8 signálů, že žijete s manipulátorem a měla byste vzít nohy na ramena

žena, děti, muž
Zdroj: Freepik.com

Žít s manipulátorem nechce snad žádná žena. Jenže nějakou dobu trvá, než odhalíte, že jednoho takového máte doma. Jeho manipulace se totiž časem zvyšuje a nabírá na obrátkách. Když na to později přijdete, může být už pozdě. Jak ho včas odhalit nebo se do něj ani nezamilovat?

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 03. 2018 20:08

1. Moc mluví a skutek utekl

Jejich činy neodpovídají tomu, co naslibují. Jen přesně vědí, co chcete slyšet, tento typ člověka prostě ví, jak na vás. V závěru to dopadne tak, že neudělají nic, co slíbí, a navíc vše hodí na vás. Dají vám jasně najevo, že je to obtěžuje a budete se cítit provinile.

2. Mění realitu

Manipulátoři umí opravdu dobře lhát. Takže se může stát, že vám někdy vsugerují něco, co se vůbec nestalo. Nebo vám vnutí, že to řekli, ale vy víte, že to není pravda. Jenže jsou v tom opravdu profíci a vy mu jim začnete věřit a začínáte si myslet, jestli náhodou sama neblázníte.

3. Dělají ze sebe "citlivky"

Ve skutečnosti nejsou citliví skoro vůbec, ale toho citlivého ze sebe umí skvěle udělat. Velmi brzy vám sdělí svoje pocity a pustí vás do svého soukromí. Nakonec se k nim dostanete blíže, než byste chtěla, a budete prožívat jejich život a nést odpovědnost za jejich pocity. A to nemusíte být jen jeho partnerka, ale třeba i kolegyně v práci.

4. Oběť

Zkušení manipulátoři se rádi staví do role oběti. Nikdy si nepřipustí, že udělali chybu. Raději ze sebe udělají oběť a staví se do role chudáčka, který za nic nemůže. Vy si tak budete časem myslet, že mu ubližujete, i když to nebude vůbec pravda. Když něco očekáváte, je to vaše vina. Pokud je naštvete, je to opět vaše vina.

5. Neuznají svoji vinu

Od manipulátora nikdy nečekejte, že by uznal svoji vinu. Vždy se najde někdo, na koho to hodí. A nejčastěji to budete vy. Budete se tak cítit provinile za něco, co jste vůbec neudělala a za co nemůžete.

6. Upíři

Tito lidé jsou emocionálně chladní a jsou také dobří citoví upíři. Zároveň jsou sobci, takže s nimi musíte prožívat úplně vše. Když mají špatnou náladu, nakonec ji máte také. Pokud jsou smutní, postarají se o to, abyste byla více smutná než oni. V tomto jsou opravdové špičky. Navíc ve vás vyvolají pocit, že jejich náladu můžete jen a jen vy.

7. Mučedníci

Chtějí na sebe upozornit tím, že rádi pomáhají druhým. Nejdříve se do všeho vrhnou po hlavě, pak ale začínají vzdychat a stěžovat si. Vy později máte pocit, že jste je do toho namočila a za jejich nespokojenost nesete vinu. Manipulátor začne vykládat, jak strašně pomáhá a jaký je chudák, že nikdo nepomůže jemu. A tohle přece poslouchat nechcete.

8. Ví, jak na vás

Manipulátoři přesně ví, jak na vás a co na vás zabere. Dokážou využít všech vašich slabin a když je potřeba, tak na ně pořádně zatlačit. Vždy vás zmanipulují tak, abyste se cítila mnohem hůř. Takže podporu od nich opravdu nečekejte. Tak jak jste na tom? Žijete s manipulátorem?

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články