ní o konzumování syrového jídla bez tepelné úpravy. Raw strávníci říkají, že je zdravější, protože tepelnou úpravou z ovoce a zeleniny odchází velké množství potřebných živin. Z USA teď přišel nový trend. Raw voda. Má být mnohem zdravější než klasická balená voda. Hygienici ovšem bijí na poplach.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 21. 04. 2018 10:48

S návratem k přírodě se to nesmí až tak přehánět

Jestli se někdo rozhodne celý život chroupat syrové zelí, je to jeho věc. Zelí by si měl alespoň omýt. Návrat k přírodě je rozhodně skvělé řešení, ale nic se nesmí dovádět do extrémů. Člověk je svým letitým vývojem zhýčkán a od původního života a přírody se na hony vzdálil. Náš žaludek a obranyschopnost už tedy nejsou připraveny na úplně vše.

Raw voda. Nový trend, který může i zabíjet

Po raw stravě začala být velká poptávka. Není se tedy čemu divit, že někdo přišel i s nápadem prodeje raw vody. Raw voda má být neupravená. Nemá obsahovat absolutně žádný chlor a mělo by se jednat čistě o vodu z přírody. Je to tedy voda dešťová, vytažená ze země, nebo z přírodních potoků a z pramenů. Zní to docela krásně a opravdu zdravě. Ale hygienici bijí na poplach. Raw voda vám totiž může hodně ublížit.

Raw voda není ničím jiným, než špinavou břečkou

Podle odborníků je neupravená voda velkým rizikem. Za raw vodu totiž můžeme spolehlivě označit například kaluž a ruku na srdce, kdo by se takovéto vody s chutí napil? Může obsahovat bakterie Escherichia coli, která je indikátorem fekálního znečištění, viry hepatitidy A, parazity a dokonce i karcinogenní složky. Taková voda může obsahovat i stopy zvířecích výkalů. Odborníci ji proto považují za smrtelně nebezpečnou.

Poptávka po takto nefiltrované a neupravené vodě stále roste. Především v Kalifornii. Tato voda rozhodně není z nejlevnějších. V USA stojí 9,5 litru až 60 dolarů. Skvělá cena za zničené zdraví. Do ČR se už dostaly i raw ochucené vody. Za raw vodu s kokosovou příchutí u nás zaplatíte kolem 70 Kč.

Dle lékařů je úprava vody nezbytná. Jinak riskujeme opravdu velké zdravotní problémy. Stejné je to i u ovoce a zeleniny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články