Chřipková epidemie: Pokud patříte mezi nakažené, vykurýrujte se pomocí tradičních čínských rostlin

Zázvor vám vypálí všechny bacily.
Zdroj: unsplash.com
Pečená zelenina s kozím sýrem

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do ,ranečku‘svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Krůtí vývar se zeleninou

SUROVINY NA VÝVAR:
1,5 l	vody		
krůtí prsa, křídla		
2	mrkve		
1⁄2	celeru		
1	kořenová petržel		
1	cibule		
1	petrželová nať		
1	bobkový list		
5	kuliček černého pepře		
3	kuličky nového koření		
1	stroužek česneku		
1	snítka tymiánu		
DO POLÉVKY:
2	mrkve		
300 g	růžičkové kapusty		
300 g	nudlí		
krůtí maso z vývaru		
petrželka		
sůl, pepř

Postup:

Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C.

Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte.

Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky.

Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.Nakládaná zelenina:

Suroviny:

1  ks květák
3  ks mrkev
3  ks cibule malá, prům. asi 3 cm
4  ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová
3  ks paprika
4  ks kozí rohy
5  ks feferonka
1  ks kořen petržele
1  ks celer bulva
3  stroužek česnek
40  g sůl
1  l voda.

Postup:

Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40 g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3cm kousky, celer na 1cm plátky a ty na 2 - 3cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2- nebo 5litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistíme dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (pérky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhne proces mléčného kvašení (podle teploty v místnosti tak 5 - 6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolijeme solný roztok tak, až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.Čínské zelí po korejsku

Suroviny:

1,2kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno 
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru

Postup:

Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán , kamenina apod.)

Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu.

Zelí sceďte a nálev uchovejte.

V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chřipková sezóna je v plném proudu, vy jste zalehli do postele s horečkami a jen se modlíte, aby se vám co nejdříve ulevilo. Zapomeňte na tradiční čaj s citrónem a sáhněte po osvědčených bylinkách, které používali už staří Číňané.

Petra Járková
Petra Járková 02. 02. 2020 10:00

Zelený čaj

Prvním nápojem, po kterém při chřipce sáhneme, je čaj. Ale když zvolíte zelený, získáte vysoce podpůrný prostředek proti tomuto onemocnění. Už staří Číňané ho dávali i malým dětem, aby se rychle uzdravily. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů, pročisťuje metabolismus a uklidňuje.

Skořice

Toto koření je asi nejvíce účinné ze všech. Číňané ho užívají hlavně v zimě. Nejen, že skvěle chutná, ale i voní a má uklidňující účinky. Působí proti zánětu a detoxikaci. Srovná vám vysoký tlak a hladinu cukru v krvi. Když si dáte dvě čajové lžičky denně, budete se cítit jako rybička.

Fenykl

Fenykl je úžasný na zažívací ústrojí. Posílí vaši imunitu a je skvělým zdrojem vitamínu C. Podle starých Číňanů je fenykl prospěšný pro správnou funkci ledvin a jater, je účinný proti plynatosti a křečím. Zároveň pomáhá proti virózám a chřipce.

Zázvor

Nedejte dopustit na zázvor. Je výborným lékem na chřipku, virózu, ale i angínu. Uvařte si z něj čaj. Zázvor vám totiž rychle pomůže k tomu, abyste se co nejdříve uzdravili. Zastavuje množení virů a bakterií, posílí činnost vašeho trávicího ústrojí a odstraní bolest žaludku.

NA ZELENINOVÉ RECEPTY PLNÉ VITAMÍNŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články