Bramborové saláty celebrit: Daniela Kolářová si vyhádala se zeleným jablkem, Kateřina Cajthamlová přidává uzené maso

bramborový salát
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Herečka Daniela Kolářová se kvůli bramborovému salátu rozhádala s maminkou a s tchyní.Bramborový salát se zeleným jablkem dělá Daniela Kolářová na Vánoce dodnes.Dcera Zory Jandové a Zdenka Merty, Viktorie Mertová, by se kvůli bramborovému salátu se zbytkem rodiny nepohádala.Viktorie Mertová alias Belladonna z pořadu Na lovu miluje bramborový salát bez majonézy - na vídeňský způsob.+ 14 fotek+ 15 fotek

Známé osobnosti se podělily s Lifee.cz o své rodinné recepty na vánoční bramborové saláty. Herečka Daniela Kolářová (77) například kvůli jablku v bramborovém salátu vyvolala hádku mezi tchyní, maminkou a babičkou. Dcera Zory Jandové, Viktorie Mertová (32), zase bramborový salát miluje bez majonézy na takzvaný vídeňský způsob. Jak ho máte rádi vy?  

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 12. 2023 12:00

Recepty na vánoční bramborové saláty se u českých rodin různí a jednotný není ani názor na to, zda do salátu použít tatarskou omáčku, tatarskou omáčku smíchanou s jogurtem, syrové zelené jablko, uzeninu nebo jen hořčici, ocet a opraženou cibulku. Na jaké bramborové saláty si na Vánoce potrpí naše známé osobnosti?

Související video: Jak bude trávit Vánoce 2023 osmdesátiletý Václav Neckář? Zeptali jsme se ho.

Kolářová se kvůli bramborovému salátu pohádala s tchyní

Letošní Vánoce stráví herečka Daniela Kolářová (77) se svým mladším synem. Roztržku v rodině prý tenkrát způsobilo jablko v bramborovém salátu. "Kdysi dávno mi jablko do bramborového salátu poradila moje tchyně a byla z toho rodinná roztržka," vyzradila herečka magazínu Lifee.

"S mou maminkou jsme do bramborového salátu nedávaly jablka a Jarmila – moje tchyně – mi později poradila nadrobno nakrájet zelené jablko. Moje maminka s babičkou tenkrát byly u nás na štědrovečerní večeři a maminka se strašně urazila. A odešly," vypráví herečka, kterou budeme moci vídat v novém seriálu TV Nova, Taneční.

"Co může způsobit zelené jablko v bramborovém salátu!" Dodnes se Daniela Kolářová drží kontroverzního receptu, protože si jej zamilovala. Navzdory tomu, že vyvolal rodinnou hádku. "No, to se nedalo nic dělat! Později se to srovnalo, ale ten večer to byl velký šok."

Jitka Sedláčková přidává jablko

Kolegyně Daniely Kolářové, herečka Jitka Sedláčková (62), rovněž přidává do bramborového salátu zelená jablka. "Dávám do něj zakysanou smetanu a ne jogurt, protože ten má pro mě určitou kyselost. Potom šunku, ale ne moc, a vůbec nedávám hrášek ani vajíčko. Majonézu ano, ale nastavím ji právě tou zakysanou smetanou. Na konec přidávám jablko. Dělám zkrátka takovou jemnější formu salátu. A hlavně ho nedělám moc, protože nerada vyhazuji jídlo," poukazuje slavná herečka.

Mirka Van Gils Slavíková s máslovou majonézou

Jablko má v bramborovém salátu také porotkyně kuchařské show Peče celá země, cukrářka Mirka van Gils Slavíková (62). "Ale kandované ovoce tam v žádném případě nedávám! Dělám bramborový salát po staru, s máslovou majonézou. Je trošku jiný," připouští naše slavná cukrářka. Její bramborový salát také každoročně šperkuje její přítel, který se živí jako šéfkuchař.

"Clark mi všechno krájí na brunoise a je to úžasná mozaika. Já na to nemám trpělivost, protože se to dělá úplně obráceně, než jsme zvyklí – všechno se za syrova nakrájí na maličké kostičky a ty se potom blanšírují," dodává Mirka van Gils. "Mám ráda veškerou zeleninu al dente, nemám ji ráda rozvařenou. Na mnoho věcí jsem trpělivá, ale zrovna krájení zeleniny na brunoise mě fakt nebaví."

Zeleninu Mirka šperkuje máslovou majonézou, jejíž recept má od svého tatínka Mirka. "S máslem je to ušlechtilejší. Na Štědrý večer nechci jíst salát, který si koupím v supermarketu. Majonézou ty suroviny hezky spojujete a neměla by je přebít. Když si uvařené brambory přelijete máslem, je to podobné, jen z toho másla máte majonézu," dodává prostě.

Viktorie Mertová alias Belladonna nedá dopustit na vývar

Dcera zpěvačky Zory Jandové (65) a skladatele Zdeňka Merty (72), Viktorie Mertová alias Belladonna (32) exceluje v pořadu TV Nova, Na lovu. Pro Viktorii není vánoční bramborový salát důvodem k hádce. "Sním cokoliv. Nemám moc ráda, když je tam uzenina, protože mi to přijde zbytečné. Nejraději mám ten kyselý bez majonézy, vídeňský," poukazuje Viktorie na slavný recept na bramborový salát, k jehož šperkování stačí jen dozlatova vypražená cibulka a lžíce silného vývaru. Podává se za studena.

Dana Batulková sází na vajíčko a majonézu

Herečka Dana Batulková (65) vyznává na Vánoce klasiku a bramborový salát si s rodinou užije i bez ovoce. "Jablka ani sušené ovoce nedáváme, máme klasiku. Dáváme do salátu majonézu, ale bez salámu. Jen zelenina, vajíčko a majonéza," svěřila herečka Lifee.cz. "Dává se také trocha hořčice a majonézy, aby měl salát tu správnou chuť."

Miroslav Táborský si odpustil salám

Herec Miroslav Táborský (64) svůj rodinný recept na bramborový salát s postupem času vylepšuje. "Dával jsem tam podle tatínkova vzoru šunkový salám. Teď už to nedělám. Ale zase mám různé vychytávky. Třeba mladá cibulka – ta se musí spařit, aby byl salát lépe stravitelný. To jsem se naučil," prozradil nám populární herec, který se nebojí postavit sám k plotně. "Rád brouzdám po internetu po různých dobrých kuchařích, kteří něco radí, a občas si z toho něco vezmu. Ale většinou ho dělám tak, jak ho dělal táta. Takhle to v rodině máme rádi."

Kateřina Cajthamlová jde do uzeného

Mentorka zdravé stravy, lékařka Kateřina Cajthamlová (61), je zastánkyní toho, že bychom se ani ve svátek neměli přejídat. A pokud se tak stane, na místě nejsou ani výčitky. Do jejího vánočního bramborového salátu tak striktně patří pouze brambory, majonéza, jogurt, hrášek a uzené maso –⁠ mrkev do salátu Kateřiny Cajthamlové nepatří. "Mohu vás uklidnit, protože Vánoce jsou dva vánoční svátky – 25. a 26. prosince. A to můžete jíst opravdu cokoliv, tělu to vůbec nic neudělá," říká Kateřina a zároveň varuje před obžerstvím, které by trvalo až do Nového roku. Extrémem jsou podle ní také nezdravé diety. "Mimochodem, hubený je někdo, koho někdo hubí," glosuje oblíbená výživářka.

Laďka Něrgešová jí salát až do Silvestra

Moderátorka Vlaďka Něrgešová (47) by si bramborový salát zase nerada pletla s vlašským salátem. Zásadně do něj proto nedává vejce natvrdo, uzeniny ani hrášek. "Já připravuji bramborový salát přesně takový, jaký mě učila maminka. A dávám do něj řepkový olej. A majonézu pak už jen ,na barvu', aby jí tam nebyly tuny." A zajímavá je také vychytávka, které se Vlaďka drží. "Salát udělám v obří míse. Dochutím, smíchám ho s řepkovým olejem a dám do chladu. A jen to množství, které aktuálně potřebuji, vyndám z lednice a smíchám s majolkou. Pak salát vydrží klidně až do Silvestra," radí prostořeká moderátorka pořadu Showtime.

Související články

Další články