Mladé listy pampelišky: Skvělá a zdravá alternativa nejen do salátu, když chcete ušetřit za rukolu

Mladé listy pampelišky: Skvělá a zdravá alternativa nejen do salátu, když chcete ušetřit za rukolu
Zdroj: Pixabay

Pampeliška patří mezi rostliny, které na jaře svými květy dodávají sílu i radost. Z rostliny se dají konzumovat i listy. Co jejich chuť připomíná a čím jsou prospěšné pro zdraví? Vyberte si pěkné svěží lístečky a připravte si z nich chutnou večeři.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 03. 2021 09:00

Pampelišku má řada z nás zafixovanou jako plevel, ale v tradiční české kuchyni a lidové medicíně má své pevné místo. Ne náhodou se jí odborně říká smetánka lékařská.

Kdy je pampeliška nejprospěšnější pro zdraví?

Pampeliška se začíná objevovat na trávnících a loukách od časného jara. A právě v začátcích růstu jde nejlépe zužitkovat. Týká se to přitom všech jejích částí. Nové listy nicméně můžete sbírat i později během roku na co nejméně znečistěných místech.

Listy jsou zásobárnou nejrůznějších látek

Listy pampelišky jsou především zásobárnou vitaminu C, vitaminu A a trochy vitaminu D. Nechybí v nich ani karotenoidy, hořčiny a z minerálních látek pak mangan, draslík, železo, hořčík, zinek a křemík.

Listy poslouží nejen trávení

Hořké sloučeniny (hořčiny) v listech podporují tvorbu žaludečních šťáv. Je ale třeba dávat pozor na jejich mírnou projímavost. Kromě toho podporují tvorbu žluči a její odtok, čímž prospívají játrům i hospodaření organismu s cholesterolem. Hodí se na podporu trávení třeba po těžkém obědě.

Pampeliška je vhodná i pro diabetiky, protože přispívá k poklesu hladiny krevního cukru. Obsahuje totiž inulin.

Najít ji můžete ve žlučníkových čajích. Rostlina má močopudný účinek a kromě jiného slouží i na podporu imunity. V případě vážných potíží se žlučníkem a dvanácterníkem je třeba konzultovat její konzumaci s lékařem. Hořčiny mohou přecházet do mateřského mléka.

Jak pampeliška chutná

Listy pampelišky jsou chutí velmi podobné rukole. Typicky hořká chuť naznačuje, že budou prospěšné trávicímu systému a játrům.

Listy pampelišky v kuchyni

V kuchyni se listy pampelišek využívají podobně jako listová zelenina do salátů. Vlastně pampelišku můžete dát kamkoliv, kde najdete již zmíněnou rukolu. Ideální je list rostliny spotřebovat co nejdříve od utržení. Právě v tomto stavu se pampeliška uplatňuje ve Francii, kde je v salátech naprosto běžná. Pro nás je zatím poměrně těžké si představit, jak ten protivný plevel dáváme do jídla. A to je škoda.

Listy se ale také dají tepelně upravit a použít místo špenátu. Skvěle chutnají i na chlebu s plátky rajčat zakápnuté olejem. Výborné jsou také v salátu spolu s jablkem a kuřecím masem, solí a pepřem, přidat můžete i konopná semínka nebo posekané vlašské ořechy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články