Je v dnešní vyspělé době možné oživit dinosaury? Vypadá to, že ne. Jurský park je tedy jen nesplnitelným snem

Dinosaury ani dnes nedokážeme oživit. A oživit bychom je nedokázali ani v budoucnosti
Zdroj: pixabay
Dinosauři žili na naší planetě před 65 miliony letjejich sláva je ta tam. Uvolnili místo novému životu na zemiJediné, co nám po nich zbylo jsou jejich zachovalé kostiJejich oživení asi nikdy nebude možné+ 1 fotka+ 2 fotky

Když americký spisovatel Michael Crichton napsal svůj bestseller Jurský park, podle kterého Steven Spielberg natočil svůj film, začali se lidé opravdu ptát, jestli přesně takto nejdou oživit pravěcí ještěři. V dnešní době úspěšného klonování máme přeci k tomuto objevu jen krůček. Vědci jsou ovšem skeptičtí. Fosílie, které byly nalezeny, jsou příliš staré.

Redaktor
Redaktor 02. 05. 2018 11:26

Jak vypadala a jak se chovala tato úchvatná zvířata dodnes spolehlivě nevíme. Jediné, co nám o jejich životě může napovědět, jsou jejich kosti, pohřbené miliony let v zemi. Oživit je a pozorovat jejich chování, možná by byli vědci překvapeni, co nového by zjistili a v čem se mýlili. Oživit dinosaury a hraní si na Boha bohužel už (možná) nikdy nepůjde.

Klonovat dinosaury nelze

Ke klonování je totiž potřeba neporušená DNA. DNA ale ,,nežije“ večně a začíná se rozpadat už po pár milionech let. Vzhledem k tomu, že jsou dinosauři už 65 milionů let po smrti, není žádná šance, že by se v jejich kostech našla DNA která by se dala spolehlivě na klonování použít.

Lze oživit mladší vyhynulá zvířata?

Když to s dinosaurem nejde, zkusme oživit mamuta. Je přeci mladší. Teoreticky by to opravdu šlo. V praxi by bylo toto zvíře velice zdegenerované. Poslední mamuti, kteří na naší planetě žili, opravdu takto zdegenerovaní byli. Mohlo za to příbuzenské páření, protože se jejich počet kriticky snížil. Později úplně ztratili čich a byli dokonce neplodní. Stali se z nich doslova genetičtí zoufalci.

Tito obří tvorové žili v době ledové a oteplující se planeta by pro ně nebyla zrovna rájem na zemi. Mamuti předali svým vyhynutím žezlo jinému živočišnému druhu, který nastoupil na jejich místo. Oživení mamutů by tedy mohlo znamenat celkové rozhození ekosystému celé přírody.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články